Så tog sig Claes ”Svartzonker” Claesson upp från botten

Först en krasch som blev botten, sen en succé som tog honom till toppen. Claes ”Svartzonker” Claessons liv har tagit många tvära kast, men fisket har alltid stått i centrum. På köpet har han blivit blåst i Kina, reklamstjärna för Volvo och polare med Zlatan.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-04-15 08:47  |  Lästid: 5 minuter
svartzonker2

Foto: Viktor Fremling

Claes Claesson är 45-årigen som blivit Sveriges största fiskeprofil. Han var med i Volvos reklamkampanj efter Swedish House Mafia, Robyn och Avicii – och hyllas som en legend av Zlatan Ibrahimovic. Efter många år i Stockholms restaurangbransch bytte Claes bana och pluggade till lärare. Men när alla ville ha hans beten sa han upp sig från jobbet som specialpedagog, och nu säljer hans lyxiga beten under namnet Svart­zonker Sweden slut innan du hinner säga drag.

Vi måste börja med det märkligaste. Ditt namn. Svartzonker. Vad är det?
– När jag började binda flugor fick jag ett favoritmönster som heter Svartzonker och som består av kaninhår och tråd, i princip. Det blev mitt smeknamn. När jag började med träbeten kändes det fånigt att skriva Claes på betena. Det smakar rätt bra i munnen. Svartzonker. Svart-zonker.

Du tänkte inte så kommersiellt med namnet?
– Nä, sådant har aldrig funnits för mig. Det har bara blivit. Jag ville fortsätta jobba som lärare och älskade att vara i skolan men efterfrågan blev så stor. Mina beten vann extremt många fisketävlingar och fiskare vill ha grejer som levererar. Då tänkte jag att jag kanske kunde leva på det här. Så sa jag upp mig.

Kunde du leva på det?
– Det var ingen dans på rosor. Men vem fan har inte levt på spagetti och tomatsås i en vecka?

Hur mycket tjänar du nu?
– Jag vet inte, men jag har det bra. Jag har bra med pengar om jag slipper kolla på matpriser i affären och kan handla det jag vill äta. Jag är där nu.

Men det är rätt dyrt med fiske.
– Ja, eller är det det egentligen? Jag började fiska med ett rött flöte och metrev som jag tjackade för en femma på min lokala fiskebutik i Norrtälje. Man kan kitta upp sig till max, men gör det en till en bättre fiskare?

Gör det det?
– Jag har en polare som lägger alla sina pengar på prylar. Han kan lägga 25 000 kronor på en båtgrej i stället för att ta ledigt två veckor och fiska. Då sitter han och suger på tummen och tycker att alla andra får fiska och han får bara jobba. Men det kanske också är ett sätt att fiska på. Jag blir glad, jag lever på att folk köper grejer. men jag är nog den sämsta säljaren som går i ett par skor.

Vilken är den sämsta affär du gjort?
– Jag har blivit blåst i Kina på massor av pengar. Jag körde en transaktion på Paypal trots att jag aldrig träffat snubben i hela mitt liv. Det jag tänker när jag trycker på knappen är att ”Claes, nu blir du blåst, men vi gör det ändå”. Han blåste inte mig där, utan några år senare. Men skit samma, ibland måste man bara köra, annars blir inget gjort.

Visst finns det något av en fiskehajp? Det känns som att många pratar om hur rogivande det är att vara ute i naturen och fiska eller jaga.
– För mig handlar inte fiske om det. Jag såg på ett tv-program med Leif GW Persson och Lars Lerin (Vänligen Lars Lerin) och de pratade om hur meditativt det var med fiske. Självklart finns det delar i fisket som är galet rogivande och lugna. Men testa att köra en fisketävling. Det finns inte ett uns av meditation där, det är blodigt allvar.

Missa inte: Svartzonkers unika tips – här ska du fiska i Sverige

Har du fans?
– Ja, absolut och det är skitroligt. Jag får många mejl från personer som ber om tips och tricks och det händer att folk vill ta en selfie utanför porten.

