Café tar pulsen på årets sommarpratare

Att Erik Niva slängt ut en tv från en Finlandsfärja och att Joakim Lundell aldrig (!?) varit på ett apotek. Ja, sånt matnyttigt får man reda på i Cafés stora sommarenkät.

Markus Thörnhammar | Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio  |  Publicerad 2019-06-14 14:15  |  Lästid: 6 minuter

I går presenterades traditionsenligt årets sommarvärdar i P1 under relativt högtidliga former i Berwaldhallen i Stockholm. I vanlig ordning består uppställningen av en brokig skara mer eller mindre offentliga personer från nöjesbranschen, näringslivet och ganska mycket däremellan. Hela listan på årets sommarpratare finns på internet.

Café hade givetvis en flygande reporter på plats som i skjutjärnsjournalistikens namn grillade några av de starkaste namnen med ett specialutformat frågeformulär – en sommarenkät om man så vill.

Erik Niva | Journalist

Vad ska ditt sommarprogram handla om?

– Jag ska personporträttera mig själv. Som journalist gör man porträtt av andra men nu ska jag göra ett av mig själv. Det är väl rätt och slätt så.

Om jag säger svensk sommar, vad säger du då?

– Midnattssol och mygg.

Vad är det sämsta med sommaren?

– Att det spelas för lite fotboll, så klart.

Vilken är din favorit-sommarplåga?

Bailando.

Vad är det märkligaste ryktet du hört om dig själv?

– Att jag egentligen är skåning. Men det är svårplanterat, svårt för det ryktet att få någon riktig spinn.

Favorit-snabbmat?

– Pizza Funghi.

Vad är din största last?

– Pizza Funghi.

Vad är det rockigaste du har gjort?

– Slängt ut en tv från en Finlandsfärja.

Favoritprodukt på apoteket?

– Treo Citrus.

Lisa Miskovsky | Artist

Vad ska ditt sommarprogram handla om?

– Den frågan jag fått mest det senaste året är varför det tog sju år att göra ny musik. Och jag har aldrig pratat om det egentligen för när man gör intervjuer blir det så kort och det här kräver en hel del mer tid att förklara. Jag har två barn och min ena dotter lever i en annan värld som jag har fått lära känna och försökt bygga broar mellan den värld jag upplever själv och hennes värld och det har varit en lång, jobbig men också fantastisk resa.

Om jag säger svensk sommar, vad säger du då?

– I Norrland: kyla.

Vad är det sämsta med sommaren?

– Det finns inget sämsta… jo, myggen!

Vilken är din favorit-sommarplåga?

Macarena. Den har jag hört på alla beachvolleyboll-turneringar.

Vad är det märkligaste ryktet du hört om dig själv?

– Att jag skulle ha varit inne på en mattaffär och hittat en röd matta som jag ville provligga och gjorde lite konstiga anspelningar kring vad den kunde vara bra till. Det tycker jag var ett konstigt rykte, för det har aldrig hänt, men det var lite roligt också.

Favorit-snabbmat?

– Nåt asiatiskt. Den heter faktiskt Jungle Roll Salad. Den är fin den.

Vad är din största last?

– Popcorn.

Vad är det rockigaste du har gjort?

– Träffat Motörhead-Lemmy på en flygplats.

Favoritprodukt på apoteket?

– Jag handlar mycket på apoteket. Men såna där Eye-wipes och vad heter dom… man tar bort smink med dom. Du vet.

Joakim Lundell | Youtuber, artist

Vad ska ditt sommarprogram handla om?

– Hur det är att leva med ett osynligt handikapp. Jag har ADD och Asperger så jag ska skildra det.

Om jag säger svensk sommar, vad säger du då?

– Jag hoppas att den kommer bli som förra året. Jag är skitorolig att det kommer bli regn den här sommaren. Jag hoppas att det blir en bra sommar.

Vad är det sämsta med sommaren?

– Att det alltid regnar eller är dåligt väder.

Vilken är din favorit-sommarplåga?

– Kommer inte på någon.

Vad är det märkligaste ryktet du hört om dig själv?

– Ja, vad har jag inte hört om mig själv? Det finns så oändligt många rykten. Men det här är det sjukaste: att Lunabelle inte är min och Jonnas dotter utan att vi har fejkat allt och fått vårt barn från någon annan för att vi inte kunde få barn själva. Att hela förlossningen var fejkad och allt.

Favorit-snabbmat?

– Pizza. Gyrospizza.

Vad är din största last?

– Cola Zero helt klart.

Vad är det rockigaste du har gjort?

– Vad anses vara rockigt eller trashigt? Men Kungarna av Tylösand kanske.

Favoritprodukt på apoteket?
– Jag är aldrig på apoteket. Jonna brukar hänga på apoteket men jag tror inte jag har varit där alltså. Kanske nån gång om jag hämtat ut ett recept ut eller så.

Molly Sandén | Artist

Vad ska ditt sommarprogram handla om?

