Hoppa till innehåll

Alla 98 Nicolas Cage-filmer rankade – från sämst till bäst

Han är en av Hollywoods allra mest produktiva skådespelare och syns i flera filmer varje år. Cafés Jonas Strandberg har sett allt Nicolas Cage gjort och presenterar nu en fullständig rankning av alla spelfilmer skådespelarikonen någonsin har medverkat i.

98. Tempo Di Uccidere (1989)

Nicolas Cage har gjort väldigt många riktigt starka filmer, bland annat bioaktuella Dream Scenario. Det finns dock väldigt många riktigt risiga också. Cafés Jonas Strandberg har sett skådespelarens kompletta filmografi och utser här de tio sämsta.

Så den sämsta Nicolas Cage-filmen som gjorts är en film du inte hört talas om? Var glad för det. När folk får reda på att jag sett alla Cagefilmer ber de mig ibland berätta vilken som är den sämsta. Och de gånger jag är ärlig blir det alltid väldigt mörk stämning efteråt. Häng med.

Det här är ett trögt, fragmenterat krigsdrama mestadels på italienska, där Nicolas Cage trots sitt påbrå är den enda som är dubbad från engelska. Cage spelar fascistsoldaten Silvestri som våldtar en etiopisk kvinna.

Kort därpå får Silvestri reda på att kvinnans vita turban signalerar att hon är sjuk i lepra, så under hela filmen oroar han sig för att ha smittats. Det här är filmens centrala konflikt, något vi ska bry oss om och oroa oss över. Att han sedan inte ens blir sjuk och att det beskedet framförs som en ljus vändning är också högst märkligt. En av de absolut tondövaste filmer som gjorts, och den tveklöst sämsta med Nicolas Cage.

97. Jiu Jitsu (2020)

Jiu Jitsu är en stark indikation på att Nicolas Cage inte direkt arbetar med comebacks, på samma sätt som vanliga skådespelare. Hans höga frekvens av filmroller gör att hans starka och svaga perioder växlar snabbare, med kortare intervaller.

Den här horribla filmen om en elitstyrka som bekämpar rymdvarelser med hjälp av ”jiu jitsu” släpptes 2020. Ett enda år tidigare släpptes hans hyllade Lovecrafttolkning Color Out Of Space. Ett enda år senare kom en av hans karriärs hittills största höjdpunkter, Pig. Däremellan slår Nicolas Cage aliens med ”jiu jitsu”. Det är inte ett normalt sätt att sköta sin karriär.

96. Left Behind (2014)

Baserad på den kristna bokserien om de som blir kvar efter apokalypsen. Om man ska isolera ett problem med den här filmen… Nicolas Cage spelar en karaktär som heter Rayford Steele, vilket förstås är hejdlöst kul men inte ett jättestort problem… Inte jämfört med det faktum är att den är sjukt tråkig. Det borde inte vara möjligt för en film om världens undergång att kännas trist, men Left Behind lyckas. Mot alla odds.

95. Zandalee (1991)

Den erotiska thrillern Zandalee ska visst varit ett haveri att spela in. Judge Reinhold uppförde sig som en diva och skärpte bara till sig när Nicolas Cage dök upp på inspelningarna. Diverse bråk mellan regissör och studio. Ni vet när en person sjunger, men inte vågar ta i, rädd för att det ska bli pinsamt? Och så blir den återhållna rösten ännu pinsammare. Så känns Zandalee som erotisk thriller.

Någonstans har det funnits en vision att göra en mer europeisk erotik, men det hela bromsades av strypt budget och studiokontroll. Det är dessutom extremt obekvämt att som tittare se Nicolas Cage ha sex.

94. Outcast (2014)

Innan Hayden Christensen fick göra en värdig comeback med Ewan McGregor i serien Obi-Wan gjorde han den här filmen med Nicolas Cage. Inte ens den som uppskattar Cages galna uttryck kan tänkas fastna för Outcast. Det är samma miner och vrålade repliker som när han överspelar ofta blir roligt, men här känns han istället undertryckt trött och ledsen. Man unnar honom verkligen bättre.

