Annons
Annons

Fredrik Aidehag
Många säger att kubb rör sig om att ha en trevlig stund. De har fel. Kubb handlar förstås om att vinna. Café anlitade gotländskan Carin Amlinger, flerfaldig deltagare i kubb-VM, för att göra dig till en mästare i spelet som bara har plats för en kung.

Annons

1. Kastträning
– Mycket spel och även individuell finslipning, där du övar kastteknik från olika distanser, rekommenderas. Många proffs använder en form av stötkast för att maximera kraft och känsla. Andra kastar med skruv för att lättare kunna styra åt vilket håll kubben ska studsa. Testa dig fram till din egen personliga stil.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Specialisering
– Proffsen vet att laget är större än individen och därför delar man ut specialuppgifter till varje spelare. En är bra på utkast, en duktig på att slå ner och så vidare. I VM i kubb består lagen av sex personer vilket ger gott om utrymme för enskilda spetskunskaper. Dela ut olika träningsuppgifter till lagkamraterna för att toppa inför det stora slaget.

3. Taktik
– Riktig sport spelas på gräs, brukar fotbollsspelare säga och kubblirarna håller med. Men gräs betyder också oförutsägbarhet. Ibland är det stenhårt, ibland mjukt, ibland blött, ibland lerigt. För att veta hur kubben studsar krävs kalkylering. Provkasta innan tävlingen börjar och känn av underlaget. Ett bra tips för att lägga upp taktiken är att spela med marginal när man kastar ut kubbarna. Lägg några nära kungen och några vid baslinjen. Det hindrar motståndarna från att snabbt vinna mark.

4. Psykning
– Få sporter lämpar sig så bra för psykningar som kubb. Men håll dig till små, nätta gliringar. De elaka tjuvknepen får man i regel tillbaka i längden.

Henrik Ystén

 

Läs också: 6 busenkla knep som säkrar segern i brännboll

Annons

Dela (61)
Tweeta

Annons


Laddar