Hoppa till innehåll

Årengs bucketlist: Svenska hak du måste besöka innan du dör

Emil Åreng och mat- och drinkbilder från Centrum krog i Piteå.

Från Centrum krog i Piteå till Bar Bulot Göteborg – här är sex kanonställen Cafés dryckesredaktör Emil Åreng gärna själv besöker.

Centrum krog, Piteå

För dig som har vägarna förbi Piteå (vilket rätt många har tydligen) så är Centrum ett självklart stopp. Hade äran att få gästspela där med Facit för några veckor sedan och Johan Eriksson med team som driver Centrum är något jag inte upplevt i matväg i Norrland på väldigt länge. Det är tryck i alla smaker han jobbar med och en finess som för tankarna till någon slags hybrid mellan Clamato i Paris till Schmaltz i Stockholm. Hemingway sa ju en gång ”Centrum är lika viktigt för Piteå som Floridita är för Havanna”.

Bar Bulot, Göteborg

Sveriges bästa lunch finns när Bulot är i Saluhallen och en av de roligare upplevelserna i matväg på kvällen finns på Norra hamngatan. För dig som inte lyckades vara uppmärksam de senaste tio sekunderna så finns det alltså två olika Bulot i Göteborg och det är absolut inget negativt. Det är en självklarhet att äta så här gott när man väl får chansen och jag vågar påstå att de är nog det mest prisvärda i hela Göteborg. Det och en Bloody Mary på Familjen före är en otroligt bra dag, oavsett dag alltså.

Lucy’s Flowershop, Stockholm

Hit går man för otroligt bra service från ett av norra Europas bästa barteam och cocktails som gör att du håller käften. En skatt i Stockholm, som i övrigt kryllar av bra och ambitiösa barer. Ola och Alex tillsammans med resten av gänget har lyckats skapa en bar som alltid har bra med gäster och ändå lyckas hålla kvalitet rakt igenom. Ett ”solklart” tips för dig som vill bli lullig med stil och hatar solljus.

Lilla krogen, Umeå

De senaste tillskottet på Umeås restauranghimmel som växer sig större och större för varje månad som går. Efter Stockholm, Göteborg och Malmö så ligger Umeå ohotad fyra. Grabbarna som driver Lilla krogen tillsammans med Zacke i matsalen har lyckats med konststycket att ta en lokal som alltid gått åt helvete till något som gäster runt om i Norrland åker till för att uppleva. Det drar kanske lite kallt, men värmen får man i maten och från servicen.

Jazzkökets saluhall, Östersund

Hedda och Stoffe som driver Saluhallen har nu lagt allt sitt fokus på att lyfta Saluhallen till ännu en nivå – och resultatet märker man redan nu Saluhallen är en deli men också en mysig restaurang med god dryck och Norrlands bästa lunch. Man blir alltid lite salig när man går in här, men enligt säkra källor så kommer man inte byta namn till Salighallen, även fast det är något jag förknippar med denna mysiga pärla.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.