Hoppa till innehåll

23 suveräna serier från 2023 du inte får missa

Frilagda bilder på karaktärer från populära tv-serier som släpptes under 2023.

En buffé av medelålderskriser i årets bästa relationsdrama, Natasha Lyonne som störtskön detektiv i ”Poker Face” och en blodig K-dramathriller med ”Squid Game”-potential. Här finns något för alla seriesmaker!

2023 har varit ett minst sagt struligt skitår. Tur då att det tv-serieåret, trots Hollywood-strejker och en nylig pandemi, skänkt en hel del ljusglimtar av högsta klass. Här tipsar Café om 23 serier som gav oss mest popkulturell lycka under året som gick.

(Saknar du en serie du tycker borde vara självklar på en lista likt denna har du förmodligen rätt. Vi har bara inte sett den.)

Cafés tv-serierekommendationer för 2023 görs i samarbete med Joakim Almén, Jonas Strandberg och Jesper Johansson. Serierna är listade utan inbördes rankingordning.


Poker Face

Streamas på SkyShowtime.

Roliga OCH spännande ”Poker Face” förtjänar alla hyllningar. Natasha Lyonnes ofrivilliga detektiv är en av årets bästa karaktärer. Foto: SkyShowtime

Natasha Lyonne briljerar som störtskön ”detektiv” som råkar ha förmågan att se när folk ljuger. Varje avsnitt innebär ett nytt mord som oftast presenteras redan i början av avsnittet. Behållningen ligger sen i hur Lyonnes karaktär Charlie lyckas lista ut hur mordet gick till och vad mördaren har för motiv. Ett grepp som faktiskt aldrig blir tråkigt, eftersom den Rian Johnson-producerade serien hela tiden lyckas vara rolig, spännande och hitta en ny, kreativ infallsvinkel i varje avsnitt. Dessutom med grymt birollsgalleri med skådisar som Chloë Sevigny, Adrien Brody, Joseph Gordon-Levitt och Ron Perlman. (Joakim Almén)


The Bear säsong 2

Streamas på Disney+.

Carmy i tv-serien The Bear.
Andra säsongen av ”The Bear” var en av årets främsta seriehöjdpunkter. (Också: hur mycket armar tränar Jeremy Allen White egentligen?)

När vi såg den första säsongen av The Bear blev vi hänförda och en viss oro infann sig, då det alltid är svårt att följa upp en otrolig debut. Oron skulle snart visa sig vara i onödan. Den andra säsongen höll minst sagt måttet. Frågan är om den inte till och med är bättre än den första. Det finns något väldigt behagligt med The Bears mix av glädjande och rörande stunder i ena scenen, som sedan studsar mot panik och ångest i nästa. Avsnittet Forks är årets tv-höjdpunkt (E03 av Last of Us emot) och det är med iver vi ser fram emot att möta ”Carmy”, Sydney och ”Richie” ännu en gång 2024. (Jesper Johansson)


Fargo säsong 5

Streamas på HBO Max.

Minnesota och North Dakota är återigen spelplatsen när Fargo, med Jon Hamm i en av huvudrollerna, återvänder med en ny säsong. Foto: HBO Max

Det är något speciellt med Fargo-säsongerna. Medan de obligatoriska tre åren går mellan varje säsong hinner man glömma bort att Fargo som serieform överhuvudtaget existerar och när en ny säsong dimper ner utan någon större förhandshajp kommer man på att Fargo är en favoritserie. Nog högstadiefilosoferat. I den nya säsongen tolkar Noah Hawley på sedvanligt vis bröderna Coens film från 1996. Och han har lyckats bättre än på flera säsonger. Faktum är att den här säsongen är en av årets allra bästa tv-serier. Den Tarantino-inspirerade dialogen sitter som ett smäck, liksom den svarta humorn och karaktärerna är som vanligt överdrivna. Juno Temple är som vanligt sevärd i rollen som hemmafrun Dorothy (”She’s a tiger!”). Dessutom: Jon Hamm som en cowboy-sheriff med kraftiga högerideal. Dig in. (Joakim Almén)


Bodies

Streamas på Netflix.

Vill du ha maximal spänning kikar du med fördel in ”Bodies”. Foto: Netflix

Ett mordfall över fyra väsenskilt årtal (1890, 1941, 2023 and 2053) och tidslinjer borgar för en rörig serie. Och visst, den brittiska sci-fi- och krimserien är inte alltid helt lätt att hänga med i och när tidslinjerna börjar sys ihop någonstans i mitten förvandlas den från en krimserie till en sci-fi-dito. Men spänningen, som är Bodies överlägset främsta kvalitet, bibehålls hela vägen. (Joakim Almén)


Ahsoka

Streamas på Disney+.

