Haag och Lundgren gör serie om svenskarnas utvandring till USA

Programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag provar på livet som emigranter. "Det här är ju en av de mest dramatiska skeendena i svensk historia så det kändes jättespännande att få hålla på med", säger Erik Haag.

Minna Wallén-Widung  |  Publicerad 2017-08-18 10:02  |  Lästid: 2 minuter

Lotta Lundgren, 46, och Erik Haag, 49, har blivit hyllade och kritikerrosade för sin medverkan i programmet Historieätarna. Sedan den sista säsongen sändes förra hösten, har det varit tyst kring programledarduon. Men nu står det klart att paret kommer tillbaka med en ny serie till vintern.

Tv-serien kallades först Erik och Lotta emigrerar men har nu bytt namn till Bye Bye Sverige, skriver Aftonbladet. Och även om man nu lämnar maten bakom sig, är det historiska perspektivet kvar.

Lotta Lundgren, Erik Haag, Karin ”Kakan” Hermansson och Olof Wretling i nya serien ”Bye bye Sverige”. Bild: Nexiko/SVT

Programmet belyser den svenska utvandringen mellan 1850 och 1910, då tusentals svenskar lämnade landet för att söka sig lyckan i framför allt USA. Så mycket som en fjärdedel av landets befolkning begav sig västerut för att undkomma de fattiga förhållanden som rådde i Sverige under den här perioden.

– Det här är ju en av de mest dramatiska skeendena i svensk historia så det kändes jättespännande att få hålla på med, säger Erik Haag till Aftonbladet.

Erik Haag och Lotta Lundgren. Bild: Eero Hannukainen/IBL Bildbyrå

Han och Lotta ska under programmets gång prova på livet som emigrant och ta reda på varför så många svenskar lämnade allt här hemma för en osäker framtid på andra sidan Atlanten.

– Vi har ju tidigare gestaltat perioder och nu ska vi lära människor om ett fenomen, en händelse, förvisso en epok i Sveriges historia men också ett nationaltrauma, säger Lotta Lundgren till SVT.

Förutom det gamla radarparet Lotta och Erik, ska också programledaren och konstnären Kakan Hermansson samt skådespelaren och regissören Olof Wretling (bland annat Mammas Nya Kille) medverka i programmet. Olof säger att hans bild av den stora utvandringen har förändrats i och med programmet.

– Min relation till den var utifrån att man satt i skolbänken och försökte att lära sig massa siffror och årtal. Men det som vi sätter tänderna i är att man också får följa öden. Att sätta sig in i hur skamfyllt det kan vara i att hamna i USA och inte lyckas, att ta sig från den lilla röda stugan i värmländska skogen men när du har gjort den där enorma strapatsen så kanske du får det sämre. Hur ska du då våga skriva hem och berätta det? säger han till SVT.

Erik Haag beskriver programmet som ett levande rollspel.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi lyckades gestalta människors världsbild. Hur svårt det är att bryta upp för någon som inte har en önskan av att lämna men drivs till det ändå på grund av svält till exempel eller ett samhällssystem som gör att man inte kan förverkliga sina drömmar, säger han till SVT.

”Bye bye Sverige” är en serie i tre delar med start torsdagen den 7 december 2017.

Artikeln publicerades först på Allers.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar