Därför är böcker bättre än telefoner innan du ska sova

Kollar du på mobilen eller läsplattan innan du ska sova? Forskning säger att det är mycket bättre med böcker!

Joel Linde  |  Publicerad 2016-03-03 14:45  |  Lästid: < 1 minuter

Många tycker om att läsa någonting innan det är dags att sova. Vissa föredrar en bok i traditionellt format, medan andra hellre läser något i mobilen eller på en läsplatta. Men ditt val gör stor skillnad för hur bra din sömn blir.

en studie från Penn state university framgår det att de som läser från digitala enheter störs mer i sin sömn än de som läser traditionella böcker.

Forskare menar att det är det blå ljuset i plattorna och telefonerna som stör nivåerna av sömnhormonet melatonin. Ljuset som lyser från skärmarna direkt in i våra ögon kan lura våra hjärnor att tro att det är dag, vilket gör oss piggare, på samma sätt som vi ofta vaknar av ljuset på morgonen.

Studien visade dock inte att de som läste från skärmar sov mindre, utan snarare bara sämre. De deltagare i studie som läst från skärm rapporterade att de var sömnigare och mindre alerta dagen efter i större utsträckning än de som läste vanliga böcker.

Med andra ord finns det goda anledningar att hålla sig till gamla traditionella böcker ett tag till, åtminstone om du vill sova så bra som möjligt.

Källa: Time magazine

Gilla gärna Café för mer sånt här!

 
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 11:13