Hoppa till innehåll

14 heta tv-serier du inte får missa 2023

Tv-serier att se fram emot 2023.
Joakim Almén

Ny säsong av supersuccén ”Succession”, en påkostad tv-serie av världens kanske bäst berättade tv-spel och en fristående fortsättning på ”Band of Brothers” är några av seriestunderna att längta efter 2023.

LÄS OCKSÅ: 23 suveräna serier från 2023 du inte får missa

Inget pekar på att vi kommer att kolla mindre på tv-serier under det nya året som så fint heter 2023. Däremot finns det en hel del som pekar på att det eviga scrollandet för vilken serie du ska viga din dyrbara sofftid åt bara kommer att öka.

Det är nämligen svårare än någonsin att sondera i serieterrängen bland alla möjliga och omöjliga streamingtjänster. Och då var det skitsvårt redan innan.

Café hjälper dig därför att få en överblick över vad som komma skall under serieåret 2023.

Här är 14 serier du inte får missa under 2023


The Last of Us

Premiär 16 januari på HBO Max.

The Last of Us HBO Max
Som ”Chernobyl” fast (ännu) mörkare. Räkna med att bli rejält skrämd när tv-spelet ”The Last of Us” blir tv-serien ”The Last of Us”. Foto: HBO Max

Vad som ser ut att bli den största och mest marknadsföringspåkostade HBO-serien 2023 kommer redan i januari. Last of Us, som anses vara ett av världens bästa tv-spel genom tiderna, rattas av gloomy-stämningsmästaren Craig Mazin, som lyckades så bra med Chernobyl för några år sedan.

För dig som inte är bekant med Playstation-spelet utspelar sig serien i ett post-apokalyptiskt USA där ett svampvirus utplånat stora delar av populationen och förvandlat de flesta kvarvarande människorna till så kallade clickers, som närmast kan beskrivas som zombies.

När spelet släpptes hyllades det för sin fantastiska historia, som många menade var mer engagerande än en riktigt bra film. Serien baseras på det första spelet i serien där Pedro Pascal och Bella Ramseys karaktärer Joel och Ellie måste ta sig ur Boston och färdas vidare i USA i jakt på hopp för en framtid för mänskligheten. Förvänta dig Chernobyls mörker, fast läskigare.


That ’90s Show

Premiär 19 januari på Netflix.

Fokus nostalgi när ”That ’70s Show” förflyttar sig 20 år framåt i spinoff-serien ”That ’90s Show”. Foto: Netflix

För 20 år sedan var puttriga That ’70s Show en av de största komediserierna jämte jättar som Scrubs och Vänner. Nu får serien en fortsättning i Netflix-regi. That ’90s Show utspelar sig 1995 och kretsar kring originalkaraktärerna Eric Forman and Donna Pinciottis tonårsdotter Leia Forman, som tillbringar en sommar hos sin farmor och farfar i Wisconsin. Man får anta att nostalgisträngen vibrerar med tremoloeffekt under hela serien. Och just det, Ashton Kutcher och Mila Kunis återvänder i sina roller från originalet.

https://www.youtube.com/watch?v=F36HBFGxWkg

Poker Face

Premiär i september på SkyShowtime.

Deckarmästaren Rian Johnson ger tittaren tittaren tio mordgåtor i serieformat. Foto: Peacock

Efter Knives Out och Glass Onion har Rian Johnson lagt beslag på titeln som Hollywoods deckarfilmskung. Gillar du regissörens nämnda filmer lär du jubla åt att det nu kommer en tio avsnitt lång serie där varje nytt avsnitt är ett helt eget mysterium som måste lösas. Poker Face beskrivs som ett mystiskt komedidrama med en inverterad deckarstruktur. Med namnkunniga skådisar som Adrien Brody, Natasha Lyonne och Joseph Gordon-Levitt.


Shrinking

Premiär 27 januari på Apple TV+.

Jason Segel och Harrison Ford i stjärnspäckade komedin ”Shrinking”. Foto: Apple TV+

Bill Lawrence, Scrubs-skaparen som också varit med och skapat Ted Lasso, ligger tillsammans med Jason Segel bakom den stjärnspäckade komediserien Shrinking på Apple TV+.

Segels karaktär går igenom en stor livssorg och bestämmer sig för att ta ett nytt grepp på sitt liv genom att i sin roll som terapeut berätta för sina patienter exakt vad han tycker och tänker i varje situation. Hans nya brutalt ärliga förhållningssätt får oanade konsekvenser (skräll) för honom själv och hans patienter. Även med Harrison Ford och Jessica Williams.


