Därför bakar alla bananbröd helt plötsligt

Instagram har gått bananas. Från ingenstans bakar alla bananbröd.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2020-04-21 13:54  |  Lästid: 2 minuter

Samtidsmänniskans vägar äro outgrundliga. I takt med att allt fler håller sig hemma har en oväntad trend skådats på sociala medier: Plötsligt bakar alla bananbröd.

Alla har vi våra olika sätt att hantera kriser, men de flesta av oss går vanligtvis igenom fyra faser: Chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen. I svallvågorna av den rådande coronapandemin kan vi nu lägga till ytterligare ett steg – bananbakningsfasen.

När det inte längre går att visa upp det där krispiga Aperol Spritz-glaset från en uteservering på Amalfikusten, den eventuellt utslitna på väg-bilden på flygplansvingen eller ens den där fina kameraåkningen över restaurangbordet när entrecôten precis är avslutad och servitören landar ett par nygräddade hotshots framför ett jublande kompisgäng – well, då signalerar man tydligen status genom att baka bananbröd.

Bananbrödet gör succé i oroliga tider. Foto: Getty Images

Enligt Google är bananbrödet det mest eftersökta receptet världen över (följt av pizzadeg, fattiga riddare och chokladkaka) och ska man tro den brittiska matjournalisten och kokboksförfattaren PJ Hamel beror det på att människor söker tröst i just bakning.

"Anledningen till att folk bakar så mycket just nu är att de är hemma och är rädda och vill känna trygghet", säger hon till BBC.

Receptet är enkelt och en av anledningarna till dess ökade popularitet är troligtvis att många storhandlat inför en stundande lockdown och därför fått mat som passerat bäst före-datum. Bananbröd görs nämligen bäst på övermogna bananer.

Bananbröd görs bäst på mogna bananer. Foto: Getty Images

Bli en del av folkrörelsen och baka ditt eget bananbröd, här med ett recept lånat av våra förlagskollegor på Icakuriren.

Du behöver:

2 st ägg.

1 dl brun farin.

0.5 dl honung.

3 st bananer (mogna, mosade).

2.5 dl grahamsmjöl.

2 dl vetemjöl.

1 tsk vaniljsocker.

1 tsk kanel.

1 tsk bikarbonat.

1 dl valnötter.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smörj och bröa en avlång bakform, 1,5 liter. Vispa ägg och farin pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt honungen och de mosade bananerna.

3. Blanda de båda mjölsorterna, vaniljsocker, kanel och bikarbonat. Rör ner det i ägg- och banansmeten. Tillsätt nötterna.

4. Häll smeten i den smorda formen och grädda i nedre delen av ugnen, 40-50 minuter.

5. Låt brödet vara kvar i formen ca 5 minuter innan det stjälps upp på galler och får svalna.

Viktigast av allt:

Glöm inte att lägga ut resultatet på Instagram.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-21 14:14