Stor guide: Vinexpertens bästa tips för en tidlös vinhylla

Vinhylla, Vin med mat och vinfluencern Frida Lund

Har du ännu inte bunkrat upp med höstens husvin så är det hög tid nu. Vinfluencern Frida Lund, aktuell med boken Vin från A till Ö, leder vägen till en tidlös vingarderob.

Text och recept: Frida Lund | Foto: Martina Ankarfyr och Anna Larsson, Campher  |  Publicerad 2021-10-22 10:41  |  Lästid: 6 minuter

Frida Lund är en av Sveriges främsta mat- och vinprofiler och influencer. Hon driver kontot @_fridalund (tidigare @godagrejer) och Facebookgruppen Vinhaggorna. Hon är också programledare för Vin-TV. Text och recept är hämtade ur boken Vin från A till Ö (Mondial), i butik nu.


Lika mycket som min vanliga garderob speglar mig och min stil så har jag en tydlig vingarderob. Och ja, det är ett ord! Precis som med min vanliga garderob har det tagit tid att hitta stilen och känslan därinne. Jag har letat med ljus och lykta efter det som är jag och det som passar in. 

Kriser i garderoben har vi alla, väl? Herregud, jag tappar all geist cirka femtio gånger om året och vill byta stil, slänga alla byxor, sadla om till mönstrig klänningsbärare, börja sy (nej, det har aldrig hänt) med mera. Men kris i min vingarderob, det har jag sällan. Varför inte? Jo, för att jag har en tydlig stil. Om den ändras så ändras den i sakta mak och förändringen – eller krisen – blir aldrig så stor. Det är det som är så roligt när man börjat hitta exakt vad man gillar.

Basvinerna

Precis som med favoritplaggen – tishan med ett hål i sömmen som du vägrar slänga, jeansen som du inte tvättat på alltför lång tid eller den där satsiga stickade som du köpte för dyra pengar och som håller kvaliteten efter flera år – så har vi basvinerna. Dem kan du lita på och det finns många att ta av. Basvinerna är dina husviner. De viner du vet att du gillar. Kanske har du köpt ett sexpack när din favoritproducent lanserade en årgång? För mig är det bourgogner, pinot från nya världen, gamay från Beaujolais och riesling.

Basvinerna kan också ändras genom åren när din smakbild förändras, men de ska vara den trygga grunden som alltid finns där hemma. Basviner köps alltid minst tre av. Du har redan koll och vet att du kommer att bli ledsen om du bara har en flaska. Under en middag vill du kunna servera flera flaskor av samma vin, beroende på hur många ni är såklart.

Fridas favoriter:

Marcel Lapierre – Morgon (Frankrike)

Smakar som den tryggaste av famnar. Josigt, jordigt och bärigt. 

Champalou – Vouvray, Loire (Frankrike)

Exceptionellt elegant chenin. Exotiska frukter samtidigt som syran bara strålar ut i gommen.


Festvinerna

En vingarderob bör innehålla lite bubbel för de där extra festliga tillfällena när du antingen har folk över på häng eller när du bara känner för att styla till det lite extra. Fest­vinerna ska vara lite extra, kanske har du lagt vantarna på en vintagechampagne eller köp­lådan med pet nat från valfri importör. När man bjuder på festviner ska det kännas!

Det finns mängder av festviner till bra pris, satsa till exempel på en härlig crémant. I min vingarderob finns både champagne, crémant och pet nat. Håll koll på små partier där det oftast släpps lite spännande bubbel att lägga till i festgarderoben.

Fridas favoriter:

Comte Hugues de la Bourdonnaye – Grande Réserve Brut Nature Champagne (Frankrike)

Den gräddigaste av champagner. Knastertorr, moussig och stor i smaken. Otrolig är den.

Vini Scirto Carricante – Don Pippinu (Italien)

Mineraler och sälta samsas tillsammans med aprikos och lite härliga tanniner. 


De lite mer ”out there”-vinerna

Du vet tröjan du köpte i New York som var så jävla snygg där? (Jag menar vem säger att du inte ser otrolig ut i en croppad nättröja? Inte jag.) Den bör finnas i varje garderob. Samma sak gäller med vin, du vill ha några av de där lite speciella, lite funky och stalliga naturvinerna som är rätt och slätt weird. När du vill imponera på någon eller bara känner för att gå a bit bananas så måste det finnas ett par flaskor av ”va, detta visste jag inte om dig”. Man vill ju vara en trygg och festlig person, men med mystik!

Köp upp dig på några viner från Kroatien, Slovenien eller annat nyare vinland, läs på om vinmakaren och impa på din dejt eller en polare. Wine Waves är en importör som tar in viner från vad de kallar det nya Europa, och alla flaskor jag köpt av dem har varit annorlunda och otroliga.