93. Arsenal (2017)

I Deadfall från 1993 spelar Nicolas Cage gangstern Eddie King som dör efter att ha fått huvudet nedstucket i en fritös. I Arsenal återvänder han som samma karaktär utan någon som helst förklaring. Särskilt udda framstår beslutet när Eddie King knappast går att betrakta som en av de klassiska, älskade Cagerollerna. Vem bad honom att ta tillbaka King utan att ens hitta på en anledning till att han nu plötsligt… lever? Deadfall var ingen toppenfilm, men Arsenal är värre. En stökig, obegriplig actionröra.

92. The Wicker Man (2006)

Den här är amatörens förstaplats på en sådan här lista. Den är uppenbarligen en av hans tio sämsta, men har man sett alla Nicolas Cage-filmer vet man att det blir betydligt värre. Det finns Cage-rullar som får en att längta till The Wicker Man.

Det dummaste är hur folk som hånar den här filmen ofta gör det baserat på en scen som inte ens är med i ursprungsfilmen, utan en bortklippt bonusscen. Ni vet den där Cage får en bikupa placerad över huvudet och skriker? Det största problemet är dock att den är en remake på en mycket, mycket bättre film med samma namn från 1973. I jämförelse är Cageversionen tyvärr inte alls så bra.

91. Between Worlds (2018)

Riktigt konstig film, även med Nicolas Cage-mått mätt. Han spelar Joe som sörjer sin frus och dotters död. Som tur är möter han en kvinna som kan trolla/få kontakt med Den Andra Sidan när hon blir strypt. Kvinnan har en döende dotter och hjälper Joe att få kontakt med Den Andra Sidan, vilket leder till att han får tillbaka sin fru. Dessvärre hamnar hon i den döende dotterns kropp. Regissören berättar att hon hämtat inspiration från David Lynch, vilket verkligen alla (utom David Lynch) borde sluta göra.

90. Bangkok Dangerous (2008)

En remake av den thailändska thrillern med samma namn från 1999 som är väldigt typisk för den nästan oavbrutna perioden av skitfilmer Cage sprutade ur sig från sent 2000-tal och nästan ett decennium fram. Slarvigt klippt film som gör den svår att hänga med i och en Cage på autopilot gör ingen glad.

89. Drive Angry 3D (2011)

Filmer som behåller 3D i titeln är de bästa filmerna, det vet alla. En av anledningarna till att Cage drogs till projektet var att han ville vara en del av den nya 3D-teknologin, vilket man får ha förståelse för. 3D var ju superkul i flera veckor.

Drive Angry 3D är inte utan potential, utan på ytan känns den som en ösig Cage-rulle som skulle kunna fungera. Cage snor Satans pistol och flyr från helvetet för att döda någon. Filmen känns märkligt nog både återhållen och brett hållen, vilket blir extra tydligt när man ser de båda Ghost Rider-filmerna som lyckas betydligt bättre med en liknande story. Drive Angry 3D är mest en serie löst hopknutna poser där det ibland exploderar i bakgrunden.

88. Vengeance: A Love Story (2017)

En frifräsande polis (Nicolas Cage) hjälper en ensamstående mamma att hämnas på sina våldtäktsmän. En av många filmer i en grötig samling identitetslösa historier som släpptes i tät följd.

87. Mom and Dad (2017)

Av oförklarliga orsaker blir alla föräldrar våldsamma dårar gentemot sina barn. Det skulle man inte önska sin värsta fiende.

Cage som arg pappa i Mom and Dad.

86. Season of the Witch (2011)

Nicolas Cage eskorterar en misstänkt häxa till ett kloster. En mörkgrå, deppig sandalfilm som inte gör någon glad direkt.

85. Trapped in Paradise (1994)

En samling osympatiska rånare kanske eller kanske inte blir besegrade av lokalinvånarnas superkraft – vänlighet.

84. Never On Tuesday (1988)

En nästan ännu mindre roll än i Fast Times, då Cage bara dyker upp blixtrande kort som en man med en röd bil och en underlig näsprotes.

83. Deadfall (1993)

En rörig gangsterhistoria där Cage spelar råskinnet Eddie King som på flera sätt oförklarligt återvänder i en senare film, flera år efter att den sista personen som sett Deadfall glömt bort den.

82. Dying of the Light (2014)

Den aningen sämre av två versioner av samma filmer om alzheimerssjuke Nicolas Cage som kämpar mot sin sjukdom in i det sista.

