Hoppa till innehåll

Barnprogramledare vi minns

Markus Thörnhammar

Om nostalgi är fel, vill man då ens ha rätt?

Juryn överlägger fortfarande kring huruvida saker och ting faktiskt var bättre förr eller inte. Men barnprogramledarna när det begav sig var väl ändå mysigare än de Youtubers som underhåller dagens förtappade generation? Café återbesöker den gamla goda tiden, när barnprogrammen handlade mindre om pranks och mer om värmländska farbröder som tillverkade hemmagjorda säckpipor.

Alice Bah Kuhnke, Eva Röse och Johan Petersson | Disneyklubben

Det har sagts förut och tåls (nåja) att sägas igen: stark trio som höll i Disneyklubben ändå. Hela 54 fullspäckade avsnitt pangade de ut under de gyllene åren 1992/1993 och programmet innehöll såväl musikunderhållning med Lili och Susie som reportage om svensk barnkultur och talkshow-betonade studiomoment. Bland de innehållsmässiga höjdpunkterna märks de återkommande dramatiseringarna av Birgitta Lilliehööks serier om de två flickorna Spara och Slösa, där Eva Röse och Alice Bah Kuhnke spelade rollerna som Spara och Slösa, medan Johan Petersson stod för uppläsningen av historierna

Ola Lindholm | Myror i brallan, Wild Kids

Thumbnail-Cameo av gamla hallåan Ana Barata, numera pressansvarig på SVT.

Även om han på senare år framförallt kopplats ihop med en för honom ödesdigert yster fotbollsmatch på Råsunda var Ola Lindholm en gång en pigg och omtyckt barnprogramledare som var med och gjorde Wild Kids till ett av de mest populära svenska barnprogrammen den här sidan millenieskiftet.

Ika Nord | Ika i rutan, Ikas TV-kalas

Om 70-talets barnprogram i den statliga svenska televisionen framförallt bestod av tjeckisk dockfilm så blev det mer livat i slutet på 80-talet när den klassiskt skolade balettdansaren Ika Nord presenterade tv-tittarna för den ofta förbisedda konstformen pantomim. Detta tillsammans med den ständiga parhästen, plastskelettet Åke.

Bengt Alsterlind | Hajk

Med sin sävliga och behagligt melodiska värmländska var Bengt Alsterlind ansiktet utåt för gör-det-själv-rörelsen i decennier, detta under ledorden:
Helfestligt
Allmänbildande
Jätteintressant
Kunskapsorienterande

Tjipp!

Sofia Wistam | Soff-i-propp, Rallyplaneten

Det spexiga aliaset Soff-i-propp och den spektakulära stylingen till trots, det är ändå Hugo man minns bäst från Sofia Wistams barnprogramledarkarriär, spelet som inringande tittare fick spela i direktsändning genom att trycka på knappar på sin telefon.

Fredrik Berling | Hjärnkontoret, Kloak, Lilla Sportspegeln

Victoria Dyring och Henry Chu i all ära, Mr Hjärnkontoret måste väl ändå vara Fredrik Berling som därutöver hade en central roll i den kanske märkligaste upplagan av Sommarlovsmorgon någonsin: Kloak.

Pytte Ravn | Anki och Pytte

Häpenheten när man drar sig till minnes radarparet Anki och Pytte och inser att Pytte var människan och Anki handdockan. I vilket fall är deras svenska komedifilm Fyran kanon. Och, Never Forget: den (ö)kände tv-recensenten Johan Croneman skrev i en krönika i Dagens Nyheter 2003 att Anki och Pytte var det bästa som gick att se på svensk tv just då.

Jonas Leksell | Myror i brallan, Bolibompa

Den före detta polisen var med sin naivistiska framtoning som klippt och skuren för barn-tv, vilket visade sig när han tog över programledarskapet för Myror i brallan efter ovan nämnda Ola Lindholm. Och det vackert klingande dalmålet var naturligtvis en ständig bonus för alla djurintresserade tittare.

Henrik Ståhl | Bolibompa, Salve

Höll i Bolibompa gjorde han med den äran, men centralverket i Henrik Ståhls oeuvre är trots allt Salve – sommarlovsprogrammet som enligt uppgift kom till för uppmärksamma 600-årsjubileet av Kalmarunionen.

Eva Funck | Björnes magasin, Evas funkarprogram med mera

Eva Funck (och Hönapöna) drog igång verksamheten redan i början på 1980-talet och fortsatte sedan med Björnes magasin och en uppsjö faktaprogram för barn, vilket hon fortfarande är aktiv med såvitt känt. Ett hedersomnämnande för lång och trogen tjänst är därmed på sin plats.

Johan Anderblad | Bolibompa, Teknik för nyfikna med mera

Apropå lång och trogen tjänst. På tisdag, på torsdag, på tisdag, på torsdag…

Thomas Gylling | 100 kilo godis, Mosquito

Excentrikern Thomas Gylling är inte bara landets förmodligen främsta (åtminstone mest publika) förfäktare av tropiska musikstilar som soca och dancehall, han har också stått för några av de mest färgsprakande och udda barnprogrammen som sänts i Sverige. Att titta på 100 kilo godis eller efterföljande Mosquito är som upplevelse betraktat inte helt väsenskilt från en kulört och prunkande syratripp.

Elin Ek | Grynets show, Grynets megashow

Zlatan är Zlatan, Grynet är Grynet.

Jörgen Lantz | Björnes magasin

Det går att argumentera för att Björne, i likhet med ovan nämnda Grynet, snarare är en karaktär än en renodlad programledare. Men ingen lista som tangerar svenska barnprogram är komplett utan Jörgen Lantz ludna skapelse.

Bubblare

Ylva Hällén
Henry Chu
Victoria Dyring
Tobbe Blom
Fredrik Swahn

Sara Edwardsson
Täppas Fogelberg
Ingamay Hörnberg
Morgan ”Mojje” Johansson
Doreen Månsson
Lucette Rådström
Christine Meltzer
Doreen Månsson
Ola Selmén
Peter Rylander

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.