Hoppa till innehåll

Åreng: ”Perfekta dryckerna till Billys, burgare och Toast Skagen”

Hur matchar man egentligen våra mest älskade maträtter med den perfekta drycken? Cafés Emil Åreng reder ut frågetecknen.

För lite över en vecka sedan så var det Husmanskostens dag (26 februari) och chefen (Redaktör Jonas) sa till mig för några dagar sedan att jag borde skriva vad man ska dricka till klassiska rätter. Såklart vill jag inte göra det men känner mig ändå tvingad och lite nödgad att göra det här för våra kära läsare. Alla klagomål skickas utan vidare till jonas@cafe.se där han gladeligen tar emot all skit. Han kommer också agera kombinationsbetyg.

Skagentoast

Tore Wretmans’s magnum opus är alla Svenskars favorit när man ska bjuda över paret man aldrig hinner umgås med men som man vill umgås med hela tiden egentligen. Det är en sån där rätt som de sätter agendan för en hel kväll gör att en efterlängtad par-kväll slutar med att alla 4 ligger på ett golv och skriker till tonerna av Cher’s ”Save up all your tears” klockan 05.30.

Drycken som ackompanjerat hela kvällen och passar bäst till skagen?

CHAMPAGNE

Antal Jonas Strandberg-huvuden: 5 av 5

Läs även: Stjärnkockens fem bästa tips för en perfekt Toast Skagen

Billys Pan Pizza

En klassiker som levt med oss alla som är födda på 80-och 90-talet och lyckats skapa idrottsmän såsom Zlatan, Armand Duplantis och även Björn Borg (oklart). Alla har ätit mängder av det här och när Big Pack-vansinnet kom så var också drycken självklar

GLOCKEN GOLD MULTIVITAMIN 

Antal Jonas Strandberg-huvuden: 2 av 5

Hamburgare

Foto: Getty Images

Den klassiska hamburgaren oavsett om den är smashad, kokt, grillad, flamberad och oavsett vad fan du nu vill ha på den så finns det bara en läsk som passar otroligt mycket bättre än alla andra och ska vara iskall och på burk. Vem dricker ens det här på 50cl pet?

PEPSI

Antal Jonas Strandberg-huvuden 5 av 5

Ost- och skinkmacka

Limpa eller polarbröd i botten, rikliga mängder smör, ost av gräddigt slag och någon överrökt skinkjävel med oklar härkomst. Mackan skall tryckas ner med fingrarna så att den blir ”byxvarm” från alla olika håll och ser ut som månens baksida (eller framsida beroende på var man står) när den äts inom 20 sekunder för att sedan efterföljas av några till. Världsrekordet innehas av Boris Becker i Borås 1992 och han svalde ner de 233 mackorna med

KALL O’BOY

7 av 5 Boris Becker pokaler

Korv med bröd

Oavsett om du äter något flams på valfri mack, njuter av Günthers ”hojhojsås” eller Korvbyråns skapelser så finns det enbart ett sätt att skölja ner korvuslingen med, nämligen

PUCKO

Antal Jonas Strandberg-huvuden: 6 av 5

Kanelbullar, pannkakor, pitepalt, köttbullar, kåldolmar och pyttipanna

Foto: Getty Images

Alla dessa fenomenala ”rätter” att trycka in i käften har också gjort Fantomen känd.

Jag ger er:

MJÖLK

5 av 5 Jonas Strandberg-huvuden

Grillad mat

All grillad mat, oavsett vad ni lyckas elda upp ska drickas med:

LAGER

5 av 5 Strandberg

Spaghetti och köttfärssås

Denna hyllade och otroliga rätt som görs på lika många sätt som Carl-Einar Häckner har trolleritrick (2450 till antalet) har också en drös med kompisar som man kan svälja ner det med.

RÖDPANG (en flaska) 4 av 5 Strandberg

RÖDPANG (ett glas) 3 av 5 Strandberg

RÖDPANG (Karaff) 5 av 5 Strandberg

Läs även: Så gör du svenske Michelinkockens otroliga spaghetti med köttfärssås

Spaghetti carbonara

Finns ingen rätt som gör folk så upprörda, visst är det kul att folk blir helt jävla vansinniga för hur man ska göra? Jag gillar hur den faktiskt ska göras, men vad dricker man då?

HÅLL I ER NU…

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.