81. Pay the Ghost (2015)

En man försöker hitta sin son som blev bortförd under ett stökigt Halloweenfirande och vi bjuds på ett skräckmysterium som stundtals är helt okej, men som tyvärr känns längre än sina cirka 90 minuter.

Nicolas Cage i en film om vikten av att betala spöket.

80. Kiss of Death (1995)

Ganska tuff gangsterfilm som dock känns väldigt mycket som ett barn av sin tid, med en extremt 90-talsdoftande ton.

79. Trespass (2011)

Nicolas Cage och hans fru Nicole Kidman blir utsatta för kidnappare i denna periodvis lite för överspelade home invasion-thriller.

78. Grand Isle (2019)

Nicolas Cage och Kelsey ”Frasier” Grammer! Kul matchning men relativt medelmåttig thriller om en man som försöker bevisa att han är oskyldig till ett mord han är anklagad för.

77. Kill Chain (2019)

Två mördare träffas på ett hotell och börjar skjuta på varandra, men sedan går något fruktansvärt fel. Många döda kroppar blir det.

76. Tokarev (2014)

Nicolas Cage har egentligen slutat vara kriminell, men så blir hans dotter kidnappad och då behöver han börja vara kriminell igen. Ganska tuff, någorlunda fungerande pappa-action men lite för oavbrutet sammanbiten.

75. Prisoners of the Ghostland (2021)

Även om Cage har en oerhört oförutsägbar karriär så kan man ibland ursköja vissa mönster. Som till exempel att han ofta gör två snarlika filmer nära inpå varandra. Typ två westernfilmer med bara ett år mellan. Två medeltidsfilmer. Två hämndfilmer. Eller som här, två filmer där en man försöker betala en skuld genom ett visuellt surrealistiskt uppdrag. Willy’s Wonderland är dock den bättre i det här fallet.

I Prisoners of the Ghostland får Cage tidsinställda bomber bland annat i skrevet.

74. The Humanity Bureau (2017)

Fånig och ganska billig klimat-scifi som utspelar sig i den obegripligt avlägsna framtiden 2030.

73. A Score to Settle (2019)

Cage har suttit fängslad i flera år och bestämmer sig för att hämnas på sina gamla arbetsgivare – en grupp mafiosos. Relativt oinspirerad, identitetslös actionrulle

72. The Bank Heist (2018)

En polis hamnar mitt i ett våldsamt bankrån och måste… ja, lösa det antar jag. Filmen har frön till något helt okej, men faller en del på att den är svårnavigerad. Under actionscenerna vet man liksom inte riktigt var man befinner sig, vilket skapar onödig förvirring.

71. Sonny (2002)

Detta är dessvärre mest James Francos film och han är i regel inte så himla kul. Nicolas Cages insats som Acid Yellow är dessutom väldigt liten så Cagefans behöver inte lägga tid på just den här.

70. Primal (2019)

Cage som jägare och samlare av exotiska djur. På båten på väg hem befriar en snubbe en livsfarlig vit jaguar och en drös andra djur, vilket skapar otrygg stämning ombord. Filmen sticker ut lite i en grötig period snarlika roller, men faller på att man faktiskt inte riktigt hejar på någon, bortsett från djuren.

En grupp mycket osympatiska män i Primal.

69. USS Indianapolis: Men of Courage (2016)

Mitt under andra världskriget sänks ett amerikanskt fartyg av en japansk u-båt, men de tråkiga nyheterna slutar inte där. Det hela sker i väldigt hajtäta vatten. Som tur är finns Nicolas Cage ombord.

68. Army of One (2016)

Helt på egen hand bestämmer sig Nicolas Cage för att ge sig iväg till Afghanistan för att fånga Usama Bin Ladin. Men inte av någon konstig anledning, utan för att Gud själv har sagt åt honom att göra det.

67. Looking Glass (2018)

Cage och hans fru köper ett motell i öknen, men allt går inte som de tänkt sig, eftersom det börjar hända mystiska grejer, försvinnanden och sånt. Looking Glass lyckas ibland få till en rätt nervig stämning, men är för ojämn och typ en kvart för lång för sitt eget bästa.

66. Inconceivable (2017)

En stackars mamma försöker få en ny start i livet genom att flytta till en ny stad. Först verkar allt bra, men ganska snart möts hon av misstänksamhet och Nicolas Cage. Påminner lite om 90-talets nerviga relationsthrillers.

