Annons

”Jag gjorde lumpen – och blev en bättre människa än du”

Lumpen återinförs. Cafés Joel Linde kunde inte vara gladare.

Joel Linde
Foto Pärlefalk Media
”Jag gjorde lumpen – och blev en bättre människa än du”

Det blir en riktig kanonstart för förslaget att återinföra lumpen. Under torsdagen kommer beslutet om att införa den allmänna värnplikten klubbas igenom. 2018 ska 5000 ungdomar börja i den nya värnplikten, eller lumpen som alla riktiga lumpare säger.

Annons

Själv kröp jag genom leran 2007 vid Livgardet i Stockholm för att komma ut på andra sidan en bättre människa. Tror ni mig inte? Här är 13 saker man måste ha gjort lumpen för att förstå på riktigt.

Gilla Cafe.se på Facebook

1. Du kan hålla ordning PÅ RIKTIGT

latrin lumpen

Efter varje muck (alltså när lumpare släpps ut i det fria igen) berikas det svenska rättsväsendet (nåja) med horder av testosteronstinna ordningshållare. Vi gick ut i världen efter muck med vetskapen att vi motsvarade ungefär trafikpoliser i auktoritet och kompetens. Eller åtminstone väktare och ordningsvakter.

2. Du kan packa PÅ RIKTIGT

kalsonger-lumpen

Efter lumpen har jag aldrig haft några problem med compact living (eller något annat heller för den delen – jag hade ju gjort lumpen!). Jag visste hur man rullar ihop sockor för minimal platsåtgång (i stridspackningen förvaras de givetvis inuti snuskburken, eller ”matlådan”) eller hur t-shirtar och kalsonger viks till perfekta rektanglar. En lumpare fixar!

3. Du kan raka dig PÅ RIKTIGT

dusch-lumpen

Fick du också höra historien om killen som fastnade med skägget i luftvärnskanonen och fick hakan avryckt? Det var med den som den minutiösa kroppsvården motiverades, som även innefattade skalad hjässa (eftersom håret som bekant även är en hälsofara och bakteriehärd), renrakad haka och maniskt skrubbande med världens mest effektiva duschtvål, Marlén.

4. Du kan prata PÅ RIKTIGT

stab lumpen

I lumpen kretsar livet kring två saker: uppgifter och lösningar. För att gå från uppgift till lösning så fort som möjligt skalar lumpare därför bort alla icke nödvändiga ord. Min egen löjtnant gav så tydliga order att ordern i sig löste uppgiften.

5. Du kan hålla tider PÅ RIKTIGT

uppstallning lumpen

Civila kommer aldrig förstå hur det känns där inne, djupt under fältjackan, när tiden börjar rinna ut innan uppställning och du inte är färdig med dina uppgifter. Ska du fuskbädda sängen och chansa på att sergeanten inte märker något eller kör du ända in i kaklet och håller tummarna för att han är hård i magen och blir en minut sen? Konsekvenserna av en felbedömning vill du aldrig någonsin behöva tänka på igen.

6. Du kan städa PÅ RIKTIGT

stada lumpen

Endast efter att du ”belönats” med jägarvila i 30 minuter för ”dålig städning” kan du förstå vikten av att hålla området bakom dina rektangelvikta t-shirtar på hyllan i garderoben polerad till den grad att det inte finns en enda dammpartikel kvar som kan fästa vid en svettig fingertopp som dras mot ytan.

7. Du kan äta PÅ RIKTIGT

mat lumpen

Lärdom nummer ett är att mat inte behövs för att kunna utföra uppgifter. Lärdom nummer två är att vi äter mat för att kunna fokusera bättre på att hitta lösningar. Andra lärdomar inkluderar att äta på två minuter, att äta gående, stående och sovandes samt att knäckebröd är en lyx som få människor förtjänar.

 

Det speciella lumpen-lingot och 5 andra saker vi lärde oss i lumpen – klicka på nästa sida!

1 2

Annons

Dela (14)
Tweeta

Annons


Laddar