Fem covers av ”Jolene” som är bättre än Beyoncés

Beyoncés album Cowboy Carter släpptes i dagarna och innehöll en väldigt kritiserad version av Dolly Partons Jolene. Här är fem covers som lyckas mycket bättre.

Jonas Strandberg | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2024-04-02 10:11  |  Lästid: 2 minuter

Den främsta kritiken mot Beyoncés tolkning av en av countryvärldens största klassiker består i att den går för långt från originalets kärna. Detta säger faktiskt något, då Jolene är en låt som genom åren fått många uppskattade omtolkningar av vitt skilda slag.

Det Beyoncé valde att göra var dock att helt frångå det originallåten handlar om. Istället för att våga vara svag och be Jolene hålla sig borta från hennes man, så varnar Beyoncé henne. Hon säger till Jolene att det är bäst att du håller dig borta från min man (ett ordval som upprepas märkligt många gånger i låten), ”för jag har uppfostrat honom och hans barn”. Något många på sociala medier förstås upplevt som väldigt genant och mer än en smula osäkert. Kanske borde Beyoncé ha inspirerats mer av följande artister.

The White Stripes

En av de mest omtalade versionerna av Jolene ligger The White Stripes bakom. Låten finns både som liveversion och som studioinspelning, men liveuppträdandet är snäppet vassare. Garagestök möter country i en alldeles utmärkt kombination.

Alison Krauss

En ikon inom bluegrass som under en hyllningskväll till Dolly Parton uppträdde med sin kristallklara Jolene. Väldigt klassisk tolkning utan större utsvävningar, men det duger mer än väl när Krauss röst går rakt in i hjärtat.

Lil Nas X

Foto: Youtube

Under ett uppträdande på Live Lounge i BBC 1 smög Lil Nas X in denna nedtonade, fantastiskt fina version av Dollys låt. Han lyckas göra en egen, unik tolkning som ändå bibehåller originalets sorgsna, vädjande essens. Lyssna här.

Chiquis och Becky G

Den här är så löjligt svängig. Två latinastjärnor gör gemensam sak och lyckas skapa något helt nytt av en av de mest tolkade låtarna vi har. Det är inte illa alls.

Olivia Newton John

Olivia Newton John gjorde en fin cover av Jolene så tidigt som 1978, men denna duett med Dolly är den som sticker ut lite extra. Låten släpptes på det postuma albumet Just the Two of Us 2023 och ska ha varit något av det sista Newton John hann spela in innan hon gick bort. Ett vackert, sorgligt möte mellan två absoluta megastjärnor. Se inspelningen här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-04-02 10:14