Vad är det konstigaste ett fan gjort?
– Det är klart att det är konstigt om du går in på Konsum och köper en purjolök och nån står och rycker i dig och säger ”fan vad coolt”. Det är abstrakt och samtidigt väldigt smickrande.

Hur är Zlatan som fiskare?
– Zlatan är en otroligt duktig fiskare. Det är inget bullshit, han är grymt duktig.

När ljög du senast om hur stor fisk du fångat?
– Aldrig.

Säkert?
– Helt säkert. Förutom när jag var riktigt liten, då plussade jag nog, mest för att man inte hade någon våg. Världen var ju så mycket större då. Jag kunde säga ”den var skitstor, säkert 10 kilo!”. Men i dag sätter jag min heder på det. Det finns alltid människor som plussar, men de är nybörjare. Inga av de riktiga fiskarna gör det.

Hur dödar du fisken?
– Jag dödar sällan fisk. De fåtal gäddor jag tar dödas så skonsamt och snabbt som möjligt. Jag bryter nacken av dem eller sticker kniven i huvudet. Fisken ska aldrig lida.

Men du äter väl inte gädda?
– Jo för fan, jag tycker gädda är jättegott. Men jag blir så blödig, de är som små bebisar. Jag får lite halvångest ibland av att ha ihjäl en.

Vad gör du när det inte nappar?
– Fiskar bättre.

Fiskar bättre? Vad är det ens?
– Mitt favoritfiske är att åka ut med två spön och två drag. Det är extremt sällan jag gör det. Jag tar oftast med mig en Ikeakasse fylld med allt liksom. Så står man där och byter och byter. Att fiska bättre betyder att ändra planen och göra något annat, att tänka utanför boxen och böja på nacken och tillämpa någon annans teknik. Man är inte Gud själv.

Tar du med ett par öl och bara sitter i båten och mysfiskar?
– Jag dricker inte ens. Jag har inte druckit på snart 16 år.

Du säger själv att du ”har fått en andra chans” i och med fisket. Vad hände?
– År 2000 så var det riktigt illa. Jag var så uppe i mitt och jag behövde få ett par
riktiga käftsmällar för att fatta det.

På vilket sätt fick du hjälp av fisket?
– Jag hittade tillbaka till fisket och det är jag jäkligt tacksam för. Vissa väljer att sätta på sig offerkoftan, suga på tummen, bli bittra och spy galla på alla. Jag brukar kalla det att gå in i Darth Vader-mode. Jag fick förmånen att träffa ljuset rätt snabbt i och med fisket, bland annat.

Förutom din egen utrustning, vad har du för favorit bland fiskeprylarna?
– Jag gillar gamla klassiska Abu-grejer, ambassadörrullar och spön. Det behöver inte vara så bling-blingit och flashigt. Jag har bland det dyraste lod du kan ha men det står i en garderob hemma. Så tråkig är jag.

Var fiskar du helst?
– Norra Roslagen, från Norrtälje upp till Östhammar. För mig är det att komma hem. Morfar lärde mig fiska där. Jag fick fiska med morfar på hans sista tur när han var 94 bast. Jag brukar kalla det området för paradiset.

Berätta om en fisk du fångat. Ska vi säga den största?
– Jag kan tycka det blir lite mycket macho­mätarmentalitet ibland. För mig är de viktigaste fiskarna rätt små. Jag har tagit rätt mycket stora fiskar, självklart är det viktigt med en stor fisk men det är inte de stora som har gjort mig till den jag är.

Vilken fisk har varit viktigast då?
– Det var nog gäddan jag aldrig fick runt 1980 på Åland. Alla andra fick gädda men jag fick inget på hela sommaren. Sista dagen fick jag låna morfars juvel och stod där på klipporna och fiskade och till slut ser jag en enorm fisk som följer efter mitt drag. Då får jag panik och vevar in hela tafsen i spöet, och när jag står där och tittar i vattnet ligger gäddan där och bara tittar på mig och ser ut som att den säger ”fuck you”. Den upplevelsen gjorde mig till den jag är i dag. Jag glömmer aldrig det.

claes

Foto: Privat

Missa inte: Svartzonkers unika tips – här ska du fiska i Sverige

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 16:46