Cafés Emil Åreng kan bli årets bartender: ”Oklart om det här egot behöver mer…”

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng skriver inte bara humoristiskt och träffsäkert om sprit på sin blogg – han är också synnerligen kompetent bakom bardisken. Nu har han chans att vinna priset som årets bartender 2018.

Joakim Almén | Foto: Oskar Omne  |  Publicerad 2018-11-13 19:24  |  Lästid: 2 minuter

Cafés dryckesredaktör, cocktailflanören Emil Åreng är nominerad till årets bartender i prestigefyllda branschpriset Bartenders Choice Awards (BCA), som delats ut sedan 2010. BCA rankas också som världens största prisgala för bartenders – i förhållande till antalet besökare.

Med anledning av Årengs många nomineringar, som också inbegriper Cadierbaren där han jobbar till vardags, tog vi ett snack med honom för att kolla om det inte går lite FÖR bra för Bräcke-sonen just nu.

Emil Åreng i sitt cocktail-esse på Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm.

Emil Åreng i sitt cocktail-esse på Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Oskar Omne.

Du postade ju ett blogginlägg med nomineringarna för BCA 2018 i går. Grattis! Du är ju typ nominerad i varje kategori – är det verkligen rimligt?

– Nej det är väl inte helt rimligt men samtidigt så är det ju ett kvitto på det vi gör på Cadierbaren är början på något väldigt stort som kommer göra ett jävla eko runt om i världen.

Du har vunnit ”årets bartender” tidigare, vad betyder en vinst för karriären?

– Framförallt får människor som kanske inte är alltför intresserad av branschen upp ett öga för det vi håller på med. BCA är den största galan vi har i Sverige som vi ska värna om för att bibehålla kvaliteten runt om i Skandinavien. För en egen del får man ännu mer hybris vilket alltid är kul.

Vad betyder en vinst för ditt ego?

– Se ovan. Näe men det är väl alltid kul att späda på sitt ego men oklart om det här egot behöver ännu mer…

Kan man tävla i sprit?

– Definitivt, nästa steg är att se bartenders på TV också så kockarna kan få en paus.

Vilken är Emil Årengs ABSOLUT bästa cocktail?

– KASK är det bästa tycker jag. Finns i Cadierbaren. KOM OCH KÖP.

Du har själv suttit i jurys under cocktailtävling – vilket är ditt värsta minne?

– Utan att nämna några namn men några personer har glömt alkoholen… Det brukar aldrig vara en genväg till vinst.

Om du vinner, hur mycket skryter du för dina polare från de andra barerna?

– För mycket. Blir ännu mer obehaglig.

Slutligen: när kommer du att slå i USA?

– Det är bara en tidsfråga. ”Kunde Ace of Base så kan du” som morfar alltid sa. Det har jag haft som mantra sen 95.

Mer Emil Åreng får du i väldigt hög utsträckning i nya numret av Café, som finns i butik 15 november.

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng i nya numret av Café.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-11-13 22:50