Annons
Annons

7 goda och prisvärda Champagnesorter under trehundra kronor

Det finns få saker som slår champagne när man vill fira eller lyxa till det. Och ja, det finns faktiskt riktigt schysst champagne med blygsam prislapp. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube listar sju klockrena val.

Andreas Grube

james

James Bond väljer Dom Perignon, men det finns billigare alternativ.

Champagne är champagne – det finns inget annat mousserande som kan mäta sig. Så enkelt är det. I en blindprovning tar man enklast champagnen på den otroliga, och oslagbara, syrafräschören, det som gör att det vattnas på sidan av tungan. Dessutom har champagne en komplexitet och ett djup som få andra klarar av att mäta sig med.

Och jo, det finns skäl till att champagne kostar mer än annat enklare bubbel – helt enkelt hårdare krav och kontroll.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Vinlagarna i Champagne är stenhårda vad gäller allt från skördeuttag till lagringstider och fattyper. Och kvalitet kostar, som bekant.

Men, det går faktiskt att få tag på en hel del lite enklare – men fortfarande bra – champagne under trehundringen, och till och med under tvåhundringen.

Här är sju av mina favoriter i budgetklassen:

A_Viot
A Viot Brut Tradition
(nr 77657, 176 kr). Billigast på bolaget – men faktiskt riktigt trevlig för priset, mycket tack vare hela sex års lagring på jästfällning innan slutbuteljering. Mogna toner av brioche, nougat, gula äpplen och mandlar, tillsammans med mineral och citrus.

Beaumont_des_Crayeres
Beaumont des Crayères Grande Reservé Brut
(nr 7891, 210 kr). Om jag fick den blint skulle jag gissa på en skumpa med betydligt högre pris – det här är ett riktigt fynd i budgetklassen som levererar massor av skumpa för pengen. Mycket röda äpplen och nougat i smaken.

castellane_brut
Castellane Brut
(nr 7557, 230 kr, BS). Snygg balans mellan lätta friska citrustoner och mer mogna toner av röda äpplen och rostat bröd.

Palmer_Co
Palmer & Co Brut Reserve
(nr 7372, 260 kr). Har ett ganska lyxigt anslag, trots rättfram enkelhet. Bra allroundchampagne.

Maxims
Champagne Maxim’s Brut Réserve
(genom The Wine Company). Okomplicerat trevlig och smarrig i all sin avslappnade rättframhet. Fin nötighet, massor av citrusfrukt och en gnutta fläder.

Vve_Fourny_Fils
Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru
(nr 2739, 280 kr). Lätt, fräsch och elegant och med knivskarp syra. Grymt aperitifbubbel.

Andre_Clouet
André Clouet Grande Réserve
(nr 7686, 290 kr). En riktigt klassiker i budgetsegmentet, som länge känts rejält underprisad men som nu börjar klättra mot mer rimlig nivå. Choklad, röda äpplen och grapefrukt dominerar smakprofilen.

Annons

Dela (53)
TweetaLaddar