Så lagar du en trerätters på CBD-olja – Jonas Crambys bästa recept

CBD-matlagning

CBD, eller cannabidiol, är hälsokostens nya bad boy som tagit hipster-USA med storm. Men hur funkar det att laga mat på cannabisolja? Och är det ens lagligt? Jonas Cramby reder ut.

Jonas Cramby | Foto: Jonas Cramby  |  Publicerad 2020-05-18 11:19  |  Lästid: 7 minuter

I USA och Kanada har gräs de senaste åren gått från att vara läskigt knark till att nästan få ett hälsoskimmer över sig. Användandet av medicinsk marijuana och den allt mer utbredda cannabislegaliseringen har gjort att det skett ett paradigmskifte och weed har gått från något arbetslösa röker i mysbyxorna framför Netflix till att ses som ett fräscht kosttillskott som fitnessutövare blandar i gurkmejalatten efter ett yogapass. Oftast då i form av ”cannabidiol” aka CBD, ett av de över hundra aktiva ämnena i cannabisplantan.

I dag hittar man CBD i alltifrån mineralvatten och havremjölkslattes till badbomber och mascara. Man ger det till sina husdjur för ökat chill och glansigare päls, och hippa, amerikanska kockar använder CBD som ingrediens i sina avsmakningsmenyer (åtminstone tills New Yorks stad förbjöd det förra året). Faktum är att hälsokostens bad boy CBD har blivit så populär att New York Times förra året utsåg den till ”den nya avokadotoasten”. Den hyllas som anti-inflammatorisk, ångestdämpande, lugnande – och ska till och med vara bra mot akne. Plus att man blir en allmänt skön dude också – utan att man för den skull börjar intressera sig för växtfärgning samt att missköta sin hygien.

”New York Times utsåg CBD till ´den nya avokadotoasten´.”

Till skillnad från den narkotikaklassificerade substansen THC, som cannabis ofta odlas för, är CBD nämligen varken psykoaktiv eller hallucinogen, och förespråkarna menar att den har marijuanans alla fördelar men inga av de (roliga) nackdelarna. I Sverige är CBD läkemedelsklassat och därför tillåtet att inneha men förbjudet att sälja – även om det för alla med en internetuppkoppling och två motstående tummar är ungefär lika svårt att få tag i som Camilla Läckbergs nya deckare.

Vad säger lagen?

Högsta domstolen fastställde 2019 att CBD anses lagligt så länge det inte innehåller spår av den narkotikaklassade substansen THC. I Sverige är CBD läkemedelsklassat och därmed tillåtet att inneha och får säljas så länge den är godkänd av Läkemedelsverket. Läkemedels­verket avråder från att använda CBD för att själv­medicinera mot sjukdomar. 

CBD-olja är ett relativt nytt affärsområde. Det mest kända varumärket på den svenska marknaden är Mantle, som bland annat finns i CBD-smoothies på hälsocaféet Mahalo.

För att testa hur det är att laga mat med CBD och om man, som man sa när man rökte hundkex som barn, ”känner nåt” lagade jag en trerätters CBD-lunch med tillhörande alkoholfri CBD-dryck och bad två anonyma testare att ge sina utlåtanden. Dessa är:

Anonym testare 1

Har ingen erfarenhet av CBD men har rökt cannabis ett par gånger, varav en gång så mycket att hen under ett kändisevent blev så rädd för Micael Bindefeld att hen grävde sig ut under en ligusterhäck och flydde.

Anonym testare 2

Har aldrig testat vare sig cannabis, CBD eller något annat olagligt och trodde inför detta test att marijuana var något man snortade.


Dryck: Puer-cola

Vad passar bättre att dricka till en småflummig CBD-middag än en hemgjord icke-imperialistisk coca-cola spetsad med den mest psykedeliska tesort som finns: puer. Där andra teplantor är ordentliga, välkammade, klonade små buskar växer puer hej vilt i Yunnans djungler. Dessa teträd kan bli uppemot tusen år gamla och deras djupa rötter sägs hämta en sorts energi, även kallad qi, ur jorden som gör att man kan bli småsnurrig, kallsvettig och ett med universum. Vissa menar till och med att puer-teets smått berusande egenskaper beror på att träden har utvecklats ihop med cannabisplantan, som också härstammar från samma område i Kina.

