Då har hyllade Göteborgskollektivet KonstAB första långfilm premiär

Konst AB långfilmsdebut

KonstAB:s långfilmsdebut ”Vernissage hos Gud” beskrivs som ”Da Vinci-koden på LSD”.

Joakim Almén | Foto: Pressbild  |  Publicerad 2023-02-09 10:34  |  Lästid: 2 minuter

Göteborgskollektivet KonstAB gjorde sig ett namn inom kultursektorn redan 2015 när Ossian Melin, Filip Alladin och Anton Hellström drev det populära sketchkontot @olikapersoner på Instagram. Sedan dess har man bland annat agerat musikvideoregissörer och satt upp flera hyllade teaterföreställningar, där den senaste var den omtalade Shakespeare-uppsättningen Stormen som spelades på Göteborgs Stadsteater och Dramaten.

Nyligen vann deras kortfilm Jörgen Hyltes svåger publikens pris i tävlingskategorin Startsladden, Europas största kortfilmspris, på Göteborgs filmfestival. Nu är kollektivet aktuella med deras första långfilm. Vernissage hos Gud är en uppgörelse med konstens existentiella kris och samtidigt en hyllning till ”det okommersiella flummandet”.

Hyllat konstnärskollektiv.

KonstAB själva beskriver deras långfilmsdebut för ”Da Vinci-koden på LSD”, en de onda mot de goda-saga i naivistisk Äppelkriget-anda”.

Filmen – med Magnus Krepper, Isabelle Grill och Lisa Lindgren i rollistan – är en reaktion på att konsten idag är, som de själva säger, under attack. Eller genomgår en existentiell kris.

”Särskilt för den yngre generationen har konstnärskap i hög grad kommit att handla om att få göra ett företagssamarbete eller att bli sponsrad”, säger Ossian Melin, en av KonstAB:s grundare och tillsammans med Filip Aladdin regissör av filmen.

Även om filmen har en agenda pekar den inte med hela handen.

”Det skulle bli helt ointressant, i så fall kan man lika gärna skriva en debattartikel. Filmen är ju också en hyllning till det okommersiella flummandet – den dåliga konsten, nonsenskonsten, den olönsamma konsten”, säger Ossian Melin.

KonstAB:s långfilmsdebut Vernissage hos Gud har premiär 17 mars och distribueras av Plattform Produktion.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-09 10:35