Hoppa till innehåll

Marvel Cinematic Universe – alla 34 filmer från sämst till bäst

I sommar går Deadpool and Wolverine upp på biografer världen över. Men vilka är egentligen de hittills starkaste och svagaste stunderna i Marvel Cinematic Universe? Café har det otvetydiga svaret.

34. Thor: The Dark World

Thor-serien är den ojämnaste inom Marvels cinematiska universum och har kämpat en del med att hitta sin identitet. Detta är den svagaste av åskgudens fyra filmer och den sämsta även i Marvels universum. Det största problemet den kämpar med är en extremt ojämn ton. Man har behållt Kat Dennings som comic relief, men även gett Stellan Skarsgård en mer urflippad roll än tidigare. Detta ställs mot en i övrigt gravallvarlig stämning och det skär sig ordentligt.

33. Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Den av alla MCU-filmer man blir tröttast av att titta på. Dels för att de starka färgerna är konstanta hela filmen igenom och dels för att ingenting känns äkta, vilket säkert kan förklaras med den kämpiga arbetsmiljö animatörerna på Disney verkar lida av. Men nu tittar vi på slutresultatet och det är en ogreppbar film vars fokus på ”multiversum” dödade sugen på konceptet för all framtid.

32. Eternals

En nästan helt bortglömd film där ett drygt dussin nya superhjältar introduceras och ingen av dem har dykt upp igen. Filmen är inte helt utan förtjänster, men den hundra procent nya ensemblen är för stor för att man riktigt ska hinna knyta an till någon. Eller så är de bara för tråkigt skrivna.

31. Thor: Love and Thunder

Den väl avvägda dos skojigheter som sprinklades över Thor: Ragnarok överdoserades totalt i Love and Thunder och fick som resultat att man inte brydde sig om någonting av handlingen. En film som är fullständigt panikslagen inför blotta tanken på att säga något uppriktigt. Att man lätt glömmer att Christian Bale spelade skurken säger en hel del om filmens övriga kvalitet.

30. Iron Man 2

Den första film som släpptes efter att Disney köpt upp rättigheterna till Marvel. Det märks på så vis att man bestämt sig för att aktivt börja bygga ett universum, men inte riktigt fått upp flåset och därför förpassas filmens egna story till sidlinjerna.

29. The Marvels

Den senaste installationen är helt okej, ett omdöme folk i allmänhet borde ta tillbaka i större utsträckning. The Marvels bjuder på några roliga idéer som de groteska kattungarna och den surrealistiska musikalplaneten och huvudpersonerna har dynamisk kemi. På minuskontot känns den ofta skapad efter en mall och det är en mall vi kan väldigt väl vid det här laget.

28. Avengers: Age of Ultron

En grym inledningsscen som tagen ur ett serietidningsuppslag. En skurk som kändes riktigt creepy i trailern. Relationen mellan Hulken och Black Widow! Men inte supermycket mer. Den mäktiga känslan av att se superhjältarna teama upp räckte långt i The Avengers, men här i uppföljaren behövs mer. Age of Ultron känns alldeles för mycket som en spretig mellanlandning innan de överlägsna Captain America: Civil War och Infinity War/Endgame.

27. Spider-Man: Far From Home

Filmen som fick den lite otacksamma rollen att följa efter Endgame, cirka två ynka månader efter att den Avengersrullen i allmänhetens ögon stängt Marvelboken för den här gången. Det är helt absurt egentligen. Att Endgame inte fick landa längre tid än så innan den följdes upp av denna rätt mellanmjölkig ”Spider-Man i Europa”.

26. Ant-Man and the Wasp

En bra superhjälteduo med kul kemi som dessvärre lider av det ganska vanliga MCU-problemet att man måste anstränga sig ordentligt för att minnas en enda detalj om vem de egentligen slogs mot.

25. Iron Man 3

Den är inte så dum. Tony Starks har panikångest som ett resultat av fighten i The Avengers och pressen han befinner sig under leder honom till att övermodigt provocera fram/påskynda en attack från en terrorist, vilket tar honom på en riktigt välskriven karaktärsdanande resa. Problemet är att när hela filmen bygger mot att Tony ska kunna frigöra sig från Iron Man-rollen så blir det väldigt konstigt när den sista repliken är ett triumferande ”I Am Iron Man”. Det är som att manusförfattaren helt plötsligt har slutat förstå vad det är för film han skrivit.

