Hoppa till innehåll

Bomberjackan utsedd till årets modejulklapp – här är Cafés favoriter

Tom Cehlin Magnusson

Bomberjackan har varit ett de mest hajpade plaggen i flera säsonger, såväl bland svåra modedesigners som hos de stora kedjorna. I år är den dessutom utsedd till årets modejulklapp av Svensk Handel och Swedish Fashion Council.

Det är för nionde året i rad som de två parterna utser vilken årets modemässiga julklapp är, förra året vann ponchon medan det något vagare ”tröjan” vann år 2011. Maria Sandow på Svensk Handel säger att bomberjackan har fått ett nyväckt intresse från konsumenten:

– Bomberjackan har verkligen blivit en storsäljare i år. För branschen är det jätteviktigt att det dyker upp nyheter som skapar den där ”vill-ha” känslan då och då. Det sätter fart på affärerna och lockar kunder till butikerna. Att plagget dessutom är en klassisk modell som håller länge i garderoben är också viktigt, säger Maria Sandow som är kanslichef på Svensk Handel Stil.

Café har länge hajpat bomberjackan, moderedaktör Martin Hansson skrev om plagget senast i veckan. Nedan har vi tagit fram nio modeller för alla plånböcker och smaker. Det som är bra med bomberjackan är just hur mångsidig den är, i vinter är den lika snygg till jeans och sneakers som till kostymbyxor och skinnskor.

bombers1

Från vänster: Bomberjacka med teddykrage från ASOS, blågrön bomber från H&M, persikofärgad från COS x Mr Porter, militärgrön variant från Acne Studios

Eftersom bombern har hängt med i flera säsonger så ser vi många olika tolkningar av den i vinter. Sammetsbombern är ett trendigt alternativ, eller att sy fast tygmärken på jackan.

bombers2

Översta raden från vänster: Bomber i teddymaterial från The New County, svart sammetsjacka från Zara, bomber med patches från Alpha Industries.
Undre raden: Sammetsbomber från H&M, militärgrön variant med fickor från Weekday.

Alla produkter är valda av Café. Inlägget innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Läs mer om hur det fungerar här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.