25.
1865: Ost kommer till räddningen
Under ett sjöslag mellan Brasilien och Uruguay år 1864–1865 fick det uruguayanska slagskeppet plötsligt slut på ammunition. Lösningen var lika smart som Tom & Jerry-aktig: Varför inte ladda kanonerna med de där enorma holländska ostarna som stått och blivit torra i mässen? De första två ostmissilerna missade, men den tredje splittrade masten på det brasilianska skeppet och två soldater dog omedelbart. En händelse som kanske inte haft en direkt påverkan på mathistorien annat än rent filosofiskt – för ibland kan ju en bit god ost vara svaret på många problem.
24.
1847: Hålet i donuten uppfinns
Det är svårt att tänka sig att donuten inte hade något hål före 1847. Jag menar, vad är egentligen en donut utan sitt hål? En klump oljig deg? Ja, det var faktiskt exakt vad det var innan den amerikanske sjömannen Hanson Gregory provade att stansa ett hål i den holländska friterade godsaken ”oliebol” (oljig boll) för att den skulle tillagas jämnare – och i förlängningen skapade otaliga Simpson-skämt, spexiga badbyxemönster och fatala hjärtattacker.
23.
1765: Den första restauranten öppnar
Även om det såklart fanns matförsäljare innan en Monsieur Boulanger öppnade sitt ställe i Paris så tycker jag att han förtjänar en plats på listan för att ha varit den första att kalla den för ”restaurant” (av franskans ”restaurer”, att återställa sig själv). Hans restaurant var nämligen ett hälsokostställe som antagligen hade kommit lite högre upp på listan om den inte varit specialiserad på en enda maträtt – fårfötter i vit sås.
22.
1849: Buffén uppfinns i San Francisco
Är din favoriträtt buffé har du den amerikanska guldruschen att tacka för uppfinningen. Under denna tid var det nämligen vanligt att salooner dukade upp med gratis mat till drickat på bardisken, lite som när Al Swearengen bjussar på konserverade persikor i Deadwood. Under guldruschen kom det dock så mycket människor till San Francisco att man började ta betalt för maten och det uppstod ett system där gästerna gick längs bardisken med en bricka, plockade på sig vad de ville ha och betalade i slutet – och vips så var buffén född.
21.
1997: Hugh Fearnley-Whittingstall skapar den moderna foodien
Innan journalisten Hugh Fearnley-Whittingstall köpte ett gammalt torp i Essex där han började laga mat ”från grunden” i tv-serien River Cottage skulle hemmamatlagning gå snabbt och vara lätt. Tv-serien fick dock en hel generation att plötsligt börja drömma om odling, självförsörjning och byggnadsvård. Även om hela serien varit otroligt inflytelserik fick särskilt specialavsnittet ”A pig in a day” miljontals killar i skägg, flanellskjorta och tatueringar plötsligt att drömma om att slakta, stycka och ta hand om en hel gris (mig inkluderad).
20.
2017: Tiktok dödar den moderna foodien
När appen Tiktok slog igenom för ett par år sen fick den för första gången i världshistorien barn och ungdomar att börja bli intresserade av matlagning. Visst, det kanske alltid funnits lillgamla, vattenkammade förstagluttare intresserade av att ”slå en bea”, men vad Tiktok lyckades med var att göra matlagning till en cool statusmarkör som musik, tv-spel och rullskridskogympadojor. I dag kommer kids som vanligtvis ser det som straff att hjälpa till hemma plötsligt hem och vill baka ”cloud bread” med lila swirls och ätbart glitter eftersom de sett en 12-årig influencermiljonär från Australien göra det, och vi som blev foodisar på grund av Hugh Fearnley-Whittingstall är tvungna att smaka.
19.
1998: Gordon Ramsay förvandlar kocken till ett rövhål
En av Marco Pierre Whites allra mest utskällda sous-chefer hette Gordon Ramsay och han skulle ta pennalismen som var regel i Marcos kök och förvandla den till en karriär. Ramsay upptäcktes 1998 när han blev smygfilmad medan han förnedrade en journalist som jobbade undercover i hans kök i tv-programmet Britain’s most unbearable bosses. Hans svinighet var dock så kreativ att han snart fick ett eget tv-program, och en hel karriär, som i princip gick ut på att skrika på människor. I förlängningen skulle detta beteende väcka frågor runt machokultur och arbetsförhållanden i restaurangkök samt vara med och bana väg för krogdelen av metoo-rörelsen.