24. Thor

Asgård är en riktigt kul plats i Marvels tappning, typ en högteknologisk Tolkienvärld. Thors resa från arrogant slyngel till en ödmjukare hjälte är engagerande, mycket tack vare Chris Hemsworths stundtals charmiga, stundtals ilskna tolkning.

23. Black Panther: Wakanda Forever

Den hanterar Chadwick Bosemans alltför tidiga bortgång med stor respekt och Namor är en välskriven antagonist, men saknar ofta den första filmens själ och värme. Trots det bjuds vi på ett (för MCU) oväntat komplext diplomatiskt drama, vilket var en positiv överraskning.

22. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Den kinesiska sagovärld där delar av Shang-Chi utspelar sig är färgsprakande och fantasirik. Vi bjuds på ett nytt hörn av Marvels universum som väcker nyfikenhet och tillför en rafflande sagostämning vi inte sett tidigare i serien.

21. Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Det märks att Sam Raimi regisserat den här filmen, men det märks inte tillräckligt mycket. Marvel gör helt rätt när de i större utsträckning låter intressanta regissörer ta sig an superhjältarna, men de måste våga släppa lite mer på studiokontrollen. Fokus bör inte längre ligga på att filmerna ska hänga ihop helt perfekt, utan först och främst att varje enskild film ska vara så bra den bara kan.

20. The Incredible Hulk

En väldigt underskattad film där Edward Norton tolkar Hulken och den gröna jätten först skildras som ett hotfullt monster dolt i skuggorna, för att sedan ofrivilligt avslöja sig själv för världen. Pulsmätaren som visar hur nära Banner är att förvandlas är faktiskt ett genidrag.

19. Black Widow

Scarlett Johansson fick slutligen sin egen film, om än lite för sent. En actionfylld spionthriller med starka birollsinsatser av Florence Pugh och David Harbour.

18. Captain Marvel

90-talsinramningen och Brie Larsons samspel med Samuel L Jackson är Captain Marvels största styrkor. Och förstås att vi med introduktionen av den kraftfulla Captain Marvel fick upp hoppet inför Avengers Endgame. En fullt godkänd förfest.

17. Guardians of the Galaxy Vol. 2

Kurt Russell förstärker rollistan med den äran, men volym 2 är inte lika stark som de andra två delarna i trilogin. Trots detta bjuds vi på ett stabilt äventyr med karismatiska karaktärer och ett lika bra soundtrack som i ettan.

16. Doctor Strange

Benedict Cumberbatch är grym som doktorn själv och genomgår en resa liknande den Thor gör i sin första film. Även bra insatser av Mads Mikkelsen och Tilda Swinton.

15. Ant-Man

Paul Rudd gör rollen till sin på samma sätt som Tony Stark direkt gjorde Iron Man till sin. En lekfull superhjältefilm som ingjuter ny sprudlande energi i genren.

14. Spider-Man: Homecoming

Tom Hollands Spider-Man smögs in i Civil War, men introducerades fullt ut här. Smart nog behöver vi inte ännu en gång se hur Peter Parker blir biten av en radioaktiv spindel, och Homecoming känns överlag som en av de mer lekfulla filmerna i MCU. Superhjältestory möter highschoolkomedi.

13. Thor: Ragnarok

Den tveklöst bästa Thor. Humorn sitter, den ösiga metalstämningen sitter. Och det bästa är att det är en film som har konsekvenser och därför får en helt annan tyngd. Det som händer här betyder något för huvudpersonerna och ger ett märkbart efterskalv.

12. Spider-Man: No Way Home

Att sammanfoga tre Spindelmannenuniversum visade sig vara ett toppendrag. Toby Maguire, Andrew Garfield och Tom Holland har alla helt olika energier och de kompletterar varandra väldigt fint. Dessutom är No Way Home väldigt kreativ i hur den behandlar antagonisterna och får dem att kännas som människor av kött och blod.

11. Iron Man

Startskottet för hela det enorma delade superhjältenuniversat, även om vi inte kunde ana vidden av det 2008. Iron Man är en skitig, jordnära och snygg film, trots att det gått hela 16 år nu. En definitiv milstolpe både för genren och för Robert Downey Jr.

10. Deadpool & Wolverine

Deadpool & Wolverine är den roligaste och våldsammaste filmen Marvel gjort. Det är också Ryan Reynolds bästa film. Han får flexa sin skämtleverans och sin slapstick, men också vara uppriktig och uppgiven när det behövs. Hugh Jackmans buttra närvaro får Reynolds att sträcka på sig lite extra och deras olikheter tar fram det bästa hos de båda. Två ensamvargar som bildar duo med stor framgång.