The Mandalorian, säsong 3

Premiär 1 mars på Disney+.

Man längtar efter att återigen få höra Ludwig Göranssons fantastiska ledmotiv. Foto: Disney+

Pedro Pascal har ett skapligt första kvartal 2023. Lagom till att The Last of Us går i mål är han tillbaka som hårdför prisjägare i en av de bättre serieavknoppningarna från Star Wars-universumet. I den nya säsongen, som kronologiskt utspelar sig efter den sista filmen i originaltrilogin, reser Din Djarin och Grogu (”Baby Yoda”), som han återförenades med i Star Wars-serien The Book of Boba Fett, till mandaloriernas hemplanet Mandalore i hopp om att återupprätta sin heder. Att döma av den visuellt bedårande teaser-trailern blir uppdraget inte helt enkelt.


Daisy Jones and the Six

Premiär 3 mars på Prime Video.

Daisy Jones and the Six baseras på en bok vars främsta inspiration är Fleetwood Mac. Foto: Prime Video

De må hända att det handlar om personlig preferens. Men visst är det nästan alltid premiummys att konsumera spelfilmer och serier om rockband på 70-talet? I genren är Spinal Tap och Almost Famous i en klass för sig. Med underskattade HBO-serien Vinyl i någorlunda färskt minne ska det bli en god stund att kasta sig över mini-serien Daisy Jones and the Six. Prime-serien baseras på Taylor Jenkins Reids populära rockroman med samma namn.

I Daisy Jones and the Six får vi följa ett Fleetwood Mac-liknande rockband under deras uppgång i 1970-talets Los Angeles till att de når världsberömmelse och plötslig splittras när karriären står på topp. Många år senare minns bandmedlemmarna orsaken till att de gick skilda vägar på olika sätt. Serien produceras av bland andra Reese Witherspoon.


Ted Lasso, säsong 3

Premiär 15 mars på Apple TV+.

Världens snällaste fotbollstränare är tillbaka 2023. Foto: Apple TV+

Glöm Jürgen Klopp – världens mest populära fotbollstränare heter Ted Lasso, är amerikan och vet ett och annat om lagkemi men väldigt lite om taktiska formationer. I två säsonger har den aningslösa fotbollstränaren coachat, eller kanske snarare anti-coachat, sig in i serietittarnas hjärtan.

De två första säsongerna av Ted Lasso är något av det mysigaste vi sett i feelgood-väg under 2020-talet och har välförtjänt vunnit flera Emmys. Den tredje säsongen är inspelad, men har ännu inte fått något bekräftat premiärdatum. Men räkna med att säsong tre kommer någon gång under våren 2023 och att det kommer att fortsätta hända oväntade saker kring det Crystal Palace-liknande Premier League-laget AFC Richmond. Det ryktas bland annat om att Ted Lassos mamma ska få en viktig roll i den nya säsongen.


Yellowjackets, säsong 2

Premiär 23 mars på SkyShowtime.

En av årets bästa tv-serier 2022 enligt många får en fortsättning redan i mars. Foto: SkyShowtime

Den första säsongen av det psykologiska thrillerdramat hyllades av många som en av 2022 års bästa tv-serier. Och redan nu är det dags för en ny säsong. Serien, som handlar om ett fotbollslag i high school-ålder som år 1996 överlever en flygkrasch i den kanadensiska vildmarken och utvecklar ett sorts sektbeteende, jämförs bland annat med Lost. I den nya säsongen fortsätter man förflyttas mellan dåtid och nutid för att komma ännu närmre sanningen om vad som egentligen hände under 19 månader som laget tillbringade i vildmarken.


Succession, säsong 4

Premiär 27 mars på HBO Max.

Vad händer egentligen med familjeimperiet i den fjärde säsongen av supersuccén ”Succession”? Foto: HBO Max

Världens kanske bästa tv-serie de senaste åren står för årets mest efterlängtade återkomst. Maktspelet och konflikterna i den dysfunktionella mediamogulfamiljen Roy intensifieras ytterligare när Alexander Skarsgårds svenske techentreprenör lägger bud på familjens mediebolag Waystar Royco. Familjemedlemmarna med Shiv, Kendall och Roman i spetsen drabbas också av existentiell ångest – vad händer med deras liv om bolaget faktiskt säljs?


White House Plumber

Premiär i mars på HBO Max.

