Hoppa till innehåll

Recept: Så gör du Jonas Crambys baskiska cheesecake

Baskisk Cheesecake

Jodå, den SKA vara lite bränd, kladdig och jävlig.

Den här klassiska baskiska versionen av cheesecake är nästan omöjlig att misslyckas med, faktum är att den SKA vara lite bränd, kladdig och jävlig. Den enda risken med den här kakan är att om man väl bakat den en gång – så är det mycket möjligt att man aldrig bakar något annat.

Ingredienser för 8–10 portioner:

  • 1 kg rumstempererad philadelphiaost   
  • 300 g socker   
  • 1 tsk salt   
  • 5 ägg   
  • 5 dl grädde   
  • 50 g vetemjöl

Prepp:

Ställ fram philadelphiaosten så att den blir rumsvarm. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smöra en ca 22 cm bred springform och knöla ner ett par bakplåtspapper så att de sticker upp över kanten. Smöret i formen är mest för att bakplåtspappret ska fastna. Lägg ost, socker och salt i en skål och vispa fluffigt. Tillsätt sedan äggen ett och ett under vispning. När det blivit en snygg smet av allt är det dags att vispa i vispgrädden. Ta fram en sil och häll i vetemjölet och sikta ner i smeten samtidigt som du vänder ner mjölet med slickepott. Detta gör man för att det inte ska bli klumpar i smeten. Häll smeten i formen. Lyft upp formen en bit och släpp ner den ett par gånger på bänken så att alla luftbubblor försvinner. Denna ostkaka funkar nämligen lite som en sufflé och puffar upp, om det är för mycket luft i kan den spricka. Ja, har du tid kan du till och med låta den vila en timme i formen före bakning. Annars skiter du i det och går på nästa steg,

Tillagning:

Ställ in formen i ugnen och baka i 50 minuter.  Om ostkakan är vackert brun, ja nästan bränd på toppen, då kan du låta den stå kvar två, tre minuter till – annars så sätter du på grillen i ugnen så att den får extra färg. Baskisk ostkaka SKA se lite bränd ut. När kakan är bakad låter du den vila i minst två timmar innan ni äter upp den. Ja, den blir nästan bara godare om den får stå i kylen över natten.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com
Credits
Foto: Jonas Cramby:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.