Svartzonkers unika tips – här ska du fiska i Sverige

Claes ”Svartzonker” Claesson tipsar om några av sina bästa fiskeområden.

Oliver Beckman  |  Publicerad 2016-04-15 10:35  |  Lästid: 3 minuter

Furusund, Stockholms skärgård

Svartzonker: ”En ö i Stockholms skärgård med så mycket fiskevatten att det skulle ta en evighet att utforska allt. Här finns djupt vatten, grunt vatten, öar, skär, marer och vass att fiska i. Ett perfekt resmål för fiskelycka!”

Säsong: Året runt.

Typ av fiske: Spinnfiske, flugfiske och ismete.

Bo på: Furusunds värdshus är ett skärgårdsboende i sitt absoluta esse, blott ett stenkast från fiskevattnet där du lär tillbringa de flesta av dina lediga timmar. Boendet Marholmen finns även för den som vill ha möjligheten att lyxa till det med några spatimmar.

Ät på: Högmarsö krog är den charmiga skärgårdskrogen som ligger vid ett gammalt skeppsvarv fylld med skrot och annat bråte. Ofta fullbokat, ett klassiskt tecken på kvalitet. Blidö hamnkrog är ett annat toppenställe med fantastisk utsikt.

Västerviks skärgård

Svartzonker: ”Det bästa med att fiska i Västervik är att de har i stort sett alla typer av fiskevatten, från kristallklar ytterskärgård till mer grumligt marvatten. Här är fiskemöjligheterna också enorma – oavsett om du glider med båten under sommaren eller om du sitter och pimplar under vinterhalvåret.”

Säsong: Året runt.

Typ av fiske: Spinnfiske, mete och pimpelfiske.

Bo på: På Lysingsbadet finns både campingplatser och fina hus till uthyrning. Gränsö slott är en herrgård med egen golfbana, lyxiga spabehandlingar och restaurang med råvaror från lokala handlare.

Ät på: Guldkant är en restaurang som med sina sköna soffor, fina olivträd och bra vinutbud är värt ett besök om du är i trakterna. Restaurang Smugglaren är ett annat ställe inhyst i ett litet båthus med en liten, men välsmakande, meny.

Stockholms ström

Svartzonker: ”Här är det galet bra fiske och du fiskar lika bra oavsett om du står på land eller sitter i en båt, det är det speciella med det här stället. Förutom havsöring så är även abborre- och gösfisket grymt i Stockholms ström.”

Säsong: Maj–september.

Passar bäst för: Havsöringsfiske.

Typ av fiske: Spinnfiske, mete och flugfiske .

Bo på: Grand Hôtel är Grand Hôtel. Behöver vi säga mer? Hotell Örnsköld är annars ett bra ställe där vi på Café brukar inhysa våra

modeller i samband med fotojobb.

Ät på: Östermalms korvspecialist ligger en bit ifrån själva Strömmen, men är värt varje steg du behöver gå. Svartzonkers egen favorit?: En merguez med surkål i grillat bröd och het dressing.

Älvkarleby, Uppland

Svartzonker: ”Mitt bland sprängsten och vattenlaboratorier finns den här fiskesjön som kan vara helt magisk beroende på hur vattnet går i Dalälven för stunden. Men fiskeperioden är kort, så smid medan järnet är varmt och fiska i massor.”

Säsong: Maj–juli.

Typ av fiske: Spinnflugefiske, wobblerfiske och flugfiske.

Bo på: Älvkarleö herrgård ligger vid Dalälven i Uppland och är enligt sig själva ”omgiven av lugn och skönhet, långt ifrån stress och buller”. Låter meditativt. Annars finns Älvkarleby camping för den som vill ha ett lite mer spartanskt boende.

Ät på: Restaurang Kungsådran serverar både dagens lunch, festmåltider och trerätters finmiddag. Finns något för alla med andra ord. Dragon Gate är ett monsterbygge som än så länge kostat mer än det smakat, men väl värt ett besök för sin påkostade kitsch.

Luleälven

Svartzonker: ”Hit åker man kanske inte i första hand för att fiska rekordharrar, men det finns gott om harr, det kan jag lova. Enda nackdelen är att du sommartid får massvis med mygg och knott på köpet, vilket kanske inte alla uppskattar. Det bästa du kan käka här är förstås harren du själv fångat, tillagad över rykande enris.”

Säsong: Året runt (men går bäst när det är isfritt).

Typ av fiske: Flugfiske, mete och spinnfiske.

Bo på: Örnvik hotell ligger fridfullt vid kanten av Lule älv. De hyr ut både hotellsviter, stugor och campingplatser. Treehotel hyr i stället ut något så ovanligt som ufon, kabiner, kuber och fågelnästen.

Ät på: Sviker fiskelyckan så har Restaurang Kajen en terrass som under vår- och sommartider är ljuvlig att sitta på. Klubbvikens havsbad har en uteservering vid hamnen där de serverar bland annat stekt strömming.

Missa inte Cafés intervju med Claes Claesson: Så tog jag mig upp från botten

svartzonker2
Foto: Viktor Fremling
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:00