Café testar: Kan nya speltjänsten Apple Arcade vara nåt för mobilspelsälskaren?

Hur står sig egentligen utbudet från nya speltjänsten Apple Arcade mot tidsdödarklassiker som Candy Crush och Fruit Ninja? Café hälsade på Apple i London för ett speltestar-maraton – och för att skrapa på ytan på mobilspelens framtid.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-10-29 18:10  |  Lästid: 3 minuter

Den som varit särskilt vaksam över flikarna i App Store på Iphone har kanske noterat att det nyligen dykt upp ett nytillskott bland sidkategorierna. Apple Arcade är teknikjättens nyutvecklade och kraftigt växande spelplattform som lanserades förra månaden, och för 59 kronor/månaden erbjuder sina användare ett nytt och unikt bibliotek av varierade speltitlar för vuxna och barn.

Så varför ska man lägga 59 kronor i månaden på något det redan finns så oändligt mycket gratis utav som mobilspel, då? Enligt Apple själva är utbudet skapat för att erbjuda användaren det där lilla extra i upplevelsen. Lovord som inga reklampauser, noll spam-meddelanden i mejlen och ett ständigt påfyllt bibliotek av varierade och genomarbetade speltitlar – ja, det låter ju faktiskt som nåt som kan leva upp till priset. Utöver det utlovas även förbättrad grafik, komplexare spelvärldar och nya, bekväma funktioner som tillåter dig spela Apple Arcade med en Playstation- eller Xbox-kontroll, på tv:n, Ipaden eller din Iphone. Bäst av allt? Inga mikrotransaktioner överhuvudtaget.

Zelda-inspirerade rollspelet Oceanhorn 2 är en av titlarna som släpps exklusivt på Apple Arcade.

Apples Arcades spelutbud består av en rad olika kategorier: allt från pussel och racing till större och betydligt mera komplexa rollspel. Apple har tidigare lovat att man inför releasen av speltjänsten förra månaden skulle stå redo med minst 100 speltitlar att erbjuda, och den siffran känns på ett ungefär korrekt när man scrollar igenom utbudet. Bland dessa titlar finner vi spel som skapats exklusivt för Apple Arcade som Oceanhorn 2, samt andra nylanserade spel som även går att komma åt på plattformar som t.ex. Android, Playstation, PC och Nintendo Switch.

Cafés Marlon Appelgren tar på sig testpilothuvudbonaden och spelar tills tummarna blöder. Här är hans favoriter – komplett med betyg. Häng med! Häng med!

7. Skate City

Tvådimensionella Skate City känns som den perfekta tidsdödaren att plocka upp och snabbt komma in i, typ när du har en kvart över i kollektivtrafiken. Ett snyggt och lättmanövrerat skatespel där det behagliga och lagom varierade grafikupplägget ser ut att inte trötta ut spelare på ett ganska så bra tag.
Betyg: 3/5 – lite för enkelt för den som spenderade sina tonår åt att klara ut spel som Tony Hawk's Underground 2 för femte gången.

Skate City finns att hämta här.

6. Lifelike

De prisbelönta skaparna bakom spelen Blek och FROST är tillbaka med en fascinerande slags partikelsymfoni till minispel vars vackra, gåtfulla visuella former gör sig lätta att förlora sig själv och tidsuppfattningen i.

Lifelike är skapat för att kunna lira med alla åldrar – och nog märks det. Den mjuka men ävenså utmanande vägen framåt i att lösa pussel känns spontant som något som inte direkt kräver lång livserfarenhet för att klura ut. En drömmig upplevelse i att leka gud ett tag bland universums mystiska arter, system och mönster – vem vill inte testa det?
Betyg: 3/5 – det visuella kan lagga lite till och från för den som spelar på en äldre enhet.

Lifelike finns att hämta här.

5. Sayonara Wild Hearts

Det visuellt toksnygga motorcykelspelet Sayonara Wild Hearts bjuder på en fängslande åktur genom iögonfallande landskap av neongrafik och speedad indiepopmusik. Sällan har racerkörning känts så roande som när spelet även rytmiskt svetsas samman med spelanpassade soundtracks i bakgrunden.
Betyg: 3/5 – animationen, musiken och sången är fantastisk, men gör dock spelbarheten lidande och smått begränsad.

Sayonara Wild Hearts finns att hämta här.

4. Assemble With Care

Från skaparna av det hyllade indiespelet Monument Valley har vi det meckiga pusselspelet som går ut på att reparera trasiga föremål. Under det knappa, två timmar korta äventyret får du svepa, vrida och klicka dig fram i olika, knepiga steg för att lyckas reparera saker som en kassettspelare, en spelkonsol, en filmkamera och varje pryl blir som en egen liten bana att klara av.
Betyg: 3/5 – är du bra på ditt Mulle Meckande är spelet tyvärr slut efter två timmar.

Assemble with Care finns att hämta här.

3. Hogwash

Hetsig katt och råttan-lek där du väljer mellan att inta rollen som en nedsmutsande gris eller renlig bonde. Spelet går sedan ut på att grisarna försöker skita ner en farm genom att rulla runt i lera och skvätta av sig på hus, traktorer och skyltar samtidigt som bonden febrilt jagar grisarna med målet att spruta rent med vatten, eller i bästa fall binda fast alla grisar – vilket leder till vinst. Hogwash är ett multiplayer-online spel som även går att spela själv och "mot datorn" offline.
Betyg: 3/5 – att spela som gris känns faktiskt tio gånger lättare och roligare än att vara bonden.

Hogwash finns att hämta här.

2. What the Golf?

Sällan har fokuset med att få ner en boll i ett hål distraherats på ett så fantasifullt och fånigt kul sätt som när du ska volta med hus över bilar, chippa från månen och Guitar Hero-riffa dig fram till flaggan. What the Golf? är arkadspelet som visar sig bestå av många små minispel i sig, och kanske minst just golf.
Betyg: 4/5 – en gnutta realism hade väl inte skadat? Eller?

What the Golf? finns att hämta här.

1. Oceanhorn 2

Behöver skaparna bakom det legendariska Zelda-serien akta sig? Nästan, faktiskt. Det Zelda-inspirerade rollspelet Oceanhorn har nu fått en vackrare och ännu mera maxad uppföljare. Oceanhorn 2 skulle med sin komplexa spelvärld, grafik och story kunna platsa för att vara ett stort konsolspel, men det är det inte. Istället finns det nu tillgängligt på App Store och funkar utmärkt att spela på din Iphone.
Betyg: 5/5 – betydligt lättare och roligare att spela uppkopplat med kontroll och tv än mobil.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-31 09:29