Annons
Annons

ERIK HAMRÉN

Det här visste du inte om Erik Hamrén! Café frågade ut Sveriges förbundskapten om politik, kritik, taktik, musik, feminism – och landslagets backlinje (vi kunde inte hålla oss).

 

* * *

I en intervju här i Café tyckte Erik Niva att det var ”slående” att du inte kommit längre med landslagets grundspel, organisation och struktur på fem år. Vad säger du om det?

Annons

– Vi har ett grundspel som vi jobbat med hela tiden, men det kommer in nya spelare och saker förändras. Vi tog oss till EM-slutspel och kom till play-off till VM. Ibland är åsikter byggda på väldigt konstiga fakta. Om man inte har grundspel, struktur eller organisation – hur skulle man då ha kunnat nå de framgångarna? Både som klubb­tränare och i landslaget? Är det någon slump, eller? Vinner man matcher bara genom att knäppa fingrarna? Det säger emot sig självt.

Du har haft lite problem med att hitta rätt i försvaret. Har du klart för dig hur du vill formera back­linjen nu?

– Den kritiken bygger på fel fakta. Jag satsade på en backlinje väldigt tidigt, sen har jag fått byta på vänsterbacken efter skador på Martin Olsson, Pierre Bengtsson, Oscar Wendt och Behrang Safari. Jag satsade på Jonas Olsson och Andreas Granqvist en längre tid, men kände att vi inte riktigt fick till det som vi önskade försvarsmässigt. Och det berodde också på hela laget. Jag bytte till Per och ”Anton” inför de avgörande matcherna mot Irland, Kazakstan, Österrike och tycker att vi fick ett bra resultat av det bytet.

Så du känner dig säker på hur du ska ställa upp försvaret om alla är tillgängliga?

– Ja.

Mittbackarna Mikael Antonsson och Per Nilsson spelar numera tillsammans i FC Köpenhamn – men å andra sidan möter exempelvis Jonas Olsson mycket bättre motspelare i Premier League. Vad ser du som mest värdefullt?

– Man får bedöma från gång till gång. Det är viktigt att prestera i klubblaget för att komma till lands­laget – men sedan är det viktigaste hur man presterar i landslaget.

Kan du ångra att du pluggade uttrycket ”shajning” så hårt i början?

– Nä. För mig är det ett ord som verkligen visar vad jag vill ha. Sen att andra försöker förlöjliga det hela och göra narr av det kan jag inte påverka.

Har du halsduksspons?

– Nej, min yngsta dotter köper halsdukarna till mig. Hon är utbildad stylist och har bra smak. Men jag trodde faktiskt att någon skulle höra av sig när det fick så stor genom­slagskraft i Norge. De sålde slut på det märket i både Norge och Sverige.

Vad är det för märke?

– Ska jag ge reklam? Jag har ju inte fått betalt? Nej, men det var Paul Smith.

Vad lyssnar du på för musik?

– Väldigt blandat. Jag får en del nytt via mina döttrar, men det blir mycket 80- och 70-tal. Man lyssnar på det man gjorde när man var ung.

Ge mig några artister.

– Ja, vilka har jag? Simply Red. Toto. Earth, Wind & Fire. JohnMayer gillar jag, det är väl lite nyare.

Röstade du i senaste riksdagsvalet?

– Ja. Sedan jag blev myndig har jag alltid röstat, utom en gång när jag bodde i Danmark.

Får jag fråga vad du röstade på?

– Visst får du fråga, men du får inget svar.

Och du vill fortfarande inte säga varför du inte röstade i EU-valet?

– Nej, det tycker jag är min ensak.

Offsides chefredaktör Anders Bengtsson skrev: ”Hitlers arvingar är på frammarsch i Europa. Att inte rösta på någon motkraft är en klapp i axeln på de onda krafterna. Att inte rösta är att lägga över ansvaret på andra. Är det sådana ledare vi vill ha?”

– Folk får ha vilka synpunkter de vill. Jag vet vad jag tycker och tänker och vad jag står för. Om jag inte röstar i EU-valet betyder inte det att jag lämnar över det till någon annan.

Kan du se en fotbollsmatch på tv och bara njuta?

– Ja, fast mindre nu än tidigare. De flesta matcher jag ser nu är en svensk inblandad i. Då är fokuset att titta på dem. Med dagens teknik kan jag få in alla matcher på min dator, inte live, men senast två dagar efter.

Hur får du in grekiska och turkiska ligan? Har du någon piratkopplad parabol från förbundet eller letar du fulstreamar som alla andra?

– Jag använder en speciell tjänst så jag kan koppla på vilken liga jag vill. Till och med Kina.

Är du feminist?

– Jag har alltid undrat: Vad är en feminist? För mig handlar det om att ha respekt för olika människor, att alla har lika värde oavsett om du är kvinna eller man, vilken hudfärg du har, vilken religion du tror på. Feminist blir nästan ett modeord just nu: ”Jag är feminist, jag är feminist…” Jag skulle hellre vilja säga att jag är för jämlikhet och så behöver man inte ha något ”ist”-ord eller vara någon feminist för det.

Det finns en bild av dig som relativt öppen mot medierna i början av din karriär men lite mer taggarna utåt nu. Ligger det något i den?

– Jag kanske har blivit förs­iktigare med vissa saker, men jag har inte taggarna utåt. Om jag någon gång upplevs som att ha taggarna utåt kanske det beror på att den personen inte visat mig respekt i så fall. Jag tycker att jag har ett bra förhållande till media som helhet.

Slutligen en klassisk Fredrik Virtanen-fråga: Hur är du som älskare?

– Har du någonsin hört en man säga att han är en dålig älskare? Det är precis som att fråga en tränare om han är för offensiv eller defensiv fotboll. Har du någonsin hört en tränare säga att han är för defensiv fotboll?

Försöker du säga att du är en offensiv älskare?

– Du får fråga min hustru.

Emil Persson

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Intervjun gjordes inför EM-kvalet och publicerades ursprungligen i Cafés oktobernummer 2014.

 

Mer fotboll!

Zlatans drömskott i krysset på PSG:s träning

Amatörens sjuka straffspark får hela världen att häpna

Är detta okända mål Zlatans snyggaste någonsin?

Zlatans sjuka 360°-fint gör succé på YouTube

Zlatan nominerad till årets snyggaste mål – igen!

Annons

Dela (15)
TweetaLaddar