Corona-”munskydd” för bilar är tydligen en grej nu

Munskydd för bilar och en Honda Civic Type R

Japanska Honda har tagit fram ett kabinfilter som fångar upp och dödar coronaviruset i bilen. Snart blir det ännu säkrare att åka bil.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2021-01-12 11:00  |  Lästid: 2 minuter

Från och med den 7 januari är det krav på munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken i Sverige. Och världen över har människor varit påhittiga och skapat sina egna munskydd i alla möjliga former. Om du är sugen på att skaffa dig ett snyggare munskydd än Apotekets sterila historia har Café ryckt ut i konsumentupplysningens tjänst och listat ett större gäng ansiktsmasker som fixar stilen här. Men ”munskydd” går – uppenbarligen – att applicera på annat än människor. Nu har det japanska bilföretaget Honda tagit ett steg närmre någon slags säkrare värld och utvecklat ett coronaskydd för bilen.

Masken, som de valt att döpa till Kurumask, är bilens egna munskydd. Uppfinningen är tillverkad för att passa över ditt befintliga kabinfilter och har en yta som består av miljontals mikro-zink-fosfat-taggar, som fångar upp och dödar coronaviruset. Taggar brukar inte rimma speciellt bra med beröring, men faktum är att denna är mjuk när man drar fingret över masken. Så du behöver inte oroa dig att bli stucken av coronaviruset.

Foto: Honda

Masken är framtagen vid Kitasato Research Center for Environmental Science och enligt Honda skulle masken skulle egentligen ha tagit flera år att utveckla – men på grund av den rådande pandemin kunde projektet påskyndas, skriver High Snobiety. Prislappen för munskyddet landar på cirka 540 svenska kronor och masken kan ta bort hela 99,8 procent av luftburna covid-19-droppar på ungefär 15 minuter. Munskyddet håller i dryga 15 mil. Men! Det är inte bara coronaviruset den skyddar mot, den stoppar även andra virus att ta sig in.

Virusdropparna som flyter i bilens interiör fångas upp av luftcirkulationen inne i luftkonditioneringen. Det skadar det fångade viruset med en speciell ytform och minskar viruset. Foto: Honda

För närvarande är masken endast kompatibel med deras modell N-Box, som förövrigt kanske är den fulaste bilen som finns, och säljs endast i Japan. Så småningom är det tänkt att andra bilmodeller ska kunna använda sig av filtret.

Honda N-Box – en vansinnigt ful bil. Foto: Getty
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad för 24 hours sen