Viasats fotbollsexpert Bosse Petersson: ”Ett mirakel räddade mitt liv”

Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-01-01 16:00  |  Lästid: 2 minuter
Bosse Pettersson

Vi är vana att se honom som expertkommentator för Viasat – för Café berättar Bosse Petersson om senast han bröt ett löfte, när han var nära att dö och sitt livs mest minnesvärda telefonsamtal.

* * *

Vilken är din största framgång i livet?

– Trots vissa framgångar som fotbollstränare och spelare 
– 11 seriesegrar, dock inget SM-guld – är min största framgång min familj. Jag är stolt far till tre barn och har sju barnbarn.

Och din största motgång?

– 1989 var jag tränare för Vasalunds IF. När slutsignalen ljöd på Skogsvallen i Luleå var Vasalunds IF för första gången ett allsvenskt lag. Trodde vi. På övertid gjorde Hammarby tre mål på Karlstads BK och vann serien på bättre målkvot. Den dagen rann tårarna på många av oss som gillade Vasalund.

Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– Mitt i julruschen 1995 ringde min mobil. Stavros Papadopoulos, diamanthandlare och president i PAE Kalamata, var i telefonen: ”Jag vill att du kommer till Grekland och tränar mitt fotbollslag.” Tiden i Kalamata blev en av mina bästa i livet.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Livet är långt. Ha tålamod. När du minst anar det tar livet nya oväntade vägar. Lär av historien, och av dem som har 
erfarenhet och kompetens.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– 1964 gjorde jag värnplikten i Solna. Jag körde en mattransport i en jeep. Plötsligt i motsatt riktning dök en travhäst med sulky upp på vägen. Jag körde rakt ut i skogen för att undvika en kollision och jeepen voltade två varv. Jag vaknade upp på Karolinska sjukhuset med ryggbesvär men i 
övrigt oskadd. Jeepen var totalförstörd, ett 
mirakel räddade mitt liv.

Hur skulle du vilja dö?

– Jag funderar inte på den dagen, men jag vet med säkerhet att inget ord får vara osagt när dagen 
kommer. Vänner och föräldrar har gått bort och jag 
lever med att jag inte sa allt som borde ha sagts.

Vad är ditt favoritgift?

– Min fru!

Nämn fem saker du gör när ingen ser på.

– Armhävningar, benböj, situps, tåhävningar, utfallssteg.

När bröt du ett löfte senast?

– I går. Missade att göra mina situps. Oförsvarligt.

Vilken dag har varit svårast i ditt liv?

– En av mina bästa kompisar som jag känt från skolåldern tog repet och åkte ut i skogen och hängde sig. Utan förvarning, utan att säga ett ord. Han blev 42 år.

Vilken är ditt livs bästa respektive sämsta affär?

– Sämsta: den hästaffär jag gjorde 1990 med bland andra Anders Limpar och Tommy Söderberg. Hästen gick till slakt redan efter första kurvan på Solvallas travbana och någon mer hästaffär har det inte blivit. Bästa: 1968 köpte vi ett radhus i Spånga. Fem rum och kök, 125 kvadratmeter, garage och egen tomt. Pris: 145 000 kronor.

Vilket karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Mitt temperament är på gott och ont. Jag har genom åren sagt en del dumma saker som nog sårat människor. Jag passar på att be om ursäkt här och nu till dem som tagit illa vid sig.

 

Emil Persson

Foto: Simon Cederqvist/Viasat Fotboll

Bosse Petersson, 68, är expertkommentator på Viasat Fotboll. Intervjun är tidigare publicerad i Café nummer 12/2014.

* * *

Mer fotboll!

Johanna Frändén: ”Markus Rosenberg skrev i ett sms att han älskade mig”

Zlatans 8 sjukaste skills på träning

Amatörens galna straffspark får fotbollsvärlden att häpna

Motståndarna blir helt snurriga i bollen när Milans 16-åring gör sin fantastiska fint

Erik Hamrén: ”Feminist blir nästan ett modeord”

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-01-16 10:06