Därför behöver dagens ungdom lumpen mer än någonsin

"Äntligen!," sa många vuxna när lumpen återinfördes. "Fy fan!," sa många ungdomar när de fick samma besked. Vi säger: Lugn, lumpen kommer göra er gott!

Joel Linde  |  Publicerad 2017-03-03 14:28  |  Lästid: 2 minuter

Oj vad vi lärde oss saker i lumpen. Att arbeta i grupp, att göra saker vi inte ville, att ta hand om varandra – och att ha tråkigt. 

För visst finns det saker som lockar mer än ett år i lumparskogarna, men är inte sanningen också att ingen generation har behövt göra lumpen mer än dagens ungdom?

Här är sex tecken som tyder på det.

1. Unga är skadligt otränade

Kalle Zackari Wahlström bevisade med sitt program Gympaläraren att dagens unga är fatalt otränade. Vi snackar alltså benskörhet redan i tonåren på grund av ohälsosamt leverne. Det tar lumpen hand om.

2. Unga har ihjäl sig själva – med telefoner

Detta är naturligtvis ingenting att skämta om, men faktum är att hundratals människor (läs ungdomar) har omkommit när de har jagat den perfekta selfien. I lumpen får de annat att jaga.

3. Unga startar upplopp – p.g.a. Instagram

2012 gjorde flera hundra personer upplopp i Göteborg efter att två tjejer, 15 och 16 år gamla, hade hängt ut andra ungdomar som de ansåg var ”slampiga” på Instagram. I lumpen blir sociala medier sekundärt.

4. Unga är de mest bortskämda – någonsin

Forskning visar att 90- och 00-talister är de mest bortskämda någonsin. De är den rikaste generationen och de har haft större valmöjligheter än någon annan generation, samtidigt som curlande föräldrar eliminerar allt motstånd. I lumpen kommer de stöta på motstånd.

5. Unga har massor av rättigheter – men inga skyldigheter

En 16-åring skrev en debattartikel i svensk dagspress där hon starkt motsätter sig återinförandet av värnplikten. Ett av argumenten var: ”Återinförandet av värnplikt är ett slag i magen för alla oss ungdomar, födda 1999-2000, som ser fram emot ett sommarlov jobbandes vid cafékassan eller ett ledigt lov vid stranden.” I lumpen kommer de inse att ett samhälle är större än människors rätt till strandresor.

6. Unga förväntar sig mer av livet än vad de får

Överläkaren, psykiatern och författaren David Eberhard har skrivit boken ”Hur barnen tog makten”. Han menar att barn och unga inte har några krav på sig i skolan längre, att de får bestämma hemma och att de först i vuxenlivet får möta alla krav och svårigheter på samma gång. ”Det är lätt att bli besviken om man förväntar sig mer av livet än vad man får,” säger han till Expressen. I lumpen kommer de lära sig att hålla förväntningarna låga.

De är också de smartaste – någonsin

Samtidigt blir människan bara smartare och smartare. ”Sedan man införde IQ-test för 60 år sedan har medel-IQ ökat med tre enheter per decennium. Så det man kan vara helt säker på som förälder är att ens barn är smartare än en själv,” säger David Eberhard, psykiater och författare. Så ut och använd era stora hjärnor i rikets tjänst nu!

Skämt åsido, Cafés chefredaktör Jonas Terning, före detta lumpare och numera cv-bläddrande arbetsgivare, skriver så här i sin krönika:

”Akademiska examen i all ära, men det jag framförallt letat efter är erfarenhet. Att ha gjort någonting – vad som helst – är alltid bättre än att inte ha gjort någonting alls. Och den som varit runt på flera olika platser, i olika miljöer, med olika typer av människor, är garanterat bättre rustad för framtidens gigstyrda arbetsmiljöer.”

Lycka till i lumpen!

Mer om värnplikten:

Krönika: ”Det finns en sak som är sämre än att göra lumpen”

”Jag gjorde lumpen – och blev en bättre människa än du”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-31 16:51