Hoppa till innehåll

Funkar det att frysa fett för att bli snyggare? – Café testar den omtalade behandlingen Coolsculpting

Café testar Coolsculpting
Joakim Almén

Café skickar sin mest nyfikna medarbetare för att testa om den icke-kirurgiska metoden Coolsculpting, där du – bokstavligen – fryser fett för att skulptera din kropp, verkligen fungerar.

Det var i april 2019 som det ringde till i inkorgen: ”Presslunch med Coolsculpting” löd mejlrubriken. Coolsculpting, vad? tänkte jag och öppnade mailet med viss nyfikenhet. ”Coolsculpting är en ledande icke-kirurgisk fettfrysningsbehandling som permanent avlägsnar fettceller och hjälper dig att forma kroppen”.

Efter att läst den, får man säga, intresseväckande meningen ”icke-kirurgisk fettfrysningsbehandling” svarade jag omedelbart och på ren impuls:

”Litet långskott här, men va fan jag provar: Jag är en hyggligt tränad 30-åring med kanske något kilo på magen som skulle kunna försvinna. Tror det skulle kunna bli ett intressant jobb om jag de facto provar Coolsculpting – och skriver om det.”

Jag tänker ändå att chansen att jag ska få genomföra fettfrysningsbehandlingen i princip är minimal. Jag har ju, om jag ska vara helt transparent, alldeles för lite fett på kroppen och jag är dessutom kille, som av alla gängse fördomar kring kosmetiska kroppsingrepp är den marknadsföringsmässigt nedprioriterade målgruppen av könen.

Men Coolsculpting fångade ändå mitt intresse – precis som den elektriska magtränarmackapären Abtronix gjorde när TV-Shop torgförde den hårt på den tiden man tittade på TV3 och ZTV. (Och jodå, en sån beställde jag som pre-pubertal barnmullig 13-åring till min mammas stora förtret).

Minns du TV-Shops Abtronix? Det gör Cafés digitala redaktör Joakim Almén som också ägde en, till hans lite mindre naiva mammas stora besvikelse, som 13-åring.

Efteråt googlar jag den icke-kirurgiska behandlingsmetoden: Aha, Anitha Clemence (då Schulman) har gjort det och verkar väldigt nöjd. Aha, man fryser alltså ner fettet under drygt 30 minuter med något typ av vakuummunstycke, Aha, det verkar inte alls göra speciellt ont. Aha, den är FDA (Food & Drug Administration)-godkänd* i USA. Aha, man skulpterar kroppen snarare än toksuger den, bokstavligt talat, på en massa fettvävnader som vid en klassisk 90-talsfettsugning. Ja men då så, skriv upp mig! Detta måste jag prova.

*FDA – Food and Drug Administration är ett statligt organ i USA som ansvarar för säkerhet och effektivitet för bland annat medicinsk utrustning. Det är den tyngsta säkerhetsklassificeringen man kan uppnå inom estetisk medicin. (Långt mer rigorös än CE-märkning inom EU).

Klipp till hösten 2019 och fettfrysningsbollen är i rullning. Coolsculpting vill nå ut med varumärket i större utsträckning till män och här kommer Café och därmed jag in i bilden. Perfekt. Jag bokas in på Electas klinik på Östermalm och får träffa den pigga behandlingsterapeuten Marie Thornberg Olofsson som berättar att hon var en av de allra första som utbildades inom Coolsculpting i Sverige 2011 och nu tillhör ”Coolsculptings selekterade Mastersgrupp av behandlare och läkare”. Nåt typ av jediråd för fettfrysning, alltså. Marie kan, Marie vet. Det känns tryggt.

Efter att ha fyllt i ett långt formulär om eventuella allergier och sjukdomar (ja, detta är såklart mycket noggrant – Coolsculpting är en seriös behandling) och svarat på ett frågebatteri om förväntningar så återstår den okulära besiktningen av det behandlingsområde jag vill frysa bort fettceller ifrån – magen. Nervöst tar jag av mig tröjan. Fan, fan, fan tänk om det faller på målsnöret nu, tänk om jag har för lite fett. Marie klämmer lite på magen och konstaterar med lugn stämma att det inte är några problem, samtidigt som hon säger att det är flera träningspersoner med redan låg fettprocent som använder Coolsculpting för ett sista finlir inför exempelvis athletic fitness-tävlingar.

