Hoppa till innehåll

Marvels Black Panther verkar vara det bästa du kan se på bio i år

Joel Linde

Black Panther har haft smygpremiär i USA och av snacket att döma verkar det vara en av årets absolut bästa filmer.

Marvel Studios senaste storfilm, Black Panther (inte att förväxla med Netflix splitternya originalserie Black Lightning), har biopremiär i Sverige den 14 februari, men ett fåtal utvalda har redan fått se filmen i USA – och de verkar aldrig ha sett något liknande!

Visst, det är sannerligen inte första gången en Marvel-film hyllas till en början, för att man senare ska inse att det är samma gamla muterade gäng som slänger sig mellan bilar och slåss med jättestora vapen.

Men Black Panther verkar ändå vara annorlunda. Medierna tycks överens om att detta är en av årets stora filmer.

Jen Yamato från Los Angeles Times kallar den för ”kinetisk, meningsfull och otrolig!”

Precis som Jen verkar folk särskilt nöjda med Michael B. Jordans insats som ärkeskurken Erik Killmonger.

https://twitter.com/goodbye_duppy/status/958249813358841856
https://twitter.com/frankpallotta/status/958218644437250048

Filmen hyllas också för sin representation och etniska jämställdhet. Det är den första superhjältefilmen med en mörkhyad hjälte; det är den första Marvel-filmen med en mörkhyad regissör – Ryan Coogler – och det är en film där mörkhyade kvinnor får starkare roller än de fått tidigare.

Se den fullständiga trailern här.

Black Panther har Sverigepremiär den 14 februari. I rollerna ser vi bland annat Chadwick Boseman, Lupita Nyong’o, Michael B. Jordan, Danai Gurira, Martin Freeman, Andy Serkis, Letita Wright och Forest Whitaker.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.