18.
1989: Seinfeld sätter matsnacket
Seinfeld revolutionerade inte bara sitcom-formatet, serien förändrade också hur vi pratar om mat. 30 år senare refererar vi fortfarande till tv-serien när vi vill vara lite coolt poppiga. Vi kallar otrevliga krögare för ”soupnazis”, kan inte äta en Snickers utan att tänka att det vore kul att göra det med kniv och gaffel och vi kan inte gå förbi en charkslicer utan att skoja om att den ”skär så tunna skivor av skinka att de inte syns”.
17.
1767: Den kolsyrade drycken uppfinns
Innan den första kolsyrade drycken började säljas kommersiellt 1783 hade man två val när man ville släcka törsten: antingen dricka ljummet vatten med smak av ruttnande getkadaver eller dricka öl och vara berusad hela dan. Så även om dagens läskkonsumtion antagligen har dödat fler människor än cigaretter är det ändå lätt att känna sig tacksam mot den brittiske kemisten Joseph Priestley som 1767 uppfann kolsyrat vatten genom att sänka ner en skål vatten i ett ölfat på ett bryggeri i Leeds.
16
1836: Bean uppfinns – av misstag
Pompans bästa kompis, världens godaste sås och det som alla EGENTLIGEN vill äta när de beställer en caesarsallad uppfanns efter att den franske kocken Jean-Louis Françoise-Collinet skulle koka en hollandaise men inte hade någon citron hemma. Så han använde lite vitvinsvinäger i stället, fick feeling och blandade även i lite schalottenlök, körvel och dragon och resten är fredagsmyshistoria.
15.
1990: Marco Pierre White förvandlar kocken till rockstjärna
Före 1990 var kockyrket mest för halvkriminella slashasar som valde mellan fordon och livsmedel i gymnasiet. Sedan släppte den brittiske kocken Marco Pierre White sin kokbok White heat som var proppfull av svartvita bilder på Marco där han röker, svär, lagar mat åt modeller och rent allmänt ser ut som Pete Dohertys coolare brorsa. I dag är kockyrket fortfarande mest för halvkriminella slashasar – men på ett lite sexigt sätt.
14.
1971: Alice Waters skapar den moderna krogen
Kan du ibland bli lite trött på krogbesök som känns duktiga och präktiga, mer som inlägg i en pågående debatt än en trevlig middagsupplevelse? Behöver du någon att skylla alla dessa krogar med namngivna morotsodlare som strösslar menyn med ord som ”lokalt”, ”småskaligt” och ”grönsakerna i centrum” på? Ansvarig för detta är den amerikanska kocken Alice Waters, som 1971 öppnade den enormt inflytelserika krogen Chez Panisse i Berkeley som kombinerade gastronomi med aktivism och i förlängningen skapade både den globala farm-to-table-rörelsen och den moderna råvarufetischismen.
13.
1963: Julia Childs skapar mat-tv
Även om det första matprogrammet på tv var BBC-serien Cookery med Philip Harben 1946 så var det den amerikanska hemmafrun Julia Childs som blev genrens första superstjärna och som satte det format vi ser än i dag, vare sig det är på tv eller Youtube. The French chef, som programmet hette, skulle gå vidare till att vinna tre Emmys, och Julia skulle både bli den första kvinna att väljas in i Culinary Institute of America’s Hall of Fame samt fortsätta att inspirera miljontals människor att börja våga laga mat i hundratals tv-program och kokböcker.
12.