Anakin Skywalkers lärling Ahsoka Tano har fått en egen, faktiskt inte så dum, serie. Foto: Disney+

Det fanns stunder i Ahsoka där man suckade högt (som i hela det overkligt långsamma och svintråkiga tredje avsnittet) men mot slutet tog det sig och till slut landade serien om Anakin Skywalkers padawan i en av de bättre Star Wars-serierna sedan Disney började släppa nya innehållsbollar i ett redan överfullt bollhav. Pampig, snygg och relativt spännande. Dessutom med två intressanta kvinnliga protagonister, vilket inte hör till vanligheterna i Star Wars killkaraktärsdominerade universum. (Joakim Almén)


Fleishman Is in Trouble, Disney+

Streamas på Disney+.

Är det inte…? Jo, visst är det OC-mannen Adam Brody som medelålderskrisar ihop med Jesse Eisenberg i relationsdramat ”Fleishman Is in Trouble”. Foto: Disney+

Det dukas upp ett buffébord av medelålderskriser i Fleishman Is in Trouble, som lika gärna skulle kunna varit en Noah Baumbach-serie. Jesse Eisenberg är toppen som den neurotiska läkaren Toby Fleishman som tycker han är planetens mest oegoistiska person, men hans kyliga fru, spelad av Claire Danes, håller inte med. Det blir såklart skilsmässa och mitt bland alla karaktärers ”livet blev inte som jag tänkt mig, vad fan ska jag göra åt det?”-kriser går Eisenbergs fru upp i rök och lämnar honom med parets två barn. Varm, rolig och ångestframkallande på samma gång – Fleishman Is in Trouble var årets kanske bästa relationsdrama. (Joakim Almén)


The Fall of the House of Usher

Streamas på Netflix.

Årets bästa skräckserie? Foto: Netflix

Mike Flanagan gör saker med skräckgenren som få andra lyckas med. Efter ett antal stora hits på Netflix slår han nu till med en ny serie inspirerad av Edgar Allan Poes berättelser och med starkt gotiska Succession-influenser. Vi visste inte att det var vad vi ville ha, men när vi började titta på Usher gick det helt enkelt inte att sluta. Den känns gammaldags och modern på samma gång och backar inte från riktigt grova, otäcka scener. (Jonas Strandberg)


Succession säsong 4

Streamas på HBO Max.

”Here’s the thing about being rich: it’s fucking great. It’s like being a superhero, only better”, som Tom Wambsgans sa. Foto: HBO Max

Det mesta är redan sagt om serien med flest Emmy-nomineringar i år – och visst, med en snortajt sista säsong bevisade Succession-gänget varför serien ofta kallas för världens bästa dramaserie. I finalsäsongen serveras tittaren ännu mer Alexander Skarsgårds dunderrika techentreprenörssnubbe Lukas Matsson och en plot twist av absolut högsta ”va fan?!”-klass. (Joakim Almén)


Börje – The Journey of a Legend

Streamas på Viaplay.

Valter Skarsgård valdes själv av Börje Salming för att porträttera hockeyikonen från Kiruna. Foto: Viaplay

Läste en recension i Gefle Dagblad där recensentens enda invändning var att Gävle-målet inte satt. Dialektmissar till trots, den hajpade serien om hockeyikonen Börje Salmings liv lyckades, oavsett vad den underhållande Johan Cronemans varumärkesnära sågning gör gällande, leverera ett vackert och stundtals överraskande mörkt porträtt över den så unisont älskade svenska idrottsmannen. Undertecknads invändning är att Valter Skarsgård, trots rigoröst träningsschema (han gick från 40 kg i benpress till 117 kg) och enformig – proteinrik – kost, inte riktigt lyckades träna sig till en trovärdig hockeykropp. (Joakim Almén)


Julia säsong 2

Streamas på HBO Max.

