Hoppa till innehåll

”Folk skulle känna min stank” – Benedict Cumberbatch tar ʼmethod actingʼ till ny, äcklig nivå

En man som rider en häst.
Robin Åberg

Brittiska skådespelaren Benedict Cumberbatch stank som ett svin och rökte som en skorsten under inspelningen av ny Netflix-film.

Att skådisar ibland tar till mer eller mindre extrema tekniker för att porträttera en karaktär är inget nytt. En metod som något felaktig brukar beskrivas som method acting, är den där skådespelaren stannar i karaktären även när kameran stängs av.

Dustin Hoffman gjorde det inför Marathon Man genom att inte sova på flera dygn (varpå hans motspelare frågade ”Varför spelar du inte bara trött?”), Daniel day-Lewis levde i skogen i sex månader för att spela Hawkeye i Den siste mohikanen och Ashton Kutcher levde på endast frukt (och blev inlagd för näringsbrist) för att spela Steve Jobs i en film ingen såg.

Frågan är om någon gått in i karaktär på ett lika äckligt sätt som Benedict Cumberbatch gjorde under inspelningen av kommande Netflixfilmen The Power of the Dog, som regisseras av Oscarvinnaren Jane Champion. Cumberbatch spelar i filmen ranchägaren Philip Burbank, eller snarare, Cumberbatch är Philip Burbank.

”Om någon glömde under första dagen och kallade mig Benedict, så reagerade jag inte” berättar Cumberbatch i en intervju med Esquire.

Cumberbatch berättar även att han lärde sig att göra hästskor och övade upp sitt finsnickeri inför rollen. Ett annat karaktärsdrag hos Burbank är att han sällan tvättar sig, och ja ni gissade rätt, det slutade Cumberbatch också med – till resten av produktionsteamets förtret.

”Jag ville ha det där lagret av stank på mig. Jag ville att folket i rummet skulle känna hur jag luktade. Det var ändå hårt. Jag gick ut och åt och träffade vänner till Jane och så. Jag skämdes lite för städaren på stället jag bodde på” säger Cumberbatch i intervjun.

Inte nog med kroppsstanken, karaktären Burbank röker tydligen mängder med handrullade cigaretter och självklart hoppade Cumberbatch på den med huvudet först.

”Det var riktigt svårt.” fortsätter han. ”Filterlösa rullcigg, tagning efter tagning. Jag gav mig själv nikotinförgiftning tre gånger. När du måste röka så mycket är det fullkomligt horribelt.”

Hur fånigt de än må verka har Cumberbatch fått beröm för sin insats av recensenter, vi rekommenderar däremot inte att se filmen i 4D.

The Power of The Dog släpps på Netflix 1 december.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.