Forskare: ”Dina nya kläder kan vara giftiga”

Tobias Skagerström | Foto: All Over Press  |  Publicerad 2015-10-22 13:28  |  Lästid: < 1 minuter
gifteruppe

Att gå runt i olika klädaffärer, prova några byxor där och känna lite på en tröja där för att sedan köpa hem en ny garderob blir kanske inte lika kul längre. I en avhandling har forskare från Stockholms universitet testat 60 plagg från både svenska och internationella klädkedjor.

Den första analysen kom fram till att tusentals kemikalier finns kvar i kläderna när vi köper dem och att flera av ämnena inte fanns med på tillverkarnas listor.

– Att exponeras för dessa kemikalier ökar risken för hudallergier, men de kan vara relaterade till mer allvarliga hälsoeffekter och miljörisker. Några av de identifierade kemikalierna är misstänkt eller bevisat cancerframkallande, säger Giovanna Luongo, doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet. 

Forskarna gjorde flera tester och kom bland annat fram till att vissa av ämnena gick bort i tvätten medan andra stannade kvar i kläderna. Forskarna är dock osäkra om de skadliga ämnena i kläderna ligger på hälsofarliga nivåer och vad effekterna av kemikalierna kan bli på längre sikt.

– Vi har bara skrapat på ytan, men det här är någonting som måste tas itu med. Kläder bärs dygnet runt hela livet. Vi måste ta reda på om kemikalierna går ut i huden och vad som händer i kroppen. Det är mycket svårbedömt och kräver betydligt mer forskning, säger Conny Östman, professor i analytisk kemi.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 09:45