Hoppa till innehåll

Att läsa böcker gör dig tydligen mer attraktiv

Äntligen upprättelse för alla introverta bokmalar!

Känner du att du aldrig riktigt tar tag i läsningen. En morot kan vara att väldigt många svenskar (70 procent) tycker att det är en attraktiv sysselsättning, detta enligt en undersökning gjord av Verian på uppdrag av det helt och hållet opartiska företaget Adlibris.

På frågan om vilken typ av böcker som uppfattas vara mest attraktiv att andra läser, svarar den största andelen av svenskarna (43%) att det egentligen inte spelar någon roll. Vilket känns lite oengagerat, men låt gå. Om vi ändå måste välja, svarar män att ”Fakta: Samhälle & Politik” (23%) är den genre som det är mest attraktivt att se andra läsa, medan kvinnor istället svarar det specifika ”romaner” (26%).

Vi vill med andra ord att andra läser böcker vi själva tycker om, då undersökningen visar att män och kvinnor själva läser just ovan nämnda typer av böcker i betydligt högre utsträckning än det motsatta könet. Gemensamt för både män och kvinnor är, roligt nog, att kategorin romance placerar sig längst ner i botten av listan.

Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Adlibris. Den bygger på 1 060 intervjuer med den svenska allmänheten 18–79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade webbpanelen, Sifopanelen mellan 26 – 29 april 2024. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.