65. Running with the Devil (2019)

Vad händer egentligen med alla kokainleveranserna? Det ska råskinnen Nick Cage och Laurence Fishburne ta reda på i denna högljudda skildring om baksidorna med att leva i en drogkartell.

64. Sympathy for the Devil (2023)

Joel Kinnamans liv förändras när han efter hot om våld tvingas köra runt en otäck figur (Nicolas Cage). Det hade varit konstigt om hans liv inte hade förändrats av det, även vi som inte varit i just den situationen kan föreställa oss att saker och ting skulle bli annorlunda av det.

Stackars, stackars Joel Kinnaman. Foto: Sympathy for the Devil

63. Seeking Justice (2011)

Nicolas Cage anlitar en ljusskygg grupp för att ge igen på sin frus gärningsmän. Det visar sig dock att affärer med den undre världen ibland har negativa konsekvenser.

62. Next (2007)

Nicolas Cage är en magiker som på riktigt kan se en stund in i framtiden bestämmer sig för att försöka stoppa en stundande kärnvapenattack. Riktigt goofy koncept och ganska underhållande för vad det är, med en mallig Cage i centrum

61. Knowing (2009)

Cage kommer över en tidskapsel med en massa nummer som han tror förutser en stundande katastrof och ignorerar sedan den informationen. Skojade bara, han bestämmer sig för att stoppa det!

60. Dog Eat Dog (2016)

Paul Schrader-regisserad maffiafilm om ett gäng bebiskidnappare som är bättre än sitt rykte. Filmen alltså. Har en viss Guy Ritchie-energi som piggar upp, men den är absolut inte lika bra som Cages andra kända bebiskidnapparfilm som ni följaktligen hittar högre upp på listan.

59. Windtalkers (2002)

En stundtals godkänd, stundtals svårnavigerad andra världskrigsfilm om några soldater som ska beskydda sina främsta kodexperter.

58. Sorcerer’s Apprentice (2010)

Ännu en film där Cage spelar trollkarl. Här får han i uppdrag att träna en ung förmåga, eftersom Morgana le Fay kanske är på väg, och det är inget man skulle önska sin värsta fiende. Sprängfull av CGI märkt av sin tid.

Han kan trolla också.

57. Stolen (2012)

Cage som före detta tjuv vars dotter tyvärr är inlåst i trunken på en taxi någonstans. Han gör fortfarande helt okej actionroller, men bör egentligen vid det här laget fokusera på de starka dramatiska rollerna han är så bra på när han vill.

56. Amos and Andrew (1993)

Nick Cage och Samuel L Jackson är ett omaka par som av olika skäl slår sig ihop för att fly från den lokala polisen. Filmens styrka är den roliga, underliga kemin mellan de två huvudpersonerna.

55. The Runner (2015)

BP har precis släppt ut stora mängder olja i Mexikanska golfen. Cage är en idealistisk politiker som tyvärr har en sexskandal i bagaget. Kostade bara 4 miljoner dollar att göra, men drog in ledsamma 20,106 dollar.

54. Dark (2017)

Den aningen bättre av två versioner av samma filmer om alzheimerssjuke Nicolas Cage som kämpar mot sin sjukdom in i det sista.

53. Guarding Tess (1994)

En före detta first lady vill specifikt ha agenten Nicolas Cage som sin livvakt, men tyvärr står han inte ut med henne eftersom hon är en mycket besvärlig kvinna. Rätt okej, någorlunda småkul odd couple-komedi.

52. The Trust (2016)

Cage och Elijah Wood har en riktigt bra kemi ihop, vilket helt klart underlättar om man ska råna en knarklangare. Väldigt förbisedd, vilket kanske delvis går att förklara med att Cage 2016 släppte hela fem långfilmer.

Otippat rolig duo!

51. Fire Birds (1990)

Top Gun-kopia som inte kommer i närheten av inspirationskällans klassiska actionscener. Dock kryddad med en aldrig dålig Tommy Lee Jones.

50. Captain Corelli’s Mandolin (2001)

Oerhört smetigt krigsdrama med en omöjlig kärlekshistoria i bakgrunden. Trots en märklig ton har filmen ett gäng bra skådespelare i ensemblen (utöver Cage). Bäst är Penélope Cruz, John Hurt och Christian Bale.