Hon berättar också att det är fler och fler män som vänder sig till den allt mer populära fettfrysningsmetoden – och exemplifierar, troligtvis efter att ha sett mina tatueringar på armarna, med en trummis i ett svenskt rockband som med stor framgång fryst bort fett över brösten. Ett problemområde han hade mått dåligt över. Man får absolut tycka vad man vill om ingrepp som förändrar kroppen och att möjligheten finns bidrar till en osund kroppsfixering. Så kan det vara. Men det går också att vända på det: Om man, av olika anledningar, verkligen inte trivs med ett område på sin kropp – är det inte bra att man kan göra något åt det om man har svårt att kliva över tröskeln som innebär bättre kost och motion?

Själv är jag mest nyfiken. Och visst, jag är absolut över genomsnittet fåfäng eller, ja, åtminstone öppen med min fåfänga. Men framförallt är jag nyfiken, och nu har min nyfikenhet – och mitt arbete – tagit mig till en brits där ett munstycke med djävulsk kyla ska frysa ner mitt magparti till -11°C.

Känslan? Inte alls så märkvärdig som man kanske kan tro. Ungefär som att du håller en näve isbitar, men som inte smälter av din handflatas kroppsvärme, i 35 minuter. Isande kyligt i början, men kroppen och i det här fallet magen vänjer sig snabbt. Larmet (nåja) går istället när det är dags för munstycket att tas av efter 35 minuter. När det vakuumförpackade och ytterst nedfrusna magpartiet får frisk luft igen börjar blodet att cirkulera intensivt – samtidigt som behandlingsterapeuten Marie masserar det behandlade området med långsamma handrörelser. Det är en fullkomligt unik känsla och jag känner mig lätt groggy i några sekunder. Inte för att det gör ont, utan för att kroppen och huvudet inte riktigt vet hur den ska reagera när ett temporärförlamat område helt plötsligt får tillbaka livet och känseln. Nästa 35-minutersvända på högersidan av magen är en barnlek i jämförelse. Nu VET ju kroppen hur det känns.

Behandlingen avslutas och upplevelsen var… inte så farlig. Nu är det bara att vänta i tre-fyra månader på resultatet. Det ska sägas att området kring mage saknar viss känsel den första tiden. Under de första dagarna känns det som när ens hud återhämtar sig från en lättare brännskada orsakad av stekhet olivolja. Men det blir bättre. Och bättre. Och bättre. Efter drygt sex veckor känns det som att en fettfrysningsmaskin aldrig varit i närheten av min kropp. Puh, jag andas ut. Och visst fan är min mage lite plattare? Trots oförändrad träningsdos (tre gånger i veckan) och lika risig kost som alltid (varje dag).

Electas behandlingsterapeut Marie Thornberg Olofsson är Sveriges mest rutinerade Coolsculpting-proffs.

Drygt tre månader senare ses jag och Marie igen för uppföljning och – äntligen – fotografering av en efterbild. Jag tycker själv att resultatet är tydligt i Coolsculpting-behandlingens favör – och då inte bara för att en mörkare hudtonsnyans från två veckors solsemester utomlands under början av 2020 dröjt sig kvar. Jag tycker verkligen att det är klar skillnad.

Men jag vill ju ha bekräftelse från behandlingsterapeuten Marie också: VISST SYNS DET?! SNÄLLA SÄG ATT DET SYNS. Jag ställer mig på vågen. Satan också, jag väger ju 1,5 kilo mer än vid behandlingsstarten – hur är det möjligt? Sen: av med tröjan för en okulär post-behandlingsbesiktning. Och jodå, visst är det skillnad trots min lätta viktuppgång. Magen är betydligt plattare och den tidigare undangömda magmuskulaturen syns i större utsträckning. Marie bekräftar min känsla och verkar själv nöjd.

Så för att avrunda jobbet är svaret på den inledande rubrikfrågan ”Funkar det att frysa fett för att bli snyggare?” alltså uppenbarligen ett ja.

