BMW:s nya konceptbil kan skifta färg som en kameleont

BMW Vision Dee

I framtiden vill BMW att bilföraren ska kunna byta färg på bilen efter dagsform och känsla.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-01-09 15:49  |  Lästid: 2 minuter

”Today I feel purple”, som Fifas ordförande Gianni Infantino skulle kunna ha sagt. BMW:s nya konceptbil, där du i framtiden ska kunna byta bilfärg efter känsla och humör, borde falla Fifa-pampen alldeles utmärkt i smaken.

Fast vänta nu, en bil som har möjlighet att byta färg som en kameleont? Är det en Q-uppfinning i Bond-film? Icke, det är en framtidsvision som den tyska biljätten BMW presenterade under den nyligen avslutade teknikmässan CES i Las Vegas.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

BMW kallar den potentiellt multifärgade konceptbilen för Vision Dee, där ”Dee” står för digital emotional experience. Förutom att vara självstyrd, som alla visioner om framtidens bilar är, är det färgförändraraspekten som sticker ut i BMW:s konceptbil.

Tekniken som möjliggör färgbytet på karossen kallar för E-Ink och visade upp redan på förra årets CES. Då kunde bilen skifta färg från vit till svart, men nu har man jobbat vidare på tekniken så pass att Vision Dee kan byta färg på 240 delar av karossen till en av 32 färger. Det är, så att säga, bara din fantasi som sätter stopp för alla möjliga och omöjliga färgkombinationer.

Tanken är att färgbytesfunktionen ska skapa ett starkare band mellan förare och bil. Huruvida färgen kommer tajta till relationen återstår att se. Precis som när, eller om, om färgfunktionen kommer att lanseras.

Klart är dock att BMW:s Vision Dee är en del av bilmärkets steg för nästa generations bilar – Neue Klasse – som lanseras 2025.

Foto: Getty Images
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-09 15:51