Hoppa till innehåll

Bli vinexpert på fem minuter – så känner du igen 7 vanliga druvor

Vill du kunna briljera med vinkunskap på nästa middagsbjudning? Vi guidar dig till sju goda druvor och dess karaktäristiska kännetecken.

Att blindprova vin och utifrån det kunna berätta om vinets land och druva kan ju verka som trolleri – men är egentligen ganska enkelt när du väl lärt dig grunderna. Här är sju typiska druvor och viner som kommer göra dig till vinkännare på nolltid.


Sauvignon Blanc:

Kanske den enklaste druvan av alla att lära sig känna igen. Doften brukar ibland beskrivas som kattpiss på en krusbärsbuske – och det stämmer faktiskt. Viner med hög syra (vilket du känner för att det vattnas i munnen, på tungans sidor) och smak av krusbär, nässlor, citrus och äpplen.

Att testa: Stoneleigh Sauvignon Blanc 2017 (nr 6311, 109 kr)


Riesling

Päron, lime, färska örter, kanske lite honung – och en syra som får tungan att krulla sig. Där har du riesling i ett nötskal. Rieslingviner med lite ålder får ofta också en doft som brukar beskrivas som ”petroleum” (tänk som en blandning mellan symaskinsolja och diesel).

Att testa: Georg Breuer Riesling Sauvage 2017 (nr 5899, 125 kr)


Chardonnay

Det här är en druva som är föränderlig och som går att göra mycket med. Ofta låter man den fatlagras litegrann, vilket ger nyanser som kan beskrivas som smör, vanilj och kanske även lite brända toner. Supertydligt är också lite blandad tropisk frukt (tutti frutti!), citrus och äpplen.

Att testa: Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2016 (nr 5562, 129 kr)


Cabernet Sauvignon

Bordeaux är den mest klassiska och kända formen av cabernet sauvignon. Tyvärr är det en region som är löjligt dyr att köpa, men det finns bra varianter som ger en tydlig bild av stilen utan att bränna sönder plånboken. Cabernet sauvignon (eller bara ”cab”, om du vill låta som en vinnörd) känns igen på doft och smak av svarta vinbär, körsbär, tobak, cigarrlåda och ofta nyvässad blyertspenna. Blandas ofta ut med merlot för att få lite mer rondör och bärighet.

Att testa: Château Capbern Gasqueton 2012 (nr 3071, 279 kr)


Pinot Noir

En liten röd druva med tunt skal som ger ljusröda viner med smak av färska röda bär, örter och lite svartpeppar. Bourgogne gör världens mest förnäma viner på pinot noir, men prima exempel finns även ibland annat Österrike, Nya Zeeland, USA och Australien.

Att testa: Couvent de Jacobins Bourgogne Rouge 2015 (nr 5283, 149 kr)


Nebbiolo

Piemontes stora stolthet och basen i barolo, som av av italienare ofta beskrivs som ”kungen bland viner”. Det här är viner med mycket av allt: tuffa tanniner, hög syra, fräsch bärighet, massor av örter och till och med viol, rosor och nypon. Kan även ha nyanser av svamp och blöta löv. Svingott till svamprätter i allmänhet och allt med tryffel i synnerhet.

Att testa: Barolo Albe G.D. Vajra 2014 (nr 2398, 239 kr)


Syrah

Används ofta i blandningar med bland annat grenache, men i sin renaste form känns den igen på tydlig doft och smak av svartpeppar, körsbär, björnbär, lakrits och en köttig doft som av chark. Inte minst norra Rhône är hemvist för dessa strama och ljuvliga viner.

Att testa: Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2016 (nr 74136, 179 kr)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.