Så fixar du whisky-inlagda kräftor enligt Edin Dzemats recept

Trött på klassiska kräftor och tillbehör? Kändiskocken Edin Dzemat har tagit fram tre goda och spännande recept med karibisk touch.

Rose-Marie Söderlund  |  Publicerad 2018-08-21 16:18  |  Lästid: 2 minuter

Inför årets kräftsäsong har kocken Edin Dzemat, känd från bland annat Noma i Köpenhamn, svenska kocklandslaget och Kockarnas kamp, tagit fram ett helt nytt kräftkoncept i samarbete med Tullamore D.E.W.

Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien får du en spännande twist på din kräftskiva

– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen, säger Edin Dzemat i ett pressmeddelande.

Edin Dzemats karibiska kräftskiva.

Edin Dzemats karibiska kräftskiva.

Karibiska kräftor med whisky

2 ½ liter vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
20 g spansk körvel
50 g citrongräs
2 dl Tullamore D.E.W.

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor gryta.
Koka upp vatten, whiskey, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta.
Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten.
Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet.
Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen.
Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp.
Låt kräftorna kallna i lagen.

Karibisk sallad.

Karibisk sallad.

Karibisk sallad

300 g lila spetskål
100 g skivad och skalad ananas
2 röda paprikor
2 cl citronsaft av lime
50 g strimlad vårlök
färsk koriander

Gör så här:

Strimla alla grönsaker fint.
Skär ner ananasen i tunna skivor.
Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.

Chilimajonnäs

3 äggulor
3 teskedar senap
3 teskedar vitvinsvinäger
8–10 dl matolja
1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak
salt

Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger.
Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder.
Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen.
Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin.
Avsluta med att smaka av med salt.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish (nr 82239-01) kostar 369 kr och har en alkoholhalt på 43 %.

[newsletter]

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Dela på Facebook
Tweeta