Hoppa till innehåll

Björn Carlsson: ”De är Allsvenskans absolut fulaste förening”

Björn Carlsson

Björn Carlsson har tagit reda på det vi alla funderat över: vilken förening är egentligen tveklöst fulast i Allsvenskan?

Trots det svenska landslagets kräftgång på senare år är den allsvenska fotbollen hetare än någonsin. Det sätts nya publikrekord och supportrarna levererar tifon i internationell toppklass. Oavsett om man håller på en av de anrika fanbärarna inom svensk fotboll som IFK Göteborg eller Malmö FF, en ny dominant som BK Häcken eller en av de mindre klubbarna som Kalmar FF eller AIK så kan alla med minsta lilla intresse av Allsvenskan enas i att det är en fröjd att gå på match just nu.

Andra saker som alla lagens supportrar kan enas om är att domaren alltid är kass, att det egna laget alltid borde fått frispark och att motståndarna alltid spelar fult. Den konsensus som råder kring detta och den gemenskap denna övertygelse skapar kan nog, till viss del, förklara motståndet mot VAR bland svenska fotbollssupportrar. Hur kul är det att få bevis på att domaren faktiskt gjorde helt rätt, att det var solklar straff till motståndarna eller att favoritspelaren i det egna laget visst filmade upptryckt i ansiktet vid varenda avblåsning? Vi vill ju stå här i lugn och ro och enas i glåpord och eufori, inte att nån plugghäst bakom en datorskärm ska berätta för oss att vi faktiskt har fel. Som det är nu kan vi vara fortsatt övertygade om att vårt lag spelar tufft men schysst och att motståndarna spelar fegt och fult.

Men vilken förening är egentligen Allsvenskans absolut fulaste? Det är en fråga som faktiskt har ett både korrekt och uppenbart svar. Det är IF Elfsborg. De senaste fem åren har de inte bara flest utvisningar utan också överlägset flest gula kort. Boråsklubben kan stoltsera med fulast i Allsvenskan och deras supportrar ombeds härmed, vänligt men bestämt, lämna ovan beskrivna gemenskap då den är till för alla oss som håller på klubbar som inte spelar fult och som aldrig gör några fel.

Varbergs BoIS ska vi dock inte heller glömma, de är också väldigt, väldigt fula. De har inte hunnit bli lika fula som Elfsborg eftersom de ofta huserar i Superettan men ge dem någon säsong till så välkomnar vi tillbaka textilarbetarna från Borås i gemenskapen och sparkar ut torghandlarna från Varberg. Fulingar.

Om ni är nyfikna på hela “ful-tabellen” för lagen som spelat i Allsvenskan samtliga säsonger mellan 2019-2023 ser den ut såhär! Stort grattis Kalmar FF som är snällast i serien.

1. Elfsborg – 316 gula (7 röda)
2. Hammarby – 278 gula (6 röda)
3. AIK – 276 gula (6 röda)
4. Malmö FF – 269 gula (3 röda)
5. IK Sirius – 252 gula (2 röda)
6. IFK Göteborg – 246 gula (5 röda)
7. BK Häcken – 242 gula (7 röda)
8. Djurgården – 232 gula (4 röda)
9. IFK Norrköping – 215 gula (2 röda)
10. Kalmar FF – 211 gula (2 röda)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.