Annons

Höstens 10 bästa rödviner – från 79 till 399 kronor

Kombinera vinet till rätt mat och anpassa det efter din plånbok. Här är 10 viner för alla smaker.

Andreas Grube

Andreas Grube är sommelier och Cafés dryckesexpert – här tipsar han om tio perfekta rödviner i olika prisklasser som piggar upp det kommande halvåret.

3 röda viner under hundringen

roda-viner-under-hundra-kronor

Bilogía Casa Los Frailes 2014
Nästan löjligt mycket vin för den här lilla pengen. Förvånansvärt bra djup och med doft och smak av körsbär, björnbär, blåbär, färska örter, svartpepprig krydda och lite lakrits. Bra syra och tydliga men avrundat mjuka tanniner.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Perfekt husvin.  (nr 2031, 79 kr)

Langhe Nebbiolo Paolo Scavino 2014
Klockren nebbiolo och en nykomling på halvflaskhyllan. Bra djup och koncentration, och gott om druvtypiska nypon, rosor, körsbär och jordig kryddighet. Perfekt till en lyxig tryffelrisotto, eller bara en enklare anrättning med färsk tortellini med smör- och salviasås. (nr 2368, 89 kr, halvflaska)

Borgogno Langhe Rosso 2013
Ett vin som i enkel och rättfram stil bjuder på väldigt mycket Piemonte. Här finns en syrlig rödbärighet, massor av körsbär, lite krydda och försiktiga toner av viol och lakrits. Helt lysande att korka upp till en klassisk bolognese, eller varför inte lite vilt. (nr 70384, 99 kr)

 

3 viner mellan 110-120 kr.

roda-viner-kring-hundra-kronor

Domaine Bousquet Reserve Cabernet Sauvignon 2014
En argentinsk höjdare som trots druvblandningen – cabernet sauvignon och merlot – levererar fräsch elegans, röda bär och lite svartpepparkrydda. Ett vin som också visar att Argentina kan vara så mycket mer än uppumpade och endimensionella fruktbomber. (nr 2342, 109 kr)

Château Quinsac Bordeaux Supérieur 2010
Alldeles lysande budgetbordeaux med rätt nedslipade tanniner, bra syra och mogen frukt. Doft och smak domineras på bordeauxtypiskt vis av plommon och svarta vinbär, tillsammans med lite cederträ, kaffe och ett uns tobak. Ett stort glas av det här tillsammans med entrecote, pommes och bea – och lyckan är gjord. (nr 3601, 119 kr)

Regina Viarum Mencía 2015
Kul vin från spanska regionen Ribeira Sacra. Stort, fylligt och stöddigt med gott om mogna mörka körsbär, läder, tobaksrök, charkbricka, vanilj och ljus choklad. Det här vinet kommer bäst till sin rätt tillsammans med mat, gärna en rejäl chuleton. (nr 2797, 110 kr)

 

4 lite finare viner – från 149 till 399 kr.

fina-goda-roda-viner

Misty Cove Organic Pinot Noir 2015
Pinot noir från Nya Zeeland som både bjuder på lättklunkad fräschör och bra djup och ryggrad. Här finns gott om mogna jordgubbar, lingon, svartpeppar och lite ingefära. Häll upp i storkupade glas och drick till en hemlagad coq au vin.  (nr 2140, 149 kr)

Cornas Chante-Perdrix 2013
Åh, som jag älskar Cornas… Doft och smak av svartpeppar, chark, lagerblad, björnbär och rosmarin. Bra drag i syran och tydliga men välintegrerade tanniner. Bara att duka fram en välkryddad köttbit och servera med krämig potatisgratäng och svamp. (nr 2274, 299 kr)

Châteauneuf-du-Pape E. Guigal 2010

Ingen höst utan Châteauneuf-du-Pape. Det här underbara vinet med smak av jordgubbar, tobak, plommon, salvia och choklad är en perfekt partner till den mustiga höstgrytan. 2010 är också en suverän årgång, vilket gör att det här vinet vinner över andra, något billigare, Châteauneuf-viner. (nr 70503, 329 kr)

Brunello di Montalcino Casanova di Neri 2011

Välförpackad lyx som bjuder på mycket av allt: rejäl kropp, stöddiga tanniner, fräsch syra, rättfram fruktighet och med körsbär, choklad och tobak i smakfokus. Kan behöva någon timme i karaff för att verkligen öppna upp sig och komma till sin rätt. (nr 79234, 399 kr)

Annons

Dela (29)
Tweeta

Annons


Laddar