10 000 f Kr: Öl uppfinns
Alla ölnördar kan andas ut, det viktigaste som har hänt i världshistorien är med på listan. Öl är nämligen inte bara läskande att dricka en varm sommardag samt användbart för att minska social press i mingelsituationer – det är också en av mänsklighetens äldsta uppfinningar, och man tror till och med att de första grödorna började odlas för att göra öl med vilket betyder att det är bärsabira som i princip är ansvarig för hela jävla civilisationen! Man kan dock lätt bli lite gasig av öl och överdriven konsumtion kan medföra sociala problem – så plats 12 får faktiskt duga.
11.
1845: Eliza Acton skriver den första hemmakokboken
Den brittiska matskribenten Elizabet Actons kokbok Modern cookery for private families var inte bara banbrytande för att vara den första bok att innehålla exakta ingredienser, kvantiteter och koktider – det var också den första att vända sig direkt till hemmakockar. Före 1845 vände sig nämligen kokböcker uteslutande till restauranger alternativt var pösiga filosofiska betraktelser utan något praktiskt värde. Med sin bok demokratiserade Eliza Acton hemmamatlagningen, höjde dess status plus lärde en hel värld hur man kokar spaghetti.
10.
1999: Jamie Oliver förändrar mat-tv
Om Julia Childs blev en ikon för den frankofila hemmafrun så skulle det krävas en läspande pubägarson från Essex för att världens alla dudes plötsligt skulle vilja börja laga risotto, köra vespa i Hawaiiskjorta och ha lite gött snack med sin lokala grönsakshandlare till soundtracket av Dancing in the moonlight. Jamie Oliver breddade inte bara mat- tv-mediet, han inspirerade även miljontals människor att börja våga laga mat samt gjorde det mer okej att inte kamma sig.
9.
2000: Anthony Bourdain gör mat coolt
När exkocken och heroinisten Anthony Bourdain släppte sin självbiografi Kitchen confidential år 2000 fungerade den som en antites till den präktighet som matmediet dragits med sedan Julia Childs dagar. Här var det plötsligt någon som skildrade mat på ett punkigt, roligt, uppkäftigt och framför allt coolt sätt. Även om boken var med och skapade den mytbildning runt kockyrket med droger, skrikande och machoposeringar som vi är ganska trötta på i dag är det fortfarande en lysande bit litteratur. Mer än något annat hade dock Bourdain oantastlig stil, vare sig det handlade om mat, musik, litteratur eller film. Han visade att det egentligen kvittar vad du gör, gör du det med stil kommer du att bli intressant.
8.
2002: Anthony Bourdain gör mat mänskligt
När Bourdain börjar göra matreseprogrammet A cook’s tour spelar han hård och världsvan, samtidigt som det hela tiden finns en uppenbar osäkerhet hos honom. I takt med att han gör fler program och får se mer av världen utvecklas han dock och maten blir snart bara en ingång till något annat, till kultur och politik eller kanske något ännu större: vad det egentligen innebär att vara människa. Att möta andra människor och kulturer gör honom helt enkelt till en bättre människa, och det fantastiska med Bourdains tv-gärning är att vi som tittare får följa med på den resan.
7.
1937: M F K Fisher skapar den moderna matjournalistiken
Utan Mary Frances Kennedy Fisher, ingen Anthony Bourdain, Bill Buford, Ruth Reichl eller AA Gill. Fisher omdefinierade nämligen vad det innebar att skriva om mat och använde ämnet för att komma åt större kulturella sanningar än att bara handla om vad man ska äta till middag. Eller som hon själv skriver: ”När jag skriver om hunger skriver jag egentligen om kärlek, och vår hunger efter den.”
6.
1889: Pizzan margherita uppfinns
Det finns få maträtter som vi har starkare känslomässiga bindningar till än pizza. Vi förknippar pizza med födelsedagskalas, tv-kvällar och det där ögonblicket när vardagen förhöjs ett snäpp och plötsligt blir till fest. Pizza är nybakat bröd, smält ost och jublet som uppstår när Sverige gör mål. Vill vi ge maträtten en födelsedag så skapades den mest ikoniska pizzan av dem alla, margheritan, i juni 1889 när den nepalesiska pizzaiolon Raffaele Esposito hyllade den italienska drottning Margherita genom att baka en pizza med de italienska grundfärgerna mozzarella, tomat och basilika.
5.