49. The Boy in Blue (1986)

En sjukt tråkig biopic om roddprofilen Ned Hanlan som trots sin huvudpersons spännande liv med ett stökigt privatliv inte lyckas översätta någonting av intresse till filmen.

48. Rumble Fish (1983)

Francis Ford Coppolia-regisserad filmatisering av en S.E. Hinton-roman som trots sin story om gatugäng lyckas kännas oerhört pretentiös.

47. Super 8 (1999)

Nicolas Cage i rollen som privatdetektiv med ett uppdrag – att utreda om en så kallad snuff-film är äkta eller inte. Väldigt känd för sin memevänliga scen där Cage sitter och äcklat tittar på filmen i en nedsläckt salong.

46. Snake Eyes (1998)

En skum polis i Atlantic City snubblar in i ett komplicerat mordmysterium kopplat till en boxningsmatch. Plus för Cages extravaganta garderob.

45. The Retirement Plan (2023)

Cage som en strandluffare med ett luddigt förflutet visar sig dessvärre vara den enda att vända sig till när hans barn och barnbarn hamnar i trubbel. Medelmåttig actionkomedi, men Cage är roligt stylad.

44. Willy’s Wonderland (2021)

Cage får jobb som städare på ett nöjesfält, men blir attackerad av de illvilliga maskotarna. Starka kopplingar till Five Nights at Freddy’s som ni hör.

43. The Old Way (2023)

Cage ser ball ut som revolverman (googla hans omslag av The Rake), man önskar bara att han ska få en riktigt skarp western att sätta tänderna i snart. Den här hämndhistorien är absolut okej, men den hade behövt slipas till ett par snäpp.

Kul mustasch i The Old Way.

42. Butcher’s Crossing (2022)

Ett till westerndrama om en grupp buffeljägare som får lite otippat sällskap av en Harvard-dropout. Plus för riktigt fint foto med många mäktiga miljöbilder.

41. Renfield (2023)

Draculas välkända människoslav står i fokus, men Cage som Dracula stjäl showen. Han har verkligen riktigt kul och det märks, samtidigt som det smittar av sig.

40. Racing With The Moon (1984)

Sean Penn och Cage tillbringar en sista natt i frihet innan de båda ska ta värvning inom militären. Sentimental, men ändå fin vänskapsskildring.

39. City of Angels (1998)

Råsentimentalt romantiskt drama om ängeln Nicolas Cage som blir förälskad i läkaren Meg Ryan.

38. Ghost Rider (2007)

Den till helvetet dömde Marvelhjälten som åker motorcykel, har ett brinnande kranium och viftar med kedjor är som ni förstår något annat än den genomsnittlige superhjälten. Dessvärre har filmen en del dramaturgiska brister och känns ibland lite för fånig för sitt bästa.

37. Cotton Club (1984)

En stundtals intressant men ofta lite för tråkig skildring av livet på en jazzklubb i 20-talets Harlem. Regisserad av Cages farbror, Francis Ford Coppola.

36. Vampire’s Kiss (1988)

En stackars man drabbas av en psykos och tror att han är en vampyr. Inget man skulle önska sin värsta fiende, men lyckligtvis spelas han av Nicolas Cage, så det blir ändå en underhållande psykos.

35. Honeymoon in Vegas (1992)

En glättig, ganska kul romantisk komedi, till skillnad från den andra kända Nicolas Cage-rullen om Las Vegas. Numera bortgångne James Caan i en underhållande roll.

34. Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011)

Den andra Ghost Rider-filmen är mer kompromisslös än sin föregångare och placeras därför högre på listan. Den är, för att använda ett aningen slitet uttryck, så jävla metal.

33. Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009)

Hans hittills enda samarbete med den lynnige regissören Werner Herzog. Det vore kul om de samarbetade mer framöver, för att se vad som händer när de verkligen blivit varma i kläderna.

32. Gone In 60 Seconds (2000)

Ett gäng biltjuvar ska lyckas stjäla ett stort antal exklusiva bilar på en mycket begränsad tid, i denna fullt godkända heistrulle.

31. Mandy (2018)

En bindgalen hämndthriller där blodet sprutar från början till slut. Visuellt intressant men dessvärre lämnas man lite utmattad.

