Hyllade artisten: ”Musikhistoriens största stund är när Jeff Buckley sjunger en Dylan cover via telefon i radio”

Artisten Broder Henrik Rapp

För Café listar albumaktuella Broder Henrik Rapp fem avgörande musikhändelser som format honom artist.

Joakim Almén | Foto: Niklas Porter & Kristoffer Davidsson &  |  Publicerad 2022-10-05 11:21  |  Lästid: 3 minuter

Sedan Broder Henrik Rapp albumdebuterade 2018 har hyllningarna duggat tätt från några av
Sveriges tyngsta musikjournalister. Dalavurmaren Per Bjurman utsåg singeln Riksväg 69 Revisited till en av årets bästa låtar 2021 och Expressen har hyllat den 30-åriga artisten från Falun för sina poetiska texter.

Den 7 oktober släpps Broder Henrik Rapps tredje album Det som söndrar. För Café väljer han fem avgörande musikhändelser som påverkat hans liv som artist. Häng med på en kringelkrokig resa som börjar med Gessle och Gyllen Tider och slutar hos Lundell.

7 till 12 år: Gyllene Tider – Puls

Album

”Min barndoms somrar spenderades i en stuga i Mårtanberg utanför Rättvik. Jag minns alltid de där somrarna som något ångestfyllda. Medan mina vänner åkte på resor ute i världen fick jag lov att vara i en stuga, utan dusch och toalett, mitt ute i ingenstans. Jag kommer ihåg hur jag grät och grät på vägen till stugan i familjens röda 240.

Men på något sätt försvann den där ångesten ganska fort. Jag vet inte hur eller varför. Men jag tror det beror på att jag hittade sätt att underhålla mig själv. Tiden slog jag ihjäl på gårdens golv av gräs, där jag sparkade på bollar och låtsades vara Alessandro del Piero, på bryggan vid sjön Brossen där jag låtsades vara Lars Frölander eller med grannens jämngamla son med Down syndrom. Men som mest underhållen var jag när jag satt vid mina föräldrars vinylsamling och bläddrade bland Springsteen-, Dr Hook-, Elvis-, Eagles- och Björn Afzelius-vinyler.

Den vinylen som antagligen var störst bidragande till att vinylspelaren senare gick sönder var nog Gyllene Tiders Puls. Jag vet inte om det var Pers tillgjorda röst, Göran Fritzons farfisa i titelspåret eller rader som “kom och lek en sommarlek” som gjorde mig så golvad. Men jag vet att det var en stor anledning till att jag senare började spela gitarr. Jag skrev ut ackorden till låtarna, kryssade över varje barréackord och skrev “D” bredvid. Resten kanske inte är historia, men åtminstone många fina stunder för mig personligen.”

16 år: Guns N Roses - Appetite for Destruction

Album

”Under gymnasiet hade jag min rockperiod och den började med Guns N Roses och Appetite
for Destruction
. Den antagligen mest ambitiösa gitarr-plattan någonsin. Saul Hudson spelar
inte en ton som inte är genomtänkt på molekylnivå. I och med detta bestämde jag mig för en
ny identitet. Jag köpte t-shirts med gamla rockband, sparade ut håret och bytte ut min
akustiska gitarr mot en elektrisk Les Paul av märket “Epiphone”. Jag började dricka Jack
Daniels och röka röda Marlboro. Jag föraktade mina föräldrar för att jag inte hade krulligare,
tjockare hår och för att de vägrade låta mig hoppa av skolan.” 

19 till 25 år: Jeff Buckley - I Shall be Released

Låt

”Det som utvecklade mitt musikkunnande och formade mig som mest genom ny inspiration var
åren mellan 19 och 25 när jag arbetade på ett ICA-lager i Borlänge. Arbetsdagarna
spenderades på en gaffeltruck med lurar där jag kunde utforska mängder med musik.

Jobbet i sig var väldigt monotont och krävde inte mycket tankeverksamhet, vilket gjorde att jag
koncentrerat kunde lyssna på all denna musik. Jag ville lyssna på allt. Hörde jag någon nämna
en artist ville jag lyssna på allt med den artisten och förstå grejen. Det var även under den här
tiden jag kände att jag hade tid och ork för att ta mig an Dylans minsta sagt stora och ojämna
katalog.

Jag ville lära mig om mannen med Wayfarer-brillor som blåser i munspelet som om
han försökte blåsa ut den olympiska elden. Det var genom Dylan jag fann Jeff Buckley. Jeffs
största stund (och kanske musikhistoriens?) är när han, via telefon, sjunger Dylans “I shall be
released” i en intervju och ett band sitter i studion.”

27 år: Lana Del Rey – hope is a dangerous thing for a woman like me to have

Låt

”Sommaren 2019 var jag i Cesme, i västra Turkiet. Min dåvarande svägerska lyssnade mycket
på låten, som hade släppts tidigare samma år, och det blev den resans soundtrack. Det blev även en ingång till en av de absolut bästa artisterna jag vet, Lana Del Rey. Det Cobainskt destruktiva, den sårbara rösten och de orkestrala produktionerna. Det var även på det sättet jag ville få till låten Fri (bland ingenting) på mitt nya album.”

30 år: Ulf Lundell - Ryggen fri

Låt

”Jag har aldrig köpt en ring gjord av någon gammal Navajo. Inte heller känner jag någon som
har blivit vittne till ett mord. Och det är just därför det här är, enligt mig, mästerligt
låtskriveri. Jag vet exakt vad han sjunger om, jag känner precis det han känner och jag har
varit med om det han har varit med om. Trots det är jag väl medveten om att det inte stämmer.
Kudos Uffepuffe.”

Dela på Facebook
Tweeta