Hoppa till innehåll

12 orsaker till håravfall – som går att göra något åt

Nanna von Knorring

Män som blir tunnhåriga blir det oftast av genetiska skäl, men det finns också andra anledningar till tunnhårighet som vi faktiskt kan göra något åt.

Grovt räknat har runt 3o procent av alla 30-åriga män någon form av håravfall, och i snitt hälften av alla 50-åringar. Men varför tappar vi egentligen hår, och kan vi göra något åt det?

Håravfall är genetiskt, men vårt leverne kan till viss del spela in i hur mycket hår vi tappar, och hur snabbt. Ett hälsosamt hår är beroende av en välbalanserad kost med vitaminer, nyttiga fetter och protein. Livsförändringar kan även speglas i håret, exempelvis vid stress och näringsbrist. Ibland kan håravfallet handla om något permanent, men det finns flera tillfällen då det rör sig om något tillfälligt som går att lösa.

Här är några av de vanligaste orsakerna till håravfall – som kan gå att göra något åt.

1. Psykisk stress
Det är vanligare att håravfall triggas igång av fysisk stress, men även psykisk stress kan driva på utvecklingen. Om du förlorar någon nära eller går igenom ett uppbrott kan stressen påskynda håravfall, skriver Health magazine. Eftersom fysisk och psykisk stress ofta är något som går över så gör även perioden av håravfall det.

2. För mycket A-vitamin
Om du får i dig för mycket A-vitamin kan det orsaka håravfall, enligt The American Academy of Dermatology. Se över doserna i dina kosttillskott och rådgör med en läkare om du har svårt att balansera rätt mängd vitaminer. När du får i dig en lagom dos A-vitamin bör håret återgå till att växa normalt igen.

3. För lite protein
Om du får i dig för lite protein kan det leda till att hårväxten saktas ner eller stannar av, enligt The American Academy of Dermatology. Påverkan på håret kan komma så sent som två till tre månader efter att du trappar ner mängden protein i din diet och motverkas genom att öka intaget av protein, oavsett om du får det från animalier eller från växtriket.

4. Fysisk stress
Fysisk stress, trauman i form av olyckor och sjukdomar som stressar kroppen kan orsaka tillfälligt håravfall. Det beror på att en chock och fysisk stress kan rubba hårets naturliga livscykel, vilket i sin tur kan leda till att du tappar mer hår än vanligt. Håravfallet kan komma så sent som tre till sex månader efter en olycka, enligt Health magazine, men håret återgår till att växa normalt så fort kroppen återhämtar sig.

5. Alopecia
Alopecia är en autoimmun sjukdom som leder till att kroppens eget immunförsvar attackerar hårcellerna och låter håret falla av. Det finns tre stadier av sjukdomen: Alopecia areata som ger håravfall fläckvis, Alopecia totalis som innebär avsaknad av hår på huvudet och Alopecia universalis som innebär total avsaknad av kroppsbehåring. Sjukdomen går ofta i skov och kan ibland behandlas med steroider.

6. Anemi
Anemi, även kallat blodbrist beror ofta på järnbrist. Anemi kan bland annat leda till trötthet, huvudvärk och håravfall, men går oftast att lösa relativt enkelt. Om du misstänker att du har blodbrist ska du söka hjälp på en vårdcentral för att få rätt behandling.

7. Brist på B-vitamin
Brist på B-vitamin är relativt ovanligt, men kan orsaka håravfall. Om du tappar hår på grund av vitaminbrist går det enkelt att motverka genom att öka intaget av rätt vitaminer med en bättre kost eller kosttillskott. B-vitamin finns bland annat i fisk, kött och grönsaker som är rika på stärkelse.

8. Läkemedel
Läkemedel som antidepressiva, blodförtunnande och cellgifter kan trigga igång håravfall. Om du tror att håravfallet beror på dina mediciner bör du prata med din läkare som kan se över ifall det går att ändra på doserna eller ifall det finns andra läkemedel som inte har samma bieffekt.

9. Åldrande
Okej, just den här punkten är svår att göra något åt. Såväl män som kvinnor kan få tunnare hår när de åldras. Experter vet inte exakt vad det beror på och har ingen lösning på det heller, förutom att ta hand om sin hälsa och sitt hår.

10. Plötslig viktnedgång
En plötslig och stor viktnedgång kan trigga håravfall och leda till tunt hår. Det beror på att en stor förändring i vikten är ett slags fysiskt trauma för kroppen, även om viktnedgången kan vara något positivt för din hälsa. Så länge du äter mångsidigt och lever hälsosamt så kommer ditt hår att återhämta sig inom loppet av ett halvår, menar dermatologen Mark Hammonds som Health pratat med.

11. Hypotyreos
Hypotyreos beror på att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner, något som kan leda till trötthet, koncentrationssvårigheter och håravfall. Om du misstänker att du har hypotyreos eller har en svullen sköldkörtel bör du kontakta vården. Hypotyreos behandlas ofta hela livet med hjälp av läkemedel.

12. Hårstyling
Om du ofta stylar ditt hår och använder produkter som sliter på håret kan det leda till tunnare hår på sikt. En tight tofs, även kallad ”man bun”, varma stylingverktyg och starka kemikalier påverkar såväl hårkvaliteten som hårsäckarna. Försök begränsa användningen av stylingverktyg och slitsamma metoder om du är orolig att det påverkar ditt hår.

Missa inte heller dessa vanliga myter om håravfall, eller expertens tips på metoder som faktiskt fungerar för att minska håravfall

Källa: Vårdguiden

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.