Hoppa till innehåll

Bloggare bär tröjan som H&M stoppade

Joel Linde

En tysk bloggare visade upp sig under modeveckan i Berlin, iklädd ”Coolest monkey in the jungle”-tröjan som H&M drog tillbaka efter kritik om rasism.

Läser du denna artikel har du förmodligen inte missat den solförmörkelsestarka meteorstorm som drabbade H&M efter att de fotograferat en mörkhyad pojke i en tröja med trycket ”Coolest monkey in the jungle”.

Kampanjfotot ansågs vara rasistiskt, H&M backade och bad om ursäkt, samt drog även tillbaka tröjan från butikerna. Den blev årets mest kända tröja men gick inte att köpa någonstans.

Men nu råkar det vara så att modeveckorna pågår runtom i Europa, och under efterfesten till Damir Domas visning i Berlin var det en man som dök upp i just nämnda tröja.

Sajten Highsnobiety var på plats och frågade bäraren Jakob, som driver bloggen Dandy Diary, om vad tusan han sysslade med.

https://instagram.com/p/BePzMG-lmg1

Han berättar att hans öga för affärer lyste när skandalen uppdagades, vilket gjorde att han genast köpte 50 stycken blanka, gröna huvtröjor på H&M av liknande modell som den numera ökända monkey-tröjan. Han gick till ett tryckeri för att applicera trycket och sen började han sälja tröjorna för 70 euro styck, som främst skulle täcka tillverkningen. Det riktiga syftet, säger han, var att flytta Internetdiskussionen till gatan.

Hur har folk reagerat?

– Alla har varit ganska positiva, vilket förvånade mig. Jag hade förväntat mig lite mer delade reaktioner.

På frågan vad han tycker om modeindustrin svarar han:

– En industri som uppmanar folk att köpa en helt ny garderob minst fyra gånger om året kan knappast kallas för progressiv, tycker jag.

Hur kan den bli bättre då, frågar Highsnobiety.

– Genom att betala asiatiska arbetare rättvisa löner, sluta använda döda djur som material, sluta flyga folk runt jordgloben för att se 10-minuters catwalk-visningar.

Läs också: H&M-pojkens mamma talar ut: ”Jag ser inte problemet, släpp det!”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.