”Jag gjorde lumpen – och blev en bättre människa än du”

Lumpen återinförs. Cafés Joel Linde kunde inte vara gladare.

Joel Linde | Foto Pärlefalk Media  |  Publicerad 2016-09-28 16:17  |  Lästid: 4 minuter

Det blir en riktig kanonstart för förslaget att återinföra lumpen. Under torsdagen kommer beslutet om att införa den allmänna värnplikten klubbas igenom. 2018 ska 5000 ungdomar börja i den nya värnplikten, eller lumpen som alla riktiga lumpare säger.

Själv kröp jag genom leran 2007 vid Livgardet i Stockholm för att komma ut på andra sidan en bättre människa. Tror ni mig inte? Här är 13 saker man måste ha gjort lumpen för att förstå på riktigt.

1. Du kan hålla ordning PÅ RIKTIGT

latrin lumpen

Efter varje muck (alltså när lumpare släpps ut i det fria igen) berikas det svenska rättsväsendet (nåja) med horder av testosteronstinna ordningshållare. Vi gick ut i världen efter muck med vetskapen att vi motsvarade ungefär trafikpoliser i auktoritet och kompetens. Eller åtminstone väktare och ordningsvakter.

2. Du kan packa PÅ RIKTIGT

kalsonger-lumpen

Efter lumpen har jag aldrig haft några problem med compact living (eller något annat heller för den delen – jag hade ju gjort lumpen!). Jag visste hur man rullar ihop sockor för minimal platsåtgång (i stridspackningen förvaras de givetvis inuti snuskburken, eller ”matlådan”) eller hur t-shirtar och kalsonger viks till perfekta rektanglar. En lumpare fixar!

3. Du kan raka dig PÅ RIKTIGT

dusch-lumpen

Fick du också höra historien om killen som fastnade med skägget i luftvärnskanonen och fick hakan avryckt? Det var med den som den minutiösa kroppsvården motiverades, som även innefattade skalad hjässa (eftersom håret som bekant även är en hälsofara och bakteriehärd), renrakad haka och maniskt skrubbande med världens mest effektiva duschtvål, Marlén.

4. Du kan prata PÅ RIKTIGT

stab lumpen

I lumpen kretsar livet kring två saker: uppgifter och lösningar. För att gå från uppgift till lösning så fort som möjligt skalar lumpare därför bort alla icke nödvändiga ord. Min egen löjtnant gav så tydliga order att ordern i sig löste uppgiften.

5. Du kan hålla tider PÅ RIKTIGT

uppstallning lumpen

Civila kommer aldrig förstå hur det känns där inne, djupt under fältjackan, när tiden börjar rinna ut innan uppställning och du inte är färdig med dina uppgifter. Ska du fuskbädda sängen och chansa på att sergeanten inte märker något eller kör du ända in i kaklet och håller tummarna för att han är hård i magen och blir en minut sen? Konsekvenserna av en felbedömning vill du aldrig någonsin behöva tänka på igen.

6. Du kan städa PÅ RIKTIGT

stada lumpen

Endast efter att du ”belönats” med jägarvila i 30 minuter för ”dålig städning” kan du förstå vikten av att hålla området bakom dina rektangelvikta t-shirtar på hyllan i garderoben polerad till den grad att det inte finns en enda dammpartikel kvar som kan fästa vid en svettig fingertopp som dras mot ytan.

7. Du kan äta PÅ RIKTIGT

mat lumpen

Lärdom nummer ett är att mat inte behövs för att kunna utföra uppgifter. Lärdom nummer två är att vi äter mat för att kunna fokusera bättre på att hitta lösningar. Andra lärdomar inkluderar att äta på två minuter, att äta gående, stående och sovandes samt att knäckebröd är en lyx som få människor förtjänar.

8. Du kan sova PÅ RIKTIGT

sova lumpen2

Liksom mat är sömn tydligen ingenting vi faktiskt behöver, det är något lata människor gör för att det är ”skönt”. Andra lärdomar inkluderar att sova på två minuter, att sova gående, stående och ätandes. Även: sova på stenar, sova instängd i skåp och somna när någon sitter på dig.

9. Du kan ord PÅ RIKTIGT

Bassar i poplinbyxor.

Bassar i poplinbyxor.

Innan du ryckte in hade du ingen aning om vad en persedel, tross eller poplin var – och då vågade naturligtvis aldrig fråga någon om det. Men nu vet du – och samtalen med mor- och farföräldrarna flyter på bättre än någonsin.

10. Du kan göra utan att tänka PÅ RIKTIGT

plikttrogen lumpen

”Inga jävla egna initiativ” får du ofta höra när du gör lumpen. Varför då, tänkte vi först, och gjorde något som verkade smart. Det vi inte visste då var att INGENTING av det vi gjorde utan en order var smart.

11. Du kan gå PÅ RIKTIGT

marschera lumpen

I lumpen fick vi gå i tre veckor i sträck. Vi fick ingen mat eller vatten. Eller sömn. Vi simmade genom träskmarker med 170 kilo packning på ryggen. Oj förlåt, nu svamlar jag igen. Hur som helst, jag tänker aldrig erkänna att någon sträcka är för lång för att gå.

12. Du kan stå PÅ RIKTIGT

hogvakt-lumpen

Om du fått en krona för varje gång en officer skrikit ”sträck på er” hade du minst dubblerat din dagersättning. Men det gav ju resultat! Nu går och står du som ett lod på lina.

13. Du kan fixa saker PÅ RIKTIGT

lumpen talt

I lumpen lär vi oss att gräva latriner, skyttegravar, sittplatser, sovplatser, stora hål, små hål, kokgropar, eldgropar… och diverse andra gropar. Du blir bra på att gräva överlag helt enkelt. Kombinera det med dina nyfunna färdigheter i att tälja verktyg ur pinnar och vedträn, fälla ungträd och bygga vindskydd med en simpel morakniv och du är en fullvärdig ersättare till MacGyver.

Grattis till lumpen, ungdomar!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-12-17 14:05