Hoppa till innehåll

Ett geni visar att det inte behöver satsas miljoner för att få Robert De Niro att se yngre ut i The Irishman

Robert De Niro i The Irishman
Jonas Fiskáare

Om Scorsese får för sig att göra en ny film där han digitalt ska föryngra skådespelarna borde han kanske plocka in den här ”deepfakern” som konsult.

Att Martin Scorseses senaste maffia-epos The Irishman skulle bli en av årets stora filmsnackisar visste man på förhand. Inte minst genom den stjärnspäckade rollistan, med namn som Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci i huvudrollerna. Och visst levererade filmen, det vittnar inte minst de tio(!) olika nomineringarna till årets Oscarsgala om. Men likväl gick Scorseses gäng lottlösa efter galans slut. Kanske berodde det på det halvtaskiga arbete som gjordes för att föryngra de, lite till åren komna skådisarna?

Det är inga direkt ”purunga” killar i Scorseses rollista.

Ja, det är i alla fall en del kritiker ense om. Åldrandet av karaktärerna är en central utgångspunkt i filmen, då handlingen spänner över ett halvt sekel. En utmaning för Scorseses gäng när de tre ovannämnda huvudrollsinnehavarna alla är en bra bit över 70 år fyllda. För att lösa problemet spenderade Scorsese många Netflix-miljoner för att med digitala medel föryngra De Niro, Pacino och Pesci så att de kunde porträtteras över olika epoker i livet. Men många kritiker tycker att investeringen inte var värd pengarna. Framförallt stör man sig på att ansikte och kropp inte hänger ihop med varandra. Det är helt enkelt ett distraherande att se De Niro vars ansikte ser ut tillhöra en 30-åring, men i en 70-årings kropp.

I raden av alla kritiker som påpekar den digitala föryngringssvaghet med filmen är den här ”deepfakern” som lagt ut ett Youtube-klipp (se nedan), där hen med betydligt enklare medel (gratis mjukvara enligt egen utsago) försökt föryngra skådisarnas uppenbarelser. Och resultatet är så slående – gratis mjukvara eller inte – går det att konstatera att Scorsese funnit sin överman. Ta en titt själv!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.