Feelgood när det är som allra mysigast. Foto: HBO Max

Nyligen visade SVT den ljuvliga filmen Julie & Julia från 2009 med Meryl Streep som Julia Child, tv-kocken som charmade brallorna av amerikanska tv-tittare med sitt matlagningsprogram The French Chef under 60-talet. HBO-serien Julia behandlar samma älskvärda huvudperson med fäbless för det franska köket. Sarah Lancashire pratar smittande teatraliskt i rollen som Julia och dynamiken mellan henne och hennes uppassande och lika underbare make Paul (David Hyde Pierce) håller högsta klass. Andra säsongen kombinerar den första säsongens varma feelgood-fleece med ett tydligare perspektiv på de kvinnliga karaktärernas kamp för jämställdhet. Med tillräckligt med smör är allt gott. (Joakim Almén)


Loki säsong 2

Streamas på Disney+.

Marvel lider likt Star Wars-franchisen av innehållsutmattning. Andra säsongen av ”Loki” är dock en ljusglimt i Marvel-mörkret. Foto: Disney+

I en tid då Marvels filmatiseringar tveklöst har mått bättre sticker Lokis andra säsong ut som ett positivt exempel. Vi bjuds på ett dystopiskt äventyr fullt av kreativa idéer och med en eftertänksamt mörk science fiction-ton. Med briljanta Tom Hiddleston i spetsen kastar den här serien oss tillbaka till en tid när Marvel Cinematic Universe var ungt, modigt och tog risker precis hela tiden. Kul och paradoxalt att Avengers första stora fiende nu är franchisens kanske största hopp för räddning. (Jonas Strandberg)


Yellowjackets säsong 2

Streamas på SkyShowtime.

Frågetecknen är fortfarande många när den andra säsongen av succéserien ”Yellowjackets” går i mål. Foto: SkyShowtime

Den hyllade skräckthrillern snedstreck relationsdramat om fotbollslaget vars plan störtade i de kanadensiska skogarna 1996 rullade vidare med en ny skräckintensiv säsong. Fortfarande med första säsongens succérecept av nerv, ockult mystik och humor. Men visst nådde den andra säsongen inte riktigt upp till den första säsongens allra högsta höjder? Dock fortfarande ytterst sevärd och peggar i slutet för en ny säsong som redan har bekräftats. (Joakim Almén)


Tapie

Streamas på Netflix.

Laurent Lafitte är perfekt i rollen som den franske mångsysslaren Bernard Tapie. Foto: Netflix

Sevärd biopic om den kontroversiella franske politikern, affärsmannen, fotbollsklubbsägaren och rumlaren Bernard Tapies resa från arbetarklassgrabb till maktens tyngsta korridorer i Frankrike och rätt in i finkan efter en matchfixningskandal under 1990-talet. Serien väljer att behandla den Trump-liknande Tapie som en hjälte, vilket kanske en och annan fransos som drabbats av hans framfart har synpunkter på. Men för en underhållande biopic funkar greppet klockrent. (Joakim Almén)


Winning Time säsong 2

Streamas på HBO Max.

Det är show och konflikter både på och utanför planen i den andra säsongen av basketserien om Los Angeles Lakers. Foto: HBO Max

Den första säsongen av Winning Time, som handlar om basketlaget Los Angeles Lakers, utspelar sig under guldsäsongen 1979/1980. I den andra säsongen rusar man fram från 1980 till 1984. Det är bara att spänna fast dig och åka med i serien som, precis som basketlaget, skänker lika mycket underhållning utanför planen som på densamma. Idel bra skådisar med bland andra John C. Reilly, Adrien Brody, Jason Segel, Quincy Isaiah och Jason Clarke. (Joakim Almén)


Mask Girl

Streamas på Netflix.

Karaktären Kim Kyung-Ja (Yeom Hye-Ran) stjäl showen i blodiga K-dramathrillern ”Mask Girl”. Foto: Netflix

En sydkoreansk seriepärla som gått under radarn. Trist, för Mask Girl har Squid Game-potential. Den blodiga dramathrillern handlar om en kvinna med ett tillsynes ordinärt liv som kontorsarbetare, som drömmer om kändisskap och idoldyrkan. På en OnlyFans-liknande plattform är hon känd som sitt alterego Mask Girl, och snart råkar Mask Girl bli huvudmisstänkt i ett mordfall. Hon tvingas med hjälp av kreativa metoder gömma sig från både ordningsmakt och den ursinniga, och som karaktär extremt underhållande, morsan till mordoffret. Den vulgära morsan kan vara serieårets mest överraskande och roligaste karaktär. (Joakim Almén)

Ted Lasso säsong 3

Streamas på Apple TV+.