– Det undrar jag också. Jag har inte kommit så långt med det. Men jag tror att det ska handla om att jag har vuxit upp i rampljuset. Halva mitt liv har jag turnerat och försökt vara något för någon annan som jag tror att den vill att jag ska vara. Och nu ganska nyligen fick jag ett uppvaknande, en kalldusch, där jag kände mig tom i min ensamhet och undrade ”vem är jag när jag är helt själv?” för jag har inte klarat av att vara det. Och det började jag nysta i och i mitt sommarprat kommer jag få tiden att prata till punkt så jag ska ta upp situationer som påverkat mig och nånstans landa i att det här är första gången i mitt liv som jag inte vet vart jag är på väg. Samtidigt har jag aldrig varit mått så bra som jag gör just nu för jag tillåter mig själv att vara lite vilsen och inte tänka på vad som förväntas av mig.

Om jag säger svensk sommar, vad säger du då?

– Öland.

Vad är det sämsta med sommaren?

– Att den är för kort.

Vilken är din favorit-sommarplåga?

– Svårt…någon GES-låt kanske? När vi gräver guld i USA?

Vad är det märkligaste ryktet du hört om dig själv?

– Det senaste, och det är egentligen inte så märkligt kanske, är att jag har ett kärleksförhållande med min bästa vän. Och vi säger ju offentligt att vi älskar varandra och så, för det gör vi ju. Så folk får väl tro att vi har ett kärleksförhållande då.

Favorit-snabbmat?

– Pizza. Typ Margarita men med såser istället. Älskar såser.

Vad är din största last?

– Jag är känslo-junkie. Jag måste känna saker hela tiden och har jättesvårt att ha tråkigt. Hellre känner jag något jobbigt eller kastar mig in i något skit bara för att få uppleva något.

Vad är det rockigaste du har gjort?

– Jag åkte till akuten på Way Out West förra året. Jag hade ramlat i en trappa och fick sy några stygn. Jag var inte helt nykter. Vakterna sprang efter mig och jag trodde att de skulle slänga ut mig men det var för att jag hade ramlat och blödde så mycket så de trodde att jag skulle förblöda.

Favoritprodukt på apoteket?

– Glidmedel. Nej, jag skojade. Jag har ingen aning…, jo, Försvarets hudsalva!

Fares Fares | Skådespelare

Vad ska ditt sommarprogram handla om?

– Min barndom och lite om karriären och andra tankar och funderingar som jag har.

Om jag säger svensk sommar, vad säger du då?

– Hurra!

Vad är det sämsta med sommaren?

– Att den inte är så lång som den borde vara.

Vilken är din favorit-sommarplåga?

– Vet inte.

Vilket är det märkligaste rykte du hört om dig själv?

– Kommer inte på något på rak arm.

Favorit-snabbmat?

– Är sushi snabbmat? Det går rätt snabbt att göra det i alla fall, så vi säger sushi.

Vad är din största last?

– Jag spelar mycket tv-spel, men det är ingen last för det är aldrig i vägen för något annat. Det är ett nöje bara. Så nej, jag har inga laster.

Vad är det rockigaste du har gjort?

– Jag vet inte.

Favoritprodukt på apoteket?

– Handkräm.

Erik Lundin | Artist

Vad ska ditt sommarprogram handla om?

– Identitet. Min resa. Kanske inte karriärsmässigt utan på ett personligt plan och vad som har format mig till att bli den jag är. Jag pratar mycket om sånt i mina låt-texter också men det här är ett helt annat format där man får andas och ge lite mellan orden och låta folk ta in vad man pratar om. Kanske på ett annat, viktigare, sätt än vad det blir i låtar där man kan skoja bort saker och skryta om pokaler hit och dit. Men det kommer handla om en grabb från trakten som valde musik.

Om jag säger svensk sommar, vad säger du då?

– Då säger jag ”förhoppningsvis”.

Vad är det sämsta med sommaren?

– Pollenallergi.

Vilken är din favorit-sommarplåga?

– Den heter Sommar med en grupp från Örebro som heter S1.

Vilket är det märkligaste rykte du hört om dig själv?

– Att jag har sex fingrar på ena handen. Det var ett rykte som gick ett tag, det dök väl upp några bilder där jag höll fingrarna på något speciellt sätt.

Favorit-snabbmat?

– Thailändskt. Det ska inte vara snabbmat egentligen, men så fort jag ser thailändsk mat börjar jag dregla som Pavlovs hundar.

Vad är din största last?

– Just nu är det kaffe. Hittills i dag har jag druckit tre koppar så det är ganska lugnt, men dagen är inte över än.

Vad är det rockigaste du har gjort?

– Jag vet inte hur rockigt det är men jag har skruvat ner ett halvt hotellrum. Inte mitt hotellrum.

Favoritprodukt på apoteket?

– En portabel våg som man kunde använda när det snackades om övervikt på flygplatser. Den var värd sin vikt i guld.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-06-14 14:48