Recept:

Ingredienser, ca 5 dl syrup:

5 dl vatten
2 msk sheng eller shou puer
3 dl muscovadosocker
1 citron, zest och juice från
1 lime, zest och juice från
1 apelsin, zest och juice från
1 kanelstång
1 tsk korianderfrön
1 krm riven muskot
1 msk vaniljextrakt

Vid servering:

Mineralvatten
Is
CBD, valfri mängd

Gör så här:

Blanda vatten, te, socker, citruszest och kryddor (inte vaniljen) och koka upp. Koka i cirka 1 minut och rör runt tills sockret löst sig. Ta bort från värmen och låt svalna. Sila av och tillsätt citrusjuice och vaniljextrakt. Vid servering, fyll ett glas med is och blanda 1 del syrup med 3 delar mineralvatten. Rör runt och tillsätt CBD efter smak.

Anonym testare 1:

Uppfriskande och gott. Man känner inte alls av CBD-oljan, och muscovadosockret gör att den smakar lite som en ny slags cola med russinsmak, ”Coke raisin” typ. Får en viss buzz av att dricka det här, men den påminner mer om den man får av sockrad läsk än något annat.

Anonym testare 2:

Jättegod. Smakar hantverkscola, len och vaniljig med en god naturlig kola-smak av muscovadon. CBD-oljan känns inte alls. Varken smak eller effekt.

Förrätt: Cannabisrökta ostron

CBD-buds är särskilt framodlade, helt THC-fria blommor från hampaplantan som dock ser ut, luktar och används precis som sin mer potenta, flummiga kusin. Man kan käka dem, röka dem eller, som jag, använda dem till att ge en svag smak av rök och folkhögskola åt råa ostron.

Recept:

Ingredienser, 4 personer:

1 schalottenlök, fint tärnad
0,5 dl rödvinsvinäger
1 tsk vatten
1 tsk socker
4–12 ostron
1 CBD-bud
0,5 dl gochujang, koreansk chilipasta

Gör så här:

Gör en klassisk mignonette genom att tärna löken så fint du bara kan och blanda med rödvinsvinäger, vatten och socker. Ta fram en skål och lite plastfolie och öppna ostronen. Ge dem en lätt röksmak genom att tända eld på en CBD-bud, lägga den i skålen med ostronen och täcka över med plastfolien. Låt stå i någon minut innan du serverar med mignonette och lite gochujang (som kan ersättas med valfri annan favoritchilisås).

Anonym testare 1:

När man tar bort plasten från skålen med de rökta ostronen luktar det EXAKT som campingen på Skankalossfestivalen i Gagnef. Själva ostronen får dock bara en subtil, rökig smak som jag är övertygad om inte räcker för att göra mig det minsta mer chill. När jag droppar på ett par droppar CBD direkt på ostronet blir det dock bittert och äckligt.

Anonym testare 2:

Supergoda, rena, stora svenska ostron som i sig själva har en väldigt metallisk smak som dock förstärks alldeles för mycket när man droppar CBD-olja på dem. Själva rökningen påverkar nog inte alls, förutom att ge dem lite röksmak. Dock luktar rummet gott nu, lite doftljus så där.

Huvudrätt: Pasta med weedpesto

Vill man laga mat med CBD-olja så finns det ett par grundregler att följa. För det första bör smakerna funka med den något bittra oljan, sedan måste rätten innehålla något slags fett som ökar effekten – samt inte kräver för mycket upphettning som minskar den. Sedan är det såklart även bra om maträtten passar att ge ett vitsigt namn också. Denna weedpesto, till exempel, har en vacker klargrön färg och kan göras på vildplockat ogräs som ramslök eller nässlor. Receptet är superenkelt och baserar sig på trofiepeston i boken Pasta på italienska  av Sara Berg. Pallar du inte göra egen pasta kan du såklart ersätta med färdigköpt och vill du inte ut och plocka ogräs kan du komplettera med ytterligare en kruka basilika.

Recept:

Ingredienser, 4 personer:

400 g durumvete
1 krm salt
Ca 2,5 dl vatten
3 msk riven parmesan
1 msk riven pecorino
CBD, valfri mängd

Pesto:

2 krukor basilika
1 knippe ramslök, nyplockade späda nässlor eller annat ätbart ogräs
1,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk pinjenötter
salt

Gör så här:

Börja med pastan: Lägg mjöl och salt i en bunke. Koka upp vatten och knåda in lite i taget tills en deg bildas. Låt vila i cirka 30 min innan du knådar igen. Mjöla ett bord och knip av en ärtstor bit deg och rulla först ut den till en vaxböneform, för att sedan lägga sidan av handen mot vaxbönan och dra den mot kroppen så att en knorr bildas.  Upprepa tills all deg är slut. Enkelt! Peston är ännu enklare: Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till slätt. Smaka av med salt. Koka trofien i cirka 5 min och blanda ihop med peston. Riv en massa pecorino eller parmesan över och tillsätt CBD efter smak. 