1849: Kinesiska emigranter tar med sin matkultur till USA
Kina var en högtstående matkultur medan vi i Norden fortfarande levde på mjöd och blodpalt. Problemet var att ingen, i princip, kände till det. Utländska matinfluenser kom långsamt och sällan och man var dömd att äta det som växte inom 500 meters radie runt huset. Detta skulle ändras i mitten av 1800-talet då en massa kineser emigrerade till Kalifornien under guldruschen. Man öppnade restauranger och mataffärer och långsamt blev världen till en lite roligare plats. Detta skulle bli den första globala, kulinariska massemigrationen, men inte den sista.
4.
1850: Delmonico’s serverar den första biffen
Under stora delar av 1800-talet var det fortfarande ovanligt att äta nötkött. Vid denna tid använde man boskap främst som mjölkdjur och man gjorde läder av deras skinn och tvål och ljus av fettet. Köttet åt man på sin höjd till husbehov, då gris, vilt och fågel var vanligare förekommande och lättare att salta in och konservera. Men efter det amerikanska inbördeskriget började smaken förändras och nötkött blev plötsligt senaste mode: kanske främst på grund av restaurang Delmonico’s i New York, som lanserade nymodigheten Delmonicos’ steak – en benlös top loin serverad med mosad, vispad potatis gratinerad med parmesan. Denna trend skulle visa sig ha en enorm påverkan på såväl boskapsnäringen som industrialismen och effekterna känner vi än i dag, inte minst i klimatet.
3.
1921: White Castle öppnar den första snabbmatsrestaurangen
I dag har det blivit lika populärt att dissa hamburgare som att äta dem. Men att klaga på hamburgare är lite som att klaga på Chuck Taylors och Rocket to Russia av Ramones – det kallas klassiker, baby. Mänskligheten har älskat hamburgare sedan Little Gerhard och hans kisar stoppade i sig ”stampad kossa med hörlurar” utanför Nalen, och vi kommer antagligen fortfarande att ha bakfyllecravings efter dem när vi är två svävande hjärnhalvor i en guldfiskskål. Även om ursprunget till hamburgaren är omstritt och det finns många som vill ta åt sig äran för dess tillkomst så hade den antagligen inte blivit världshistoriens odiskutabelt mest populära västerländska maträtt om det inte vore för att White Castle startade världshistoriens första renodlade snabbmatsrestaurang som serverade maträtten i Wichita, Kansas 1921.
2.
1805: Kylda drycker uppfinns
Fram till början av 1800-talet var is bara en halkig sidoeffekt av att det var kallt ute. Men sommaren 1805 så satt Fredric Tudor från Boston på en familjepicknick och snackade om hur avundsjuka alla andra skulle vara om de hade haft ett iskallt glas lemonad i handen i stället för en fisljummen. Under det kommande årtiondet började Tudor skörda is från sjöar vintertid som han sparade i kylanläggningar till sommaren. Mest reste han dock omkring och skapade en ny efterfrågan. 20 år senare skulle han årligen skeppa 12 000 ton is halvvägs över jorden, tituleras The Ice King och se till att någon aldrig någonsin behöver dricka fisljummen lemonad igen.
1.
1480: Chilin migrerar till Indien
För 30 år sedan var langos det mest exotiska man kunde äta i Sverige. Vi var livrädda för att lukta vitlök och gick bara på restaurang när vi firade guldbröllop eller fyllde 50. I dag säger man inte att man äter asiatiskt längre, man säger att man äter kinesiskt eller till och med sichuanesiskt eller hunanesiskt. Detta krympande av världen, denna nya slags öppenhet, matglädje och upptäckarlusta fick sin start, tror jag, någon gång i slutet av 1400-talet när portugisiska handelsmän första gången tog med sig chilipepparn från Mellanamerika. Blixtsnabbt blev chilin en sådan stor del av det indiska köket att de inte längre går att skilja åt, och snart spred sig plantan vidare. Först till Thailand och Östasien, sedan vidare mot Afrika och Europa. Snart kunde människor över hela världen uppleva magin med het mat och fick en gemensam nämnare när de kissade efter att ha ätit finhackad chili.