Fridas favoriter:

Amplify Wines – Mixtape Red (USA)

En mix av röda och vita druvor gör detta knäppa vin till något helt eget. Spritsigt med lite körsbär och köttig saftkänsla.

Heinrich – Graue Freyheit (Österrike)

Som en mix av den kryddigaste frukten och samtidigt karamelliserat som sockervadd.


Var hittar jag guldkornen?

Det finns en massa sätt att hitta bra vin. Några saker du bör hålla koll på är privatimport, beställningssortiment och tillfälliga släpp. Jag hävdar nämligen att privatimport kommer att förändra ditt vinliv. Och jag kan nästan lova att det tillfälliga sortimentet kommer att uppta stora delar av dina tankar och beställningssortimentet blir din skattkista.

Så här tänker och gör jag: Jag följer en massa vinimportörer på Instagram – hos dem kan jag se vad som är på gång att släppas, många skriver långa, utförliga texter om vinerna som är på gång. Då kan jag spara bilden och sätta alarm på mobilen den dagen vinet släpps i tillfälliga sortimentet eller i beställningssortimentet. Ser jag en bild utan beskrivning som jag känner igen eller kanske lockas av skriver jag ett DM om jag inte hittar något på deras hemsida. Det är helt okej att fråga. Jag minns en gång när jag såg texten ”detta är ett av de bästa pinot noirs jag smakat i denna prisklass”, skrivet av en vinimportör på Instagram, varpå jag svarade och fick en hel utläggning tillbaka. Det slutade med att jag köpte sex flaskor rakt upp och ner. Det var Enderle & Moll, ett tyskt pinot noir som sedan agerade husvin här hemma under en lång tid. 

Jag sparar även ner information om viner jag dricker på restaurang och ser det som en kul match att leta upp vem som är importör för just det vinet så att jag kan beställa det, eller så frågar jag bara personen jag blir serverad av om det. Så enkelt. 


Förvaringen då?

När man till slut jobbat upp en bra stash av viner att ha i sin ägo så kommer per automatik frågan om hur man ska förvara sina viner upp. Om man inte har en vinkyl, vilket de flesta inte har, så finns det ändå bra sätt att förvara sina viner så de blir sitt bästa till den dagen då de ska äras med att öppnas.

Ställ ett klassiskt vinställ på en plats där inte solen letar sig fram, en plats som inte är varm och som inte vibrerar. Det vill säga inte ovanför kylen eller jämte ett soligt fönster. Om vin utsätts för starkt ljus kan det börja dofta unket. Flaskorna bör ligga ner om det är naturkork, detta för att korken inte ska torka – då kan det komma in luft och flaskan blir ett minne blott.

Det är kanske inte så vanligt att lägga sina vinflaskor där det vibrerar, men just över kyl och frys förekommer små vibrationer som skulle kunna förstöra vinet. Garderoben, en låda eller ett skåp fungerar ypperligt. Men ingen anledning till panik, ska vinerna drickas upp inom cirka tre år så kan man hantera dem lite hur som helst.


Matcha med mat

Friterad blomkål i bao med gochujangsås

Såsen i detta recept kom till genom ett misstag som blev en lyckad måltid. I stället för att göra en majonnäs blev det en skuren sås som är otrolig.

Recept (4 personer)

8 baobröd   
färsk koriander
Inlagd chilimorot: 1 dl ättika, 1 dl socker
3 dl vatten   
1 hel stark färsk röd chilifrukt
2 stora morötter 

Gochujangsås:

1 dl gochujang   
½ dl lönnsirap
½ dl vitvinsvinäger    
1 äggula    
1 dl rapsolja

Friterad blomkål:

I blomkålshuvud ca 800 g
2 dl vetemjöl   
1 tsk salt    
4 ägg, uppvispade med gaffel   
3 dl panko   
1 liter rapsolja

Gör så här: Skär morötterna julienne och snitta chilin. Behåll fröna. Koka upp lagen och lägg ner morot och chili. Låt dra. Ta sedan ur chilin. Vispa samman alla ingredienser till såsen och låt stå en stund. Smaka av. Rapsoljan ska skära sig lite, det ska vara så. Skär loss blomkålsbuketter i små bitar. Panera i mjöl, ägg och sedan panko, sen i ägg och panko en gång till. Värm oljan till 170 grader. Testa om det är varmt genom att släppa ner en bit panko och se om den börjar friteras. Fritera blomkålen gyllene i ca 2 minuter. Ånga baobröden och servera blomkålen tillsammans med sås, inlagd morot och koriander.

Vintips: Champalou – Vouvray. Den har syran för att möta ättiksinläggningen, och det lite gröna i vinets frukt lirar bra med blomkålen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-24 15:58