Hoppa till innehåll

Crambys klimatmat: dag 8

När vi rensade stugan i helgen hittade vi såklart en massa gammal utgången mat i skafferi och kylskåp. Nu vet jag såklart att jag borde ha kokat buljong på alla gamla ostskalkar eller gjort en pesto på knäckebröd och en förpackning fryst dill från 2008. Men jag kände mig lite förkyld och pallade helt enkelt … Continued

När vi rensade stugan i helgen hittade vi såklart en massa gammal utgången mat i skafferi och kylskåp. Nu vet jag såklart att jag borde ha kokat buljong på alla gamla ostskalkar eller gjort en pesto på knäckebröd och en förpackning fryst dill från 2008. Men jag kände mig lite förkyld och pallade helt enkelt inte. Och, om man ska vara ärlig, så kan jag ibland vara osakligt sjåpig när det kommer till utgången mat. Jag kan äta grillad ringmuskel på gatan i Xian men få torrhulkningar av två dagar gammal mjölk. Det är det som är det sköna med projekt #sorteramatresten, att man inser att det är inte hela världen om man är lite mänsklig och slänger ett paket maizena som gick ut 1997 då och då. Den kan göra nytta ändå!

Jag hade också tänkt laga lite superklimatsmarta musslor, havets Greta Thunbergs. Men på grund av förkylningen kände jag att behöver man något snabbt, enkelt och moffigt. Mitt absolut bästa snabbrecept hittar ni i min bok Japansk grillning och den baseras på ett av den amerikanska tidningen Bon Appetits absolut mest lagade recept någonsin: Kimchi Udon. Umamispäckad kimchi steks i smör och slungas sen med udonnudlar (udong på koreanska) lite som man gör en italiensk pasta. Sjukt moffigt, en perfekt snabb vardagsrätt och ganska klimatsmart tror jag, i alla fall om du gjort kimchin själv. Använder du köpekimchi rekommenderas den sort du hittar i kyldisken i asiatiska mataffärer. Passa då också på att plocka upp en bytta gochujang, en koreansk chilipasta som är gott till det mesta och som man alltid bör ha hemma

Kimchi Udon

 • 4 personer
 • Ca 3 dl grovhackad kimchi 
 • 50 g smör 
 • 2 msk gochujang, koreansk chilipasta
 • 2–3 msk extra juice från kimchi 
 • 1 dl kyckling- eller grönsaksbuljong 
 • 500 g färska udonnudlar 
 • 4 äggulor 
 • 1 msk rostade sesamfrön 
 • 2 salladslökar, finskivade 
 • salt

Stek kimchin i smöret i stekpanna på medelvärme några minuter. Rör i gochujang, lite extra kimchijuice och buljong och koka ihop till en härlig sås. Smaka av med salt.

Koka udonnudlarna enligt instruktionerna på paketet. Rör i de kokta nudlarna i pannan med kimchisåsen och låt dem koka samman som hastigast som om du gjorde en italiensk pastarätt.

Lägg upp på tallrikar. Toppa med 1 rå äggula, sesamfrön och salladslök. 

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.