9 modetrender du bör ha koll på i vår

Hoodie, 70-talsbrallor, en Cardigan och skor från Dr. Martens.

Trots de temporära isvindarna är det dags att börja klä upp sig. Café listar 9 av vårens viktigaste trender.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-02-28 12:36  |  Lästid: 5 minuter

Alla har nog förstått att våren redan nalkas. Och därför behöver vi inte skriva någon längre utläggning om den längtan efter varmare dagar som varje år förrädiskt förintas av svenska isvindar ända till sisådär slutet av maj. Med det sagt handlar inte bara våren om picknickar med fleecetröjor, invigning av diverse gelaterior, Allsvenskans start och Paradise Hotel-finaler. Årstiden helgar även de nya modetrenderna som sedvanligt bubblar upp på olika catwalks i början av det nya året.

Och visst är årets vårtrender något att sätta tänderna i. Med mode som läderbyxor, dubbelknäppta kavajer och denim på denim ser det första fashionhalvåret 2020 riktigt ljust ut med stort utrymme för personliga modifikationer. Vilket inte minst är goda nyheter för second hand-älskare som inte är fega för att botanisera bland Stadsmissionen-plagg i timmar för att hitta den där själsomslutande, one of a kind, färgrika, tröjan som kommer få folk att tappa hakan varje gång du spankulerar runt i offentligheten – eller vad en riktigt cynisk person skulle kalla för Dressmann-pöbeln.

Här är 9 trender du bör ha koll på inför vårmodehalvåret 2020.

1. Fräs till det ordentligt med 70-talsbyxor

Det finns helt enkelt inget enklare sätt att säga det på: 70-talsmodet är på tapeten. Precis som för 50 år sedan handlar det idag om individualitet och att uttrycka sig. Vill du dock inte gå fullt ut Fleetwood Mac cosplay och enbart doppa tårna i vattnet kan det vara på sin plats integrera subtila 70-talselement i dina outfits. Ett alldeles utmärkt exempel på hur du kan göra detta är att införskaffa ett par rysligt snygga svarta utsvängda jeans. Se där! Inget överdrivet flexande av 70-talsmusklerna här inte.

Dickies – 834 kronor

2. Société Anonyme – 2 663 kronor

2. Bowlingkrage

Bowlingkrage, camp collar, buttoned-up-men-ändå-inte-hela-vägen – kalla det för vad du vill. Camp collar-skjortan (du känner antagligen igen skojortorna från de kortärmade varianterna som 90 procent av Sveriges manliga befolkning rockar varje sommar) är ett minst sagt habilt garderobstillskott i vår. Dessutom väldigt förlåtande att bygga resterande outfit kring. Och tro inte att den tidigare parentesen på något sätt fördömer de kortärmade versionerna. De funkar precis lika bra.

Weekday – 600 kronor

Sasquatchfabrix – 5 644 kronor

3. Skräddat utan skräddare

Tack vare världens alla streetwear-gurus har den bredare kavajen blivit ett plagg som gemene person bör ha i sin garderob. Passar allt som oftast som handen i handsken med ett par nedtvättade blå jeans. Och just det – det finns ingen fy skam i att köpa en dubbelknäppt variant av bredare slag som även visats flitigt på årets catwalks.

Weekday – 1 100 kronor

COS – 1 950 kronor

4. Tröjor, tröjor, tröjor

Det finns få personer som bär upp en tröja lika bra som Tyler, the creator. Något som låtit inspirera stiltorskar världen över. Det absolut bästa du kan göra i år är att, så gott det går, kopiera allt han har på sig.

J. Crew – 1 458 kronor

Cav Empt – 3 353 kronor

5. Klassiska skor

Är du trött på sneaker-hajpen kan du trösta dig med att vissa menar att de är på väg ut. Ja, du hörde rätt. Inga fler Yeezy-boost-X2000-Kanye-West-laserdome lotterier där du behöver punga ut hela årslönen för ett par limited edition-varianter. Vårens mode graviterar istället mot härliga klassiker som derbys och loafers som förvuxnar hela ditt väsen.

Dr. Martens 1461 – 1 155 kronor

Filippa K – 3 100 kronor

6. En hoodie slår ALDRIG fel

Ja, så är det ju. Collegetröjan försvinner ingenstans. Dessutom är den enkel att ta trä på sig. Alltså verkligen skitenkel. Utbudet är inte heller något att sticka under stolen med då du kan välja mellan allt från en enkel grå hoodie från folkhemsfavoriten H&M till en hoodiefavorit från Pasadena Leuisure Club.

H&M – 199 kronor

Pasadena Leisure Club – 1 887 kronor

7. Allt blir bättre med läder

Det är dags att glömma det där Vänner-avsnittet och rikta blicken framåt. Skinnbyxorna är mer aktuella än någonsin och är enklare att bära än vad du tror. Kan matchas med allt från enkla t-shirts och skjortor till enfärgade collegetröjor (se ovan).

Pull & Bear – 1 613 kronor

Acne Studios – 11 176 kronor

8. Farfarspikén

Det är ett givet faktum att gamla gubbar som hellre ser färg torka än att handla kläder ibland har de absolut bästa utstyrslarna. Det är alltså nu dags att anpassa sig efter de modehatande gråhårsmännen och köpa de pikéer som förkroppsliga din farfar bäst.

Weekday – 400 kronor

Mr. P – 2 138 kronor

9. Lite personlighet på t-shirten har aldrig skadat någon

Här finns utrymme för personliga modifikationer. Ju mer personlig referensen (det vill säga trycket) på tischan är desto bättre den kommer att bäras upp. Kan därför vara värt att ge dig ut till närmaste second hand-marknad och försöka hitta just den där Mötley Crüe-tröjan som senare blir en slags gateway för anekdoter om dina barndomsdrömmar om att blir hårdrockare. Eller så tar du en titt på några av våra favoriter i tre olika prisklasser:

ASOS DESIGN – 303 kronor

Our Legacy – 1 700 kronor

Marcelo Burlon County of Milan – 2 913 kronor


Alla produkter på Café är noggrant handplockade av våra redaktörer. Vissa av artiklarna innehåller affiliatelänkar vilket innebär att vi får en liten provision om du väljer att köpa något. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-02-28 12:45