30. Lord of War (2005)

Cage säljer vapen till tveksamma köpare och drabbas av visst samvetskval när han blir jagad av Interpolagenten Ethan Hawke.

29. Matchstick Men (2003)

En bedragarduo tar en ung förmåga under sina vingar, samtidigt som Cages rollfigur kämpar med en nära förlamande panikångest. Inte optimalt när man ska lura folk på pengar.

28. National Treasure: Book of Secrets (2007)

En uppföljare inte riktigt lika rafflande som sin föregångare, men en underhållande historia om hur Nicolas Cage försöker rentvå sin förfaders namn från en olycklig koppling till Lincolnmordet.

27. The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)

Cage i rollen som sig själv i en på förhand hypad actionkomedi tillsammans med Pedro Pascal. Filmen är helt okej men känns lite för gapig och dum. Den ser bara en sida av Cage och är därför en mycket begränsande tolkning av hans konstnärskap.

26. Birdy (1984)

Två kamrater återvänder från Vietnamkriget, men en av dem är så psykiskt instabil att han försöker bli en fågel. Förvånande är det inte Nicolas Cages rollfigur, utan Matthew Modines. Fint krigsdrama.

25. It Could Happen to You (1994)

Filmen som på svenska heter Polis ger servitris två miljoner i dricks och som handlar om… det. Romantisk komedi av klassiskt 90-talssnitt.

24. Color Out of Space (2019)

En urflippad filmatisering av HP Lovecraft-berättelsen som även många kräsna Lovecraftfans tycks ta emot med öppna armar. En ond färg från rymden slår till och mitt i kaoset hittar vi Nicolas Cage.

23. World Trade Center (2006)

Vi följer ett gäng brandmän som deltar i en räddningsansats under terrorattackerna den elfte september. En osedvanligt nedtonad Cage i ett riktigt stabilt drama.

22. Fast Times At Ridgemont High (1982)

En försvinnande liten roll i en superklassisk high shool-komedi, där Cage spelar en ung man med namnet ”Brad’s Bud”. Det är möjligen provocerande för vissa fans att den här filmen är med på listan, när exempelvis Spider-Man: Into the Spiderverse exkluderats. Men nu är det bestämt att inte ta med röstskådespelarinsatser och då blir det så. Önskar det fanns något jag kunde göra.

21. Snowden (2016)

Effektiv dramatisering av Edward Snowdens omskrivna NSA-läckage. Nicolas Cage i en biroll som den trygge Hank Forrester.

20. Peggy Sue Got Married (1986)

Om stackars Peggy Sue som efter en svimning vaknar upp i sitt förflutna, närmare bestämt dagen innan hon tog studenten. Där träffar hon lyckligtvis charmknutten Nicolas Cage!

19. Bringing Out the Dead (1999)

Vi följer en oerhört utbränd ambulansförare (Nicolas Cage) under tre allt mer hektiska utryckningsnätter. Febrig thriller i regi av Martin Scorsese.

18. Dream Scenario (2023)

Stackars Nicolas Cage är en helt vanlig man som plötsligt oförklarligt börjar dyka upp i ett flertal människors drömmar och därför drabbas av ett oönskat kändisskap. Själsligt besläktad med Adaptation.

17. Red Rock West (1993)

Nicolas Cage blir misstagen för en hitman och saker blir ännu mer komplicerade när den riktige mördaren dyker upp i staden. Spännande thriller nästan helt klädd i denim.

16. Valley Girl (1983)

Deborah Foreman är en tjej från övre medelklassen som blir förälskad i den stökige punkaren Nicolas Cage. Oskyldig romantisk komedi av den gamla skolan.

15. Raising Arizona (1987)

Nicolas Cage och Holly Hunt kan inte få barn själva, men bestämmer sig då för att läsa situationen genom att stjäla en bebis från ett par som just fått femlingar. Väldigt rolig komedi som stundtals känns tecknat Looney Tunes-inspirerad.

14. Moonstruck (1987)

Cher ska egentligen gifta sig med en kille, men blir istället förälskad i killens brorsa Nicolas Cage, som tyvärr bara har en enda hand. Riktigt udda romantisk historia som dröjer sig kvar i all sin konstighet.