Jason Sudeikis som den mjuke charmknutten Ted Lasso och Hannah Waddingham som fotbollsklubbägaren Rebecca Welton. Foto: Apple TV+

Den sista säsongen av Ted Lasso är exakt så mysig som vi alla förväntar oss. Om vi ska klaga på något är det väl att det tydligt är lite brådis att knyta ihop historier och trådar då serien närmar sig sitt slut. Men med det sagt görs detta på ett underhållande sätt och med en ständigt god känsla i kroppen, vilket ju är precis vad som förväntas. (Jesper Johansson)


Only Murders in the Building säsong 3

Streamas på Disney+.

Steve Martin och Martin Short är en väldigt stor del av den här seriens fördelar. Stundtals tramsigt, stundtals riktigt bra. Så kanske man kan sammanfatta deras insatser. Foto: Disney+

När den andra säsongen av Only Murders in the Building avslutades med en cliffhanger och presentation av Meryl Streep och Paul Rudd fick vi en teaser inför den tredje säsongen som var precis lika småspännande, småputtrande och smårolig som de föregående säsongerna – på ett bra sätt. Serien är tillräckligt intressant och rolig för att klara ”inte titta i telefonen”-testet, vilket 2023 inte är allt för vanligt. Fina insatser av flera skådespelare. Äldst är också bäst, då Steve Martin och Martin Short briljerar. (Jesper Johansson)


Händelser vid vatten

Streamas på SVT Play.

Svensk feelbad när den är som starkast. Foto: SVT

Året öppnade starkt med SVT:s ambitiösa filmatisering av Kerstin Ekmans roman från 1993. Utbölingar som flyttar in i en liten ort. Mystiskt döda turister. En märklig sekt uppe i skogen. Stämningsfull, spännande och långsamt brinnande story inramad i ett skitigt svenskt 70-tal. (Jonas Strandberg)


Daisy Jones & the Six

Streamas på Amazon Prime Video.

Sex, droger, relationstrubbel och rock’n’roll. Daisy Jones & The Six är en mycket habil serie för dig som gillar 70-talet. Foto: Amazon Prime Video

70-talsrock, 70-talskläder och 70-talsknarkande. Serien som löst baseras på Fleetwood Mac är en Palle Kuling-påse för dig som gillar musik och 70-tal. (Joakim Almén)


The Last of Us

Streamas på HBO Max.

”The Last of Us” var en av årets absolut bästa tv-serier. Foto: HBO Max

Chernobyl-skaparen Craig Mazin och Naughty Dog-mannen Neil Druckmann visade med The Last of Us att det inte är omöjligt att förvandla ett sjukt bra tv-spel till en sjukt bra tv-serie. The Last of Us lyckades fånga den dystopiska känslan från tv-spelets apokalypsvärld, men också den komplexa och varma relationen mellan de två huvudkaraktärerna – Ellie och fadersfiguren Joel. Och när man tog sig konstnärliga friheter från sin spelförlaga resulterade det i ett av tv-historiens mest omskrivna och älskade avsnitt. (Joakim Almén)


Painkiller

Streamas på Netflix.

Matthew Broderick som iskyliga OxyContin-mannen Richard Sackler. Foto: Netflix

Miniserie som, precis som Hulu-diton Dopesick från 2021, behandlar den amerikanska opiodkrisen med den moraliskt skrupelfria OxyContin-familjen Sackler som pengatörstande bovar. Bitvis becksvart med bra skådespelarinsatser av Matthew Broderick som den iskalle Richard Sackler, Uzo Aduba som utredaren Edie Flowers och West Duchovny (Davids dotter!) som aningslös säljare av den vanebildande opioiden. (Joakim Almén)


Beef

Streamas på Netflix.

Beef är en av 2023 års trevligaste tv-serieöverraskningar. Foto: Netflix

Katt- och råttadrama när det är som bäst. Som Falling Down fast stundtals roligt. (Joakim Almén)


Black Mirror säsong 6

Streamas på Netflix.

Aaron Paul som astronaut i Black Mirror-avsnittet ”Beyond the Sea”. Foto: Netflix

De tio senaste årens populäraste framtidsdystopi svänger i regel för det mesta. Senaste säsongen blandade skräck, sci-fi och mystik enligt Black Mirrors framgångsrika formula. Och varje avsnitt är precis som tidigare fristående, vilket innebär att du med fördel struntar i säsongens sömnpiller – Mazey Day. Säsongens mest lyckosamt skruvade avsnitt var Joan Is Awful, men mest spänning hittar du i Loch Henry. Pluspoäng även till mörka avsnittet Beyond the Sea med Aaron Paul som astronaut. (Joakim Almén)


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.