Anonym testare 1:

Det här är en riktigt bra rätt, själva definitionen av ”gott och enkelt”. Det är exakt en sådan sorts mat som man kan tänka sig bunkra och överleva på under en virusapokalyps. Den klargröna färgen är inte bara snygg, den förhöjer även känslan av att äta cannabis. Det sprider sig visserligen ett behagligt lugn i kroppen, men det gör det alltid när jag äter pasta.

Anonym testare 2:

Trodde att jag skulle småskratta och flumma runt lite vid det här laget, men i så fall är det väldigt subtilt. Möjligtvis känner jag mig pyttelite påverkad, men det är inte alls så tydligt som när man druckit ett glas vin eller något. Men pastan är i alla fall god.

Dessert: Pot brownies med glass och chokladkolasås

Uppfinnandet av så kallade pot brownies, kladdkakor med cannabis, har tillskrivits aktivisten ”Brownie” Mary Jane Rathbun – även känd som ”den medicinska marijuana-rörelsens Florence Nightingale”. I hela sitt liv kämpade hon för att legalisera medicinsk marijuana, och under den värsta hiv-krisen i början av 90-talet bakade hon och delade ut 600 brownies om dagen. När hon 69 år gammal till slut blev arresterad deklarerade hon stolt att ”om narkotikapolisen tror att de ska hindra mig från att baka brownies till alla mina aidssjuka ungar så kan de gå och knulla sig själva i skyltfönstret till Macy’s”. I dag är Brownie Mary både en drog- och gayikon – trots att hon bakade sina berömda brownies på en dålig Betty Crocker-mix. Jag har i stället valt att baka mina CBD-kladdkakor efter det bästa brownierecept jag vet, det i Olle Celltons bok Efterrätter.

Recept:

Ingredienser:

125 g smör
115 g mörk mjölkchoklad
4 ägg
5 dl strösocker
0,75 dl kakao
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Chokladkolasås:

150 g mörk mjölkchoklad
50 g ljus sirap
3 msk smör
100 g muscovadoscker
1,5 dl vispgrädde
0,75 dl standardmjölk
CBD, valfri mängd

Gör så här:

Börja med brownien: Sätt ugnen på 180 grader och klä en ugnssäker form med bakplåtspapper. Smält smör och choklad i en metallskål över en kastrull kokande vatten. Vispa ihop ägg, socker och kakao till fluffigt och vänd sedan ner chokladblandningen.Vänd även ner mjöl och salt och rör runt så det blir en jämntjock smet. Häll i formen och baka i cirka 45 min. Brownien ska ha en knaprig, seg yta men fortfarande vara kladdig i mitten. Låt svalna i rumsvärme, godast är den dagen efter. 

Chokladkolasåsen gör du blixtsnabbt genom att finhacka choklad och värma upp de andra, rumsrena ingredienserna som du sedan häller över chokladen. Rör runt och… klart! Tillsätt CBD-oljan när det svalnat. Servera brownien med vaniljglass, kolasåsen och en kristalliserad CBD-bud som dekoration.

Anonym testare 1:

Okej, nu måste CBD:n officiellt ha kickat in. Det här var nämligen antingen de godaste brownies jag någonsin ätit eller så har jag inte haft sådana här kraftiga munchies sedan jag åt en Risifrutti efter att ha rökt weed på G-klubben 1996. Satan i gatan, undrar om min gamla langares personsökare fortfarande funkar?

Anonym testare 2:

Det här smakar nästan ofattbart bra. Jag kan inte sluta äta, vill bara fortsätta och fortsätta – och varje tugga är som att äta den första tuggan på nytt igen, om du fattar. Kan det verkligen vara så här gott eller är det CBD-oljan som talar? Har det en sådan effekt är det ju fantastiskt, då borde man alltid äta det ihop med kladdkaka även om det kanske inte känns så hälsokost.


Slutsats:

Anonym testare 1:

Jag har haft ett par hemska upplevelser av marijuana men också några bra, så att kunna få de positiva effekterna utan de jobbiga låter onekligen fantastiskt, även om jag efter detta test fortfarande är tveksam. Ingenting jag upplevde skulle inte ha kunnat förklaras av placebo-effekten. Plus att CBD är svindyrt.

Anonym testare 2:

Jag skulle vilja testa igen för att se om det verkligen förhöjer effekten av chokladkaka så mycket? Jag tror kanske inte på det som något hälsoalternativ, tvärtom verkar det funka bäst till efterrätter, där smaken inte påverkas så mycket utan det bara maxar själva godisupplevelsen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-05-19 13:01