13. Con Air

En stor samling grova brottslingar transporteras tillsammans med flygplan, men något går dessvärre fruktansvärt fel (fångarna tar över). Cage brer på ordentligt med en fruktansvärt rolig söderndialekt.

12. The Family Man (2000)

En framgångsrik mäklare vaknar en dag upp till ett helt annat liv. Ett liv där han aldrig lämnade sin collegeflickvän och nu har två barn. Ett liv där hans sportbil bytts ut mot en minivan och där hans tidigare höga position på firman bara är en önskedröm. En klassisk historia om en osympatisk snubbe som får lära sig vad som är viktigt här i livet, men mycket starkare berättad än många av de andra som försökt med samma sak.

11. National Treasure (2004)

En kommersiell succé som var spjutspetsen för en av Nicolas många comebacks. Lättsamt matinéäventyr där Indiana Jones får möta Da Vinci-koden.

10. The Frozen Ground (2013)

Cage i rollen som härjad utredare som i samarbete med en kvinnlig polis försöker sätta dit en seriemördare spelad av John Cusack, innan han hinner slå till igen. Riktigt spännande!

9. Joe (2013)

Cage som kriminellt belastade Joe som försöker komma i ordning med ett anständigt liv som skogsarbetare, men allt går inte riktigt som han tänkt sig. Fint lågmält spel av ett slag vi skulle se blomma ut helt lite högre upp på listan.

8. The Weather Man (2005)

Cage som en framgångsrik tv-meteorolog men med ett katastrofalt privatliv som bara blir värre. Han kan verkligen ha riktigt sorgsna ögon när han vill!

7. Adaptation (2002)

Riktigt solid Kaufmanfilm där Cage spelar både huvudpersonen och hans tvillingbror. En vild, kreativ metaskildring av filmberättande och skrivkramp.

6. Face/Off (1997)

Den mest utflippade av de stora actionrullarna Cage gjorde på 90-talet är självklart den där han byter ansikte med John Travolta. Manglar en med ren energi.

5. Kick-Ass (2010)

Med jämna mellanrum får man upp förhoppningarna om en återkomst för Cages karriär. Efter ett tag lär man sig dock att det inte är så Cage fungerar. Han gör snarare en drös med fem-sex filmer som är allt från lite anonyma till ganska dåliga och sedan slår han till med en helt briljant rollprestation från ingenstans. Följt av fem sex halvdana filmer igen. Den väldigt karismatiska Adam West-imitationen i Kick-Ass representerar en av höjdpunkterna.

Se filmen på: HBO Max

4. Wild at Heart (1990)

En David Lynch-film som inte på något sätt ber om ursäkt för sig själv. Nicolas Cage och Laura Dern spelar ett kärlekspar på flykt. En utflippad, vacker, rolig och spännande roadmovie som får en att önska ännu ett samarbete mellan Cage och Lynch. Deras vildsinta stilar matchar varandra perfekt.

Se filmen på: Apple TV

3. The Rock (1996)

Detta kan mycket väl vara den bästa actionfilmen som gjorts på 90-talet. Strategiskt nog ser vi Cage i en huvudroll, men eftersom han delar rampljuset med stenhårda Sean Connery blir han oundvikligen den lite mjukare och osäkrare av dem. Ett genidrag som skapar en väldigt kul dynamik.

Se filmen på: Disney +

2. Leaving Las Vegas (1995)

Dramat som belönade Cage med en Oscar. Vi följer den misslyckade manusförfattaren Ben som känner att han inte har något kvar att leva för. Därför tar sina sista pengar för att bege sig till Las Vegas och supa ihjäl sig. Gripande och sorglig skildring av missbruk, men fantastiskt välspelat av både Cage och Elizabeth Shue.

Se filmen på: Viaplay

1. Pig (2021)

Inget har känts märkligare än att Nicolas Cage inte nominerades till en Oscar för denna fina skildring av vänskapen mellan en man och hans gris. Pig är inte en film som gapar och kräver publikens uppmärksamhet. Den är tyst, stilla och drar in tittaren långsamt. Även om Cage-filmografin är en våldsamt krängande berg- och dalbana har den samtidigt varit en intensiv mångårig träning i skådespelande, vars knivskarpa resultat visar sig här. Pig är nämligen det absolut bästa och mest oväntade han någonsin gjort. Ett lågmält drama i absolut toppklass.

Se filmen på: Viaplay

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.