9. The Avengers

Alla som var med 2012 minns, men det kan ändå inte nog understrykas hur mäktigt det var att se Iron Man, Captain America, Thor, Black Widow, Hulken och Hawkeye sammanföras och bilda lag. Det var ingen som trodde att det skulle hända och om det ändå skulle hända trodde ingen att det skulle fungera. Men det gjorde det, verkligen. Den allmänna stämningen var att det var här som intresset för superhjältarna nådde massiv skala.

8. Black Panther

Det är långt ifrån alla delar i den här 33 filmer långa serien som haft ett större kulturellt genomslag. Några filmer har dock enat biopubliken och blivit stora engagerande snackisar. Iron Man var en, Avengers en annan. Black Panther en tredje. En resa till Wakanda som tog fansen med storm.

7. Captain America: The First Avenger

Om Iron Man var den coola hjälten var Captain America den med störst hjärta. Hans första film delar publiken, men har några av MCU-seriens enskilt mest hjältemodiga ögonblick, där särskilt en sticker ut. Ni vet den där en handgranat kastas in under en militärträning och Steve Rogers utan superkrafter direkt, utan att tveka kastar sig över den för att rädda sina kamrater. Ett riktigt spännande matinéäventyr som bärs på Chris Evans hyperempatiska spel.

6. Captain America: Civil War

Captain Americas trilogi är den jämnaste i serien, till skillnad från den opålitliga Thorserien. I Civil War delas Avengerslaget mitt itu av en restriktiv lagstiftning. På ena sidan Iron Man och på den andra Captain America. Det är mäktigt att se dem drabba samman, men scenen där Tony Stark ensam möter Steve Rogers får fortfarande hjärtat att gå itu. Det är en brutal, men otroligt sorglig fight som inte skulle behöva äga rum.

5. Guardians of the Galaxy

Guardians lyckades där Eternals senare skulle misslyckas – med att introducera ett helt nytt gäng hjältar. MCU-filmerna är alltid kryddade med skämt, men i Guardianstrilogin är humorn själva fundamentet. Det är filmernas grundton och det är en stor del av förklaringen till seriens framgång. Kombinerat med den storslagna science fiction-inramningen är resultatet en självklar succé.

4. Guardians of the Galaxy Vol. 3

Del 3 tar serien i mål på ett riktigt värdigt sätt. Ett visuellt ruskigt imponerande äventyr med stort patos. Triggervarning utfärdas dock för djurvänner, då flera otäcka varianter av djurförsök är centrala inslag.

3. Avengers: Infinity War

Infinity War överträffade Age of Ultron med råge, trots betydligt fler rollfigurer att jonglera. Filmen gick inte den lätta vägen och ignorerade sin föregångare, utan byggde vidare på det som introducerades i både AoU och i Captain America: Civil War. Resultatet var en storslagen superhjältesaga som hittills bara överträffats av en enda film. Vi kommer strax dit.

2. Captain America: The Winter Soldier

De tre filmerna högst upp på den här listan regisseras alla av bröderna Anthony och Joe Russo. Det beror på att deras sätt att närma sig Marvels karaktärsgalleri dels visar stor respekt för hjältarnas rötter, samtidigt som regissörsduon har en vuxen approach till genren som inte är rädd för dess mer allvarsamma element. Den här filmen tar avstamp i Ed Brubakers Kalla kriget-inspirerade Winter Soldier-album vilket var helt rätt väg att gå. Captain Americas bästa solofilm.

1. Avengers: Endgame

Alla, exakt alla, hjältar sammanförs för ett enda syfte – stoppa Thanos. Slutstriden är så mäktig att filmen kunde ha tagit en väldigt hög placering även om allt innan den scenen var skit, men så är det lyckligtvis inte. Ett otroligt starkt avslut som hyllar seriens historia och stänger boken på ett mycket värdigt sätt. Alla hjältar får sina ögonblick, även om tonvikten ligger på det ursprungliga Avengerslaget och deras räddningsuppdrag. Oavsett om superhjälteserien någonsin lyckas återhämta sig till forna glansdagar eller inte så kommer Avengers: Endgame alltid kunna betraktas som ett riktigt stort filmögonblick.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.