Hoppa till innehåll

Cafés guide till cigarr – första hjälpen för nybörjaren

Andreas Grube

Undrar du också hur man tänder en cigarr bäst? Eller vad det är för skillnad mellan de olika sorterna? Cafés Andreas Grube ger här en crash course i cigarrrökning.

VÄLJA

Det finns hur mycket cigarrer som helst att välja bland, och att hålla reda på alla sorter är inte lätt, så enklast och bäst är alltid att be om hjälp. Men ok:

Robusto är namnet på en av de vanligaste sorterna, tillika en av de kortaste i cigarrfamiljen, vilket gör att den lämpar sig väl som nybörjargarre. Corona är förenklat uttryckt den ”gyllene medelvägen” bland cigarrer. Inte för tjock, inte för smal, inte för lång, inte för kort. Lonsdale påminner om Corona i storlek, men brukar generellt vara lite lättare i stilen. Panetela är längre men också smalare än de flesta andra cigarrer, och längden gör att de tar lite extra tid att röka. Churchill, namngiven efter den brittiske premiärministern, är kraftiga och rejäla – både till utseende och smak.

SNOPPA

Det första du ska göra är att skära av änden på cigarren, och det görs smidigast och bäst med en så kallad snoppare. Kniv funkar också i nödfall, men riskerar att skada ytterbladet så att cigarren börjar flaga.

TÄNDA

Jag är inte direkt någon superrökare, men har ändå tänt en och annan cigarr i mina dar. Och det där med att få till rätt glöd är fanimej ett återkommande problem. Tricket är att värma cigarren ovanför lågan snarare än att elda direkt på själva mynningen, samtidigt som du snurrar cigarren så att den blir jämnt varm. När det börjar ryka så smått kan du dra några bloss för att hjälpa tändningen på traven. Bästa verktyget för att tända är helt klart en gasbrännarvariant, och i andra hand vanliga tändstickor.

RÖKA

Så äntligen är det dags för själva höjdpunkten – rökandet. Alla gör ju som de vill, men mitt råd är att bara köra munbloss snarare än halsbloss. Jag lovar, du kommer bli yr och skön ändå, men du slipper hostattacker och kommer dessutom känna smakerna bättre rakt igenom hela rökningen. Du behöver heller inte blossa hysteriskt på cigarren, har du väl fått fyr på den håller den sig bra även om du bara kör något drag någon gång i minuten eller så. Och slocknar den är det bara att tända upp igen.

DRICKA

Så vad ska man ha i sitt glas om man vill ha en bra partner till cigarren? Personligen gillar jag cognac som tillbehör – eller kanske ännu hellre portvin eller madeira. En schysst tawny port är en ultimat kombo tycker jag, just för att den både har sötma som rundar av den fräna kryddiga röken. Som vanligt, välj något du själv gillar, även om jag åtminstone skulle välja bort den mest rökiga whiskyn.

TIPS & TRICKS

• Aska inte cigarren i onödan! Askan hjälper till att bevara värmen i cigarren, så knacka inte bort den för tidigt.

• Somliga har svårt att röka utan att totalt dränka cigarren i saliv, och för er kan jag rekommendera att mer bara trycka garren mot läpparna, snarare än att sluta läpparna runt den.

TRE FAVORITER

Jag gillar oftast de lite mjukare och mildare cigarrerna framför de kraftigaste och kryddigaste, men det är ju såklart en smaksak. Här är i alla fall tre bra cigarrer jag ofta återvänder till:

Montecristo: Kanske den mest kända av Kubas alla producenter. Jag brukar välja No 5, en decimeterlång och lätthanterlig sak med mjuka lena chokladtoner och samtidigt stabil och robust i smaken.

Aging Room: Grymt bra cigarrer från Dominikanska republiken som brukar ha rätt mycket rostade toner tillsammans med cederträ och choklad. Testa till exempel deras robusto.

Partagas: Också från Kuba, en producent med anor från 1845. Gör en mängd olika varianter som alla är rätt kraftfulla i stilen. Jag brukar gärna välja No 4, en robusto med gott om träiga nyanser och lite mynta på toppen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.