Kika in i den 206 kvm stora takvåningen i Stockholms nya flådiga bostadshus

Cederhusen takvåning Vasastan

Takvåningen i Cederhusen beläget i Vasastan har en magisk villakänsla i himlen, trädgård på taket och är helt byggt i massivträ.

Joakim Almén | Foto: Folkhem  |  Publicerad 2021-09-02 11:45  |  Lästid: 3 minuter

Hagastan, den förlängda delen av Vasastan i Stockholm, fortsätter att expandera med överdådiga byggnader. I slutet av 2018 invigdes de två skyskraporna Norra tornen och nu är det dags för nästa byggnadsinnovation – Cederhusen. De fyra tornen kan långtifrån mäta sig i antal våningar med Norra tornen, Cederhusen har 10-13 våningar medan Norra tornen har 36, men det man inte har i höjd tar man igen med unik design.

Bostadshusen är nämligen byggda i trä, vilket är relativt ovanligt ur både ett svenskt och globalt perspektiv inte i minst i en stostadsmiljö, och präglas av ett hållbarhetstänk. Trähusprojektet består av fyra byggnader fördelade på två kvarter med totalt 234 lägenheter och åtta lokaler, där stommen är i svensk furu från Dalarna och fasaden är klädd med gult och rött cederspån från Kanada, som med lite tid kommer skifta till silvergrått. Första inflyttsdag är planerad till februari 2022 och redan nu står över 3 000 personer i kö.

– När vi ritade huset och penthouset så skapade vi byggnaden av vad som ska bli en ny klassiker med rätt materialval. Därför blev det stort fokus på kvalitativa detaljer som gedigna trämaterial och sten som ska hålla med tiden, säger Josef Eder, arkitekt på General Architecture.

Fasad och furumaterial i all ära, det är ju trots allt i takvåningen det riktiga Hemnet- och bildgodiset finns att hämta.

Längst upp i tornet i ett av husen finns en 206,5 kvm stor takvåning med en trevlig 85 kvm takterassbonus, 12(!) franska balkonger samt en 360 graders vy över Vasastans taklandskap. Enligt arkitektduon Eder och Billberg skapar det en villakänsla med trädgård på taket. Och jovars, det kan man väl leva med.

Takvåningen har åtta rum, en ”representativ entré”, tre badrum, separat tvättrum, en walk-in-closet och naturligtvis ett stort kök. Det finns även en separat ingång samt en innertrappa till takterassen och hallgolvet i bostaden är byggt i exklusiv Ekebergsmarmor. I sällskapsdelen ligger rum med utblick mot söder, väster och norr – något som enligt Folkhem gör att bostaden upplevs som ”stor, variationsrik men sammanhållen i sin utbredning”.

Den 85 kvm stora terassen, takvåningens kronjuvel, har en loungedel, matplats, utekök, solstolar och utedusch. En stor balkong med kvällssol ligger även i anslutnings till takvåningens största sovrum.

Nä, nog snackat va? Här kommer bilderna.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-09-02 11:45