Hoppa till innehåll

Betnér: ”Den vanligaste missuppfattningen om mig är att jag är vänster”

Café ställer livets stora frågor till våra favoritpersoner. Den här gången Magnus Betnér, Sveriges antagligen mest flitigt turnernade komiker som senare i år är aktuell i teateruppsättningen av Tomten är far till alla barnen.

Vilken är din största framgång i livet?

”Att hålla mig i toppen av svensk standup i över 20 år.”

Och din största motgång?

”När min manager i Storbritannien gick bort.”

Vad håller dig vaken om natten?

”Barnen. De är i och för sig stora nog att sova hela natten nu men det gör ju bara att man själv sover ännu sämre för det finns fler problem att ligga och oroa sig över.”

Vilken bok har betytt mest för dig?

”På gott och ont är det nog Bibeln ändå.”

När blev du vuxen?

”Runt 35 nånstans.”

Vilken är din mest kontroversiella åsikt?

”Jag har nog inga kontroversiella åsikter men nationalstaten är en riktigt dålig idé och i Sverige är det väl lite kontroversiellt att vilja legalisera alla droger antar jag. Det vill jag.”

Vilket är ditt livs största misstag?

”Att inte gå i terapi tidigare än jag gjorde.”

Vad händer efter döden?

”En får hoppas att nära och kära håller minnet av en vid liv och i övrigt händer det ingenting.”

Hela ensemblen till Tomten är far till alla barnen som har premiär på Cirkus i Stockholm den 15 november 2024. Foto: Pressbild

Vilket är ditt favoritgift?

”Arsenik såklart. Finns det nåt sexigare än en 1800-talsmörderska som arsenikar ihjäl nån?”

Vilken är den senaste låten du repeatade ihjäl?

”Alla med Marcus och Martinus. Tyvärr. Men vad gör man inte för sina barn.”

När grät du senast?

”Dagen innan min dotters student. Men när det här kommer i tryck har jag säkert bölat fler gånger. Jag har nära till gråten.”

Vilket är ditt bästa karriärsråd?

”Gör läxan. Våga misslyckas. Tro på dig själv och börja karriären med så breda val som möjligt. Det är ju inte en jävel som vet vad man vill göra i livet när man är 20.”

När är du som lyckligast?

”Med mina barn och på scen.”

Foto: Alexander Lundkvist.

Vilket är det märkligaste telefonsamtal du har fått?

”Det är nog ett mordhot på engelska från någon som sade sig vara från nån militant judisk organisation som skulle komma till Stockholm och döda mig för att jag hade skämtat om judar. Dels var skämtet han refererade till typ 15 år gammalt dels är det nog första gången jag fått ett mordhot från just den folkgruppen.”

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

”Jag förutsätter att alla jag jobbar med är lika bra på sina jobb som jag är på mitt. det blir bråk ibland när det visar sig att det inte är så.”

Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du?

”Jag har inget materiellt av värde om det är såna saker du menar. Annars tar jag såklart ut mina barn men det är ju inte direkt att betrakta som saker va? Barnen och telefonen tar jag.”

Vilken är din favoritsvordom?

”Kukhål.”

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

”Låg på S:t Göran en vecka med hög feber pga dubbel lunginflammation som de inte fick bukt på då var det nära sa dom. Annars är det väl någon gång i ungdomen när man höll på med massa dumma grejer på cykel, skidor och sånt.”

Vilken är din största extravagans?

”Jag lägger otroligt mycket pengar på mat. Kan liksom sitta själv på en flygplats och beställa in kaviar och champagne bara för att jag blir sugen. Inte undra på att man alltid är pank.”

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?

”Brukar ta mig hem innan jag somnar oavsett hur slirig festen blir så jag har nog inte vaknat på några konstigare ställen än typ ”ett tält i Masai Mara” men då bodde jag ju där så det är ju inte så konstigt.”

Vad får man absolut inte skämta om?

”Man får skämta om vad man vill. Och det går fortfarande alldeles utmärkt oavsett vad diverse trötta gubbar påstår. Det gäller bara att göra det bra och så får man rida ut stormen om det kommer en.”

Vilken är din favoritplats på jorden?

”Lobbyn på ett fint hotell med lagom mycket liv och jag glider in runt 21.00 efter en resdag med båda mina barn i släptåg. Eller Jämtland. Eller London kanske.”

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

”Att jag är vänster.”

Vilken är din bästa investering?

”Köpte en guldpeng en gång. Den har jag faktiskt kvar nånstans.”

Och din sämsta?

”Jag är nog den enda som ägt mitt eget boende i Stockholm sedan 1998 och ändå inte har en krona över när jag säljer lägenheten jag bor i nu.”

Vad vet du idag som du önskar att du visste när du var 15?

”Att livet är jävligt mycket längre än det känns då. Man hinner börja med nya grejer, byta inriktning på livet eller skaffa nya vänner hur mycket som helst så det är ingen stress.”

Vilken är din sämsta drogupplevelse?

”Blev helt paranoid när jag rökt nån blandning av Skunk och Hash i Amsterdam en gång. Berättade om det i nån av mina shower som finns på youtube för den som är intresserad men jag har inte haft så många upplevelser varken bra eller dåliga av droger. Håller mig till alkoholen.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.