Några dagar efter att jag skrivit klart texten ringer det till i inkorgen. Det är Marie, som läst texten innan den publicerats:

”Tack för ditt förtroende, för de otroligt fina orden, och för att du vågade lägga din fettdepå i mina händer”.

FAKTA: Det här är Coolsculpting

VAD?
Cryolipolys, en icke-kirurgisk fettminskningsmetod som direkt översatt betyder fettcellsdöd via frysning. Varje individ har från vuxen ålder ett fast antal fettceller som man endast kan reducera permanent genom cryolipolys, eller vid ett kirurgiskt ingrepp som fettsugning. Våra fettdepåer förändras över tid: Med ålder, livsstilsförändringar, graviditet, hormonella förändringar. Vid viktminskning blir fettcellerna mindre, men antalet fettceller förblir detsamma. Efter behandling med Coolsculpting reduceras antalet fettceller på det behandlade området permanent.

HUR?
Under en Coolsculpting-behandling kyls fettcellerna under huden ned (Cryolipolys) till en temperatur på -11 til -13°C. Det är endast den subcutana vävnaden som Coolsculpting kommer åt genom behandlingen – det så kallade nypbara fettet. Alltså inte det viscerala fettet som ligger innanför bukhinnan och omger kroppens organ. Det viscerala fettet kommer man däremot enklare åt genom kost och motion. Det som sker under cryolipolysen är att Coolsculpting skapar en kontrollerad skada på fettcellerna, vilket leder till en naturlig celldödsprocess – apoptosis. I samband med detta skapas en inflammationsprocess i det behandlade området och kroppens immunförsvar går in och ”städar upp” de skadade fettcellerna, som i sin tur transporteras ut den naturliga vägen. Detta är inget främmande för kroppen då denna process konstant pågår i vårt immunförsvar.

HUR SÄKERT ÄR DET?
Coolsculpting är den enda Cryolipolys-tekniken på marknaden som har FDA-godkännande. Fram till idag är över åtta miljoner behandlingar utförda världen över. Coolsculpting äger också patentet freeze-detect-teknologin som är unikt för just CoolSculpting. Tekniken innebär att under behandlingens gång mäter munstycket samtidigt temperaturen på vävnaden som behandlas. Detta för att säkerställa att temperaturen blir så pass låg i området så att fettcellerna faktiskt tar permanent skada, men främst för att den även känner av om omkringliggande vävnad skulle indikera på att den ej tolererar kylan. Skulle det inträffa så startar ett säkerhetssystem och maskinen stänger automatiskt av kylan. Coolsculpting kan därav ej orsaka skada på hudstrukturen.

VILKA OMRÅDEN KAN BEHANDLAS?
Coolsculpting kan behandla haka, ”kärlekshandtag”, mage, bröst (på män), insida- och utsida lår, ”bh-fett” och armar.

VAD KAN MAN FÖRVÄNTA SIG FÖR RESULTAT?
Genomsnittligt 25-30 % av antalet behandlade fettceller försvinner permanent efter en behandling. Det tar upp till 3-4 månader innan man uppnår slutligt resultat. Däremot går det redan efter åtta veckor att se resultat av behandlingen.

KONSULTATION INNAN BEHANDLING = A OCH O:
Behandlingsterapeuten går tillsammans med kunden igenom kundens förväntningar, förhoppningar och förutsättningar, samt en noggrann medicinsk anamnes. Dels så görs en bedömning om kunden är en lämplig kandidat för Coolsculpting och en noggrann dokumentation av nuläget utförs genom fotografering så att resultatet kan bedömas så objektivt som möjligt vid återbesöket.

VAD KOSTAR COOLSCULPTING?
Från 4 900 kronor och uppåt. Se priser och mer info på Clinic N.VY:s hemsida här.

VAR UTFÖR DU EN COOLSCULPTING-BEHANDLING?
Nordens mest erfarna Coolsculpting-behandlare finner du på Electa i Helsingborg eller på den nyöppnade systerkliniken Clinic N.VY i Malmö. Clinic N.VY öppnar också inom kort i Stockholm.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.