Watergate – skandalen som ständigt skänker innehåll. Foto: HBO Max

Visst orkar du med ett till politiskt drama om Watergate-skandalen? Bra. I den fem avsnitt korta mini-serien White House Plumbers spelar en mustaschtung Justin Theroux och Woody Harrelson den sittande presidenten Richard Nixons politiska agenter G. Gordon Liddy och E. Howard Hunt. Liddy och Hunt jobbar i det dolda för att skydda Nixon från pr-skandaler genom att bland annat täppa till pressläckor med alla tänkbara moraliskt tveksamma medel. Men när Watergate-skandalen briserar går allting fel.

https://www.youtube.com/watch?v=zXTmH6C4LHY&feature=emb_title

The Idol

Premiär under våren på HBO Max.

Lily-Rose Depp och Abel ”The Weeknd” Tesfaye i vad som beskrivs som ”the sleaziest love story in all of Hollywood”. Foto: HBO Max

Multikonstnären Abel ”The Weeknd” Tesfaye och Lily-Rose Depp spelar huvudrollerna i ett Hollywoodskt kärleksdrama med Euphoria-vibbar. Bakom serien ligger nämligen Sam Levinson som också skrivit just Euphoria. Depps karaktär är en popstjärna med ett svajigt psyke som träffar Tesfayes karaktär, en nattklubbsägaren och självhjälpsguru som också kan beskrivas som en sektledare. Eventuellt inte optimala förutsättningar för ett hälsosamt förhållande. Serien har beskrivits som ”the sleaziest love story in all of Hollywood”. Det låter onekligen lovande.


Masters of the Air

Premiär någon gång under året på Apple TV+.

Krigseposen ”Band of Brothers” och ”The Pacific” får en fortsättning. Den här gången peppras det mest i luften. Foto: Apple TV+

Efter The Pacific fortsätter Steven Spielberg och Tom Hanks att utvidga Band of Brothers-universumet. I Masters of the Air är krigsskådeplatsen slaget om luften under andra världskriget. Mini-serien baseras Donald. L. Millers bok med samma namn och följer ett gäng ”bomber boys” inom det amerikanske militärflyget – ”Mighty Eight”. Ett militärt flygförband som som svetsas samman av ”mod, förluster och triumfer”. Huvudrollen spelas av Elvis-skådisen Austin Butler och No Time to Die-regissören Cary Joji Fukunaga regisserar flera avsnitt. Med fantastiska Top Gun: Maverick i färskt minne känns det som att den här skildringen av andra världskriget i luften har skyhög potential.


True Detective, säsong 4

Premiär någon gång under året på HBO Max.

Jodie Foster är en av detektiverna i nya säsongen av ”True Detective”. Foto: HBO Max.

HBO har hittat en hälsosam släppcykel för sin populära krimdrama-franchise True Detective. Både säsong två och tre var bra, men nådde inte i närheten av första säsongens status. Vare sig i kvalitet eller som seriesnackis.

I säsong fyra är protagonisterna två kvinnliga brottsutredare, där Jodie Foster spelar en av huvudrollerna med ex-proffsboxaren Kali Reis som hennes detektivkollega. Brottsplatsen denna gång är betydligt kyligare än True Detectives tidigare Louisanska träskmarker. Säsong fyra utspelar sig nämligen i Ennis, Alaska. Enligt vad som kommunicerats om handlingen måste Reis och Fosters karaktärer ”konfrontera sitt förflutna och den mörka sanningen som ligger under den arktiska isen”. Med på True Detective-tåget är även Moonlight-regissören Barry Jenkins som producent.


Salming

Premiär under hösten på Viaplay.

Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt i Viaplays spelserie om Börje Salming. Foto: Viaplay

Att följa den svenske idrottshjälten Börje Salmings hastiga insjuknande i ALS till det offentliga farvälet i Toronto och på Tidernas hockeygala var några av 2022 års mest känslosamma stunder. Under 2022 pågick även inspelningarna av spelserien om hockeyikonen Börje Salmings liv, där Valter Skarsgård porträtterar Kirunasonen.

Filmatiseringen av Salmings liv skildrar hur Börje under 1970-talet blev en av de första européerna att dra över Atlanten för att pröva vingarna i världens tuffaste hockeyliga, NHL. Börje ska själv ha varit involverad och engagerad i produktionen och gett Valter en hel del tips. Serien spelas in med både svensk och engelsk dialog i hopp om att den ska nå internationella framgångar. Med tanke på Börje Salmings popularitet lär den bli rejält uppmärksammad här på hemmaplan när den släpps.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.