Systembolagets 9 bästa cognac

Cognac är den perfekta juldrycken – värmande, stort, och perfekt som ackompanjemang till chokladasken och nötskålen. Cafés Andreas Grube har listan på de bästa köpen, från budget till lyx.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-12-08 11:08  |  Lästid: 2 minuter

Cognac görs, som du säkert vet, i några olika klasser beroende på ålder. Instegsklassen kallas vanligen VS: ”Very Special” (kan också stå *** på flaskan) och betyder att den yngsta cognacen i flaskan är två år gammal.

Nästa steg i skalan kallas för VSOP: ”Very Special Old Pale (kan också stå exempelvis Reserve på flaskan) och betyder att den yngsta cognacen har lagrats minst fyra år. Slutligen har vi även klassen XO: ”Extra Old” (kan också stå till exempel Extra eller Napoléon), och där måste de yngsta dropparna i flaskan ha lagrats minst tio år.

Här har jag valt ut tre favoriter – i varje kategori:

VS:

Martell VS (nr  171, 199 kr)
Blommig och fruktig med gott om tropisk frukt, nötter, kokos och lite smörkola. Enkel och hyfsat fräsch.

Larsen VS (nr 1891, 249 kr)
Också väldigt ung, fruktig och lätt i både doft och smak, med nyanser av apelsin, vanilj och torkad aprikos. Fungerar också väldigt bra som cocktailcognac.

Grönstetds VS (nr 382, 298 kr)
Hyfsat fyllig för att vara cognac i den här enklare klassen. Här bjuds på juliga kryddor som kanel och kardemumma, tillsammans med choklad, vanilj och torkad tropisk frukt.

VSOP:

Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish (nr 172, 499 kr)
En av mina absoluta favoriter alla kategorier. Grym komplexitet och fint smakdjup med nötter, röda bär, choklad och mogen apelsin. Ska du bara köpa en cognac i år så är det den här.

ABK6 VSOP Single Estate (nr 86704, 359 kr)
Väldigt druvig i stilen, med tydlig ton av russin tillsammans med knäck, torkad aprikos och hasselnötter.

Fer à Cheval VSOP (nr 320, 399 kr)
Rund och mjuk med gott om röda äpplen, mjölkchoklad och torkad tropisk frukt, tillsammans med ett skönt kryddbett i eftersmaken.

XO:

Hennessy XO (nr 80157, 1 499 kr)
Storslaget och lyxigt. Grymt bra djup med doft och smak av mörk choklad, mogna röda äpplen och massor av kryddighet från ekfaten. Riktigt fin.

Rémy Martin XO Excellence (nr 80101, 1 449 kr, beställningssortiment)
Magiskt god cognac som bjuder på doft och smak av rostade hasselnötter, kokos, mörk choklad, honung och lite orientaliska kryddor.

Braastad XO Christmas Edition (nr 43051, 399)
Redan prislappen avslöjar ju att det här handlar om en betydligt enklare cognac, men den gör ändå jobbet bra för pengen. Det här är dessutom en julutgåva med extra mycket nyanser av kanel, mandelmassa och choklad. Också perfekt att spetsa den varma chokladen med…

Tips!
Somliga brukar hävda att man ska hålla kupan så att man värmer cognacen med handen – men det säger jag bestämt nej till. Om du värmer upp cognacen kommer bara alkoholen kännas extra frän, och du tappar hela balansen i upplevelsen. Håll den istället rumstempererad.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-08 15:08