Carina Frödin dödade två av sina partners – med elsladd och anlagd brand

Carina Frödin satt inne för att ha strypt sin pojkvän med en elsladd. Två år efter att hon släppts från fängelset mördade hon sin nya man.

Jens Kärrman  |  Publicerad 2018-07-02 14:31  |  Lästid: 1 minut

Den 18 januari kom larmet om att en lägenhet i Grängesberg stod i lågor. Branden fick ett våldsamt förlopp och inne i bostaden hittades en man som sedermera avled av sina skador. Mannens son lyckades chockad fly från den brinnande lägenheten.

Kort därefter greps mannens hustru Carina Frödin, misstänkt för att ha tänt eld på lägenheten och på vis tagit sin make av daga. Kvinnan dömdes till livstids fängelse för mord, grov mordbrand och försök till mord.

Det var inte första gången som kvinnan, som fått ökennamnet ”Svarta änkan”, brukat grovt våld mot en man hon levt med. Redan på 1990-talet dömdes Carina Frödin för grov misshandel efter att huggit sin dåvarande sambo i låret med en förskärare.

Några år senare var det dags igen, men nu med tragisk utgång. Efter ett gräl virade Carina Frödin en elsladd flera varv runt sin pojkväns hals. Mannen dog och Frödin dömdes till åtta års fängelse för dråp.

Carina Frödin hade en stökig uppväxt och sågs enligt egen utsago som ett problembarn. Som vuxen har hon missbrukat både alkohol och narkotika. I en intervju i Dalarnas Tidningar 2013 berättade hon att hon i fängelset, till skillnad från utanför murarna, fått hjälp att hantera sina problem.

– Hade jag fått den medicin som jag har i dag, när jag var yngre, hade jag inte suttit här nu, sa hon.

Under sin tid på kvinnofängelset Hinseberg har Carina Frödin bland annat arbetat i tvätteriet. Hon har sagt att hon gillar att jobba där eftersom hon får vara i fred. Vid några enstaka tillfällen har hon fått lämna fängelset för kortare och strängt bevakade permissioner. Hon räknar med att kunna lämna fängelset tidigast kring 2030.

– Men förmodligen får jag sitta inne längre, har hon sagt till Dalarnas Tidning.

Det här är en del av en artikelserie om svenska mördare som skakat landet – läs om de andra morden här >

